🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият държавен фонд: 777 млн. евро капитал и трима управители

Валери Белчев ще ръководи мегаструктурата, която ще управлява финансовите инструменти по европейските програми

Валери Белчев (в средата) е председател на Управителния съвет на фонда
Валери Белчев (в средата) е председател на Управителния съвет на фонда
Валери Белчев (в средата) е председател на Управителния съвет на фонда    ©  Надежда Чипева
Валери Белчев (в средата) е председател на Управителния съвет на фонда    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дългоочакваният нов фонд, който ще управлява всички финансови инструменти по новите европейски програми, беше представен официално, три месеца след като беше учреден с постановление на Министерски съвет. Вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов представиха първите трима членове на управителния съвет на фонда - Валери Белчев, Иван Даков и Мартин Дановски. Белчев ще бъде председател на съвета, докато Даков и Дановски са негови заместници. Представен беше и надзорният съвет, който включва ръководителите на всяка от оперативните програми, които предоставят средства във Фонда. Така в него влизат зам.министрите на регионалното развитие, икономиката, труда и социалните грижи, финансите и земеделието, ръководителката на "Околна среда" Яна Георгиева и съветникът на Дончев и бивш ръководител на одитното звено Добринка Михайлова.

Фондът ще събере 777.2 млн. евро от четири програми - "Конкурентоспособност и иновации", "Региони в растеж", "Околна среда" и "Развитие на човешките ресурси", като предстои да бъде решено каква част от Програма за развитие на селските райони също ще влезе в него. Той ще изпълнява функциите, които в настоящия период изпълняваха структури като Европейския инвестиционен фонд, Европейската инвестиционна банка и частни фондове и банки: ще изработва схеми за финансиране и кредитиране на проекти на общини и фирми, както и други финансови инструменти, които ще бъдат прилагани от банки и други финансови институции, избрани с конкурс.

Вместо те, ние

"Според нас слабост в стария период е липсата на връзка между реалните потребности на българския пазар и това, което се предлага от действащите инициативи", обясни Горанов. Основна цел на създаването на фонда е България да развие собствен капацитет и да не остане зависима от структури като ЕИФ и ЕИБ в управлението на такива инструменти, които ще заемат все по-голяма част от еврофинансирането. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев го подкрепи, като обяви, че организацията не е съгласна съвсем с твърдението, че досегашнихе схеми са успешни. "Трябва да се подкрепят проекти, на които малко не им достига, за да се финансират по стандартния начин през банков кредит или борсата. А не просто да се заменя скъп с евтин кредит, както досега".

Томислав Дончев обаче се разграничи от нападките към европейските финансови структури, като посочи, че България продължава да работи с тях - 102 млн. евро по Инициативата за малък и среден бизнес ще бъдат управлявани от ЕИФ, както и наследството на JEREMIE от първия програмен период. "Дори да търпи коментари, прилагането на схемите по JEREMIE според Европейската комисия е история на успеха", припомни вицепремиерът.

Според Дончев, няма нужда България да иска позволение от ЕК за това си решение, защото то е суверенно, но "имаме задачата да уверим партньорите, че сме на висота". Той индиректно призна, че Брюксел е имал колебания за това решение, като каза че "за да намалим съмненията на европейските колеги дали държавата има капацитет, бяха проведени преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Международната банка за развитие (МБВР) и ЕИБ". Трите институции ще помагат със съвети какви схеми да бъдат разработени и как да бъдат приложени, разказа пред "Капитал" източник, запознат с преговорите. "България да се опита да управлява тези средства сама е израз на самочуствие. Не всички държави се опитват да го правят", каза вицепремиерът.

"Ще работим напълно прозрачно"

Новият председател на управителния съвет Валери Белчев не говори много, като изглеждаше видимо притеснен от внезапното журналистическо внимание. Посочи само, че има 15 години опит в работата с финансови инструменти. "Ще се постараем да привлечем най-качествените кадри, за да създадем структура за пример. Всяка наша стъпка ще ви бъде комуникирана, ще се стремим да работим напълно прозрачно", обеща той. Другите двама членове на съвета не взеха думата. Белчев е предложение на финансовото министерство, съобщи източник, запознат с подбора.

Според Горанов, двустепенната система на управление - надзорен и управителен съвет, ще са гаранция за недопускането на политическа намеса в работата на фонда. Това е основно притеснение при създаването му, тъй като все още не е ясна структурата на контрол и как ще се гарантира, че парите няма да бъдат давани на банки по други критерии, освен чисто конкурентния подбор. Финансовият министър обясни, че новата структура ще се одитира по същия начин, както всички останали европрограми - от звеното "Одит на средствата от ЕС", което е в МФ.

На въпрос на "Капитал", Горанов поясни, че новият фонд няма да е финансова институция и да извършва финансови операции, заради което не се нуждае от кредитен рейтинг. Очаква се до няколко месеца да са готови системата за управление и контрол, процедурите, структурата, плана за набиране на персонал, инвестиционната стратегия и др. Служителите ще са между 20 и 30 души, като тепърва се набират кандидатури. Капиталът на дружеството е бил вдигнат на 800 хил. лв, за да поеме разходите преди подписването на договорите с четирите програми, които ще прехвърлят парите към фонда.

Според Горанов реалистично е тези договори да се подпишат през февруари догодина. Източник от една от програмите обаче беше доста песимистичен за началната дата на който и да е инструмент за финансиране. "По-рано от края на следващата година не виждам как бихме могли да пуснем нещо", смята той. Това е също оптимистичен срок, като се има предвид, че предходният период финансовите инструменти се структурираха близо 2 години.

Кои са управителите

Валери Белчев е представен като бивш служител на CCF HSBC, Credi Agricole Indosuez, Fortis и Societe Generale. До 2013 г. действа като изключителен партньор в България на "Ротшилд и Сие". През 2014 г. се присъединява към Българската банка за развитие, като началник на отдел "Бизнес развитие".

Иван Данков е в "МКБ Юнионбанк" от 1995 г. насам. Бил е директор "корпоративно банкиране" в банката, занимаващ се основно с финансирането на малки и средни предприятия.

Мартин Дановски е съветник по икономическата политика на Томислав Дончев. Бил е управител на маркетинговата група "Havas Worldwide" за Балканите и управляващ партньор на "Болкан Експерт Холдинг". Бил е ментор при старта на Laucnh Hub.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • - 1
    • + 15

    Най-десностоящият убусник убива всякакви надежди.Предполагам,че е минал на инструктаж при КОЙ.

    Нередност?
  • 2
    adenauer avatar :-@
    adenauer
    • - 3
    • + 16

    Покажете им автобиографиите от родовото им дърво ,произход и зависимости и ще видите ,че тези големи специалисти -финансисти до един са от сорта Цв.Василев-комунистически некадърници и готованци.Нещо горе -долу ,като Велчеви и другити царисти до езин кадрина ДС и комунистическа номенклатура.Родени празноглавци ,но изпечени крадци и далавераджии.

    Нередност?
  • 3
    petianp avatar :-|
    petianp
    • - 2
    • + 12

    Като им гледам "професионалните" кариери направо ми се плаче ...

    Нередност?
  • 4
    petianp avatar :-|
    petianp
    • + 4

    Интересна ми е каква е организационната структура на фондът! Съдейки по това, че е държавна фирма, най-вероятно ще има началници на управления /заплати около 8 -10хил.лв/, директори на дирекции /заплати около 6 - 8хил.лв/, ръководители на отдели /заплати около 5-6 хил.лв/,
    главни експерти/ 3-4 хил.лв/, експерти /2 хил.лв/, младши експерти, секретарки, шофьори ..
    Ако можем и да разберем, колко ще струва това начинание на данъкоплатците, т.е. бюджета на тази структура ще бъде прекрасно.
    Дали има и някакъв механизъм да им измерим и ефективността?

    Нередност?
Нов коментар