🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

През 2017 г. българите ще работят по-дълго за държавата

Причината е, че данъчната тежест постепенно нараства

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През настоящата година българите ще работят до 16 май, за да си платят данъците към държавата. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на свобода от данъците, а по-света е известна като Tax Freedom Day. Изследването в България се прави от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Малко сметки

През 2017 г. българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35.440 млрд. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

Има два интересни нюанса спрямо тези 136 дни, които не бива да се забравят:

- За цели 10 дни през 2017 г. европейските данъкоплатци ще отменят българските, което отразява предвидените над 2.6 млрд. лв. помощи от ЕС.

- Към дните може да добавим 5 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1.3 млрд. лв. по консолидираната фискална програма;

Най-много дни през 2017 г. ще се работи, за да се попълнят приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще се работи, само за да се платят държавните и общинските такси.

Данъчната тежест расте

През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства. След 2009 г. на практика липсват каквито и да било добри новини за данъчното облагане. Тъкмо обратното - данъчната тежест постепенно нараства - както по отношение на националния бюджет, така и на общинско ниво и в осигуряването.

Единият от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии, сметката за която се разпределя върху абсолютно всички български граждани, но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на бюджета. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли.

Как се изчислява кога е Денят на свободата

За да пресметнат кога се пада Денят на свободата, от Института за пазарна икономика сравняват консолидираните приходи (без помощите) в държавния бюджет с прогнозния БВП на страната. За целта се използват само официални данни или прогнози на правителството. "Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата година. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци – основно това са европейски средства", става ясно от изследването.

"Използването на официалните прогнози на правителството е най-коректният начин да се направи тази сметка, но това не означава, че реалността ще бъде точно такава. Например при пресмятането на датата за 2010 г. също бяха използвани официалните прогнози, но те се разминаха сериозно с реалностите – сривът на приходите и появата на дефицит преместиха деня доста по-рано от първоначално очакваното", уточняват от ИПИ.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • - 2
    • + 1

    Tax Freedom Day напълно оправдава наименованието си. Ден на Свобода от Правителството типично по български звучи цинично. До колкото разбирам българският термин е измислен от образовани хора, което показва сериозен проблем - интелигентността на образованите всъщност не е на необходимото ниво.

    Нередност?
Нов коментар