Държавният гигант за дялово инвестиране се събуди

Фондът на фондовете обяви инвестиционна стратегия и започва с 30 млн. евро, предназначени за компании с разработки в сферата на IT, био- и чисти технологии, мехатроника и креативни индустрии

Валери Белчев, изпълнителен директор на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България"
Валери Белчев, изпълнителен директор на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България"
Валери Белчев, изпълнителен директор на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България"    ©  Мария Съботинова
Валери Белчев, изпълнителен директор на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България"    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво са финансовите инструменти

Инструментите подпомагат не с безвъзмездни средства (грантове), а посредством пазарно ориентирани механизми - например нисколихвени заеми, гаранции, капиталови инвестиции и други, като същевременно се мобилизира допълнителен ресурс и експертиза от частния сектор. Пример за такива инструменти през миналия програмен период например са фондовете за стартиращи компании Eleven и LauncHub. Инструментите са новото любимо оръжие на Еврокомисията, тъй като генерират непрекъснат поток от средства, вместо еднократните грантове.

След над година мълчание държавният Фонд на фондовете се разбужда. В петък на сайта на институцията се появиха първи вариант на стратегия за дялово и рисково инвестиране и бяха обявени пазарни консултации за първия фонд от новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Той ще е за 30 млн. евро и е предназначен за инвестиции във високотехнологични разработки в няколко конкретни области.

Фондът на фондовете беше създаден под шапката на финансовото министерство през октомври 2015 г., за да управлява 606 млн. евро от новите европейски програми, които ще отидат за финансови инструменти. Оттогава досега имаше мълчание по темата как ще се разпределят 235-те милиона евро от програмата за малък и среден бизнес. С новата стратегия става ясно, че 150 млн. от тях ще отидат за фондове за дялово и квазидялово инвестиране, 70 млн. евро - за банкови гаранции, а 15 млн. евро - за микрофинансиране.

Първият фонд - за технологичен трансфер, ще събира мнения в процедура по консултации до 10 февруари. Засега не е ясно какъв е графикът за следващите стъпки, но предвид обичайните срокове вероятно ще отнеме поне година, докато започне реалното финансиране към компании.

Две повече ли е от едно

Фондът за технологичен трансфер трябва да подкрепя стартиращи проекти, които обаче имат много по-ясен инженерен фокус от досегашните стартъпи или нови проекти (spin-off) на вече съществуващи компании, които изискват специално финансиране, за да развият идеята си. Проектите, които попадат в обсега на новия инструмент, могат да са в шест области:

- информационни технологии

- фармация и биотехнологии

- мехатроника

- нано- и чисти технологии

- креативни индустрии

- ресурсна ефективност.

Това са и областите, в които българската икономика има най-голям потенциал за развитие според правителствената "Стратегия за интелигентна специализация". Този, който бъде избран да управлява новия Фонд за технологичен трансфер, ще трябва да привлича между 10 и 30% частно съфинансиране в зависимост дали става дума за малки или големи компании. В документа стои и опцията да бъдат избрани два мениджърски екипа, т.е. да са два фонда с поделен ресурс. Финансиране срещу дялове ще се отпуска на малки, средни и големи компании. Те не трябва да се търгуват на борсата, да са в затруднено положение или да са в сектор "Тютюн". Те трябва да извършват дейността си в България. Максималната инвестиция в едно предприятие ще е 9.7 млн. лв.

Изборът на точно този фонд за начален е озадачаващ. По мнението на хора от пазара, това е сложен инструмент и досега не е прилаган тук. Предвид липсата на опит в създаването и управлението на такива инструменти от страна на Фонда на фондовете това ще е доста сериозно предизвикателство, дори и чисто времево. За да се възползва от гъвкавите условия за използване на публични средства, фондът трябва да стартира до края на 2017 г. Запознати с процеса на избиране на мениджър и структуриране на фонд от такъв тип, особено на сегментиран пазар като развойната дейност, са на мнение, че стартът ще се забави.

Такъв фонд - насочен към специфични R&D проекти в сферата на високите технологии - в края на ноември обяви и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ). Той би трябвало да тръгне до около година след като бъде структуриран и бъдат избрани мениджъри. Портфейлът му е около 40 млн. евро.

Дали ще си пречат, или ще си помагат двата сходни фонда е трудно да се каже. Простата сметка показва обаче, че след около година за научни разработки ще има поне 70 млн. евро публични средства.

Цялата иновативна стратегия

Цялата сума, която Фондът на фондовете би следвало да разпредели, е 606.3 млн. евро. Те идват от ЕС и националния бюджет. Според новата стратегия те би трябвало да нараснат до 1.4 млрд. евро с пари от частни инвеститори. Стратегията прилича доста на плана от миналия програмен период.

Освен фонд за технологичен трансфер в новата "Иновации и конкурентоспособност" ще има и:

- фонд за начално финансиране (61 млн. евро, от които 6 млн. частни инвеститори)

- фонд за рисков капитал (42 млн. евро, от които 17 млн. евро от частни инвеститори)

- мецанин фонд за растеж (67 млн. евро, от които 27 млн. евро частни инвеститори).

Периодът на действие за мениджърите на всички фондове ще бъде 10+1+1 години, а инвестиционният период ще бъде пет години след първото затваряне. И трите фонда ще подбират малки и средни компании, т.е. с приходи от максимум 50 млн. евро и персонал до 250 души.

По другите финансови инструменти извън "Конкурентоспособност" има само едно движение. През август започнаха консултации за микрозаеми за 53 млн. лв. Резултатите са обобщени през ноември, но избор на финансови институции още не е обявен. Инструментът ще е за проекти на безработни, млади или социални компании.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • - 3
    • + 7

    Идват избори...
    Ако сегашното правителство се забави в кражбите, може да не успее да събере достатъчно за купуване на гласове.
    В тази каца има близо 800 000 000 Евро и поне част от тях трябва да бъде раздадена на доверени лица, които да пълнят касички и джобове.
    За това наблюдаваме раздвижване, почват експресно да се взимат решения и те да се предвижват, защото времето е малко. Не толкова за промяна колкото за кражба. После идват други а те винаги сменят шефовете седящи върху големите каци с мед. А тази каца е голяма и умишлено създадена под контрол на държавата и Мин.Фин.. и няма как. Ще се бърза. Ще се работи. Идват избори.

    Нередност?
  • 2
    mpenkov avatar :-|
    mpenkov
    • + 7

    До коментар [#1] от "gosko22":

    Само избори са ти в главата на тебе! Чети цялата статия! С разбиране!

    Това трябва да заработи до края на 2017-та. Няма начин да стане преди изборите! Ако отворят ДНЕС кандидатстването, ще са необходими няколко месеца единствено и само за събиране на кандидати и обработка на заявленията. Отделно ще има частни инвеститори, които ще си следят къде им ходи инвестицията. Ще е голям успех, ако стане 2017-та изобщо.

    На някой хора само кражби и схеми са им в главата. Вместо да измислят проект и да участват...

    Нередност?
  • 3
    timtim avatar :-|
    Marin Pavlov
    • - 1
    • + 1

    Да им сер.а на фонда! Нисколихвени заеми. Банките дават при 3%. Защо да се занимавам с тези идиоти, като може да си взема (и си взимам) от банка.

    Нередност?
Нов коментар