Българите ще работят за бюджета до 20 април

Още пет дни труд ще са нужни, за да се покрие дефицита за миналата година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До 20 април работим за правителството, а след това за себе си, показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ). Т.нар. Tax Freedom Day или денят на свобода от правителството показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано.

В България този ден традиционно се пада някъде през месец май, като по-ранното му настъпване през последните 3 години се дължи до голяма степен на по-ниските приходи след рекордната 2008 г. и появата на бюджетен дефицит, коментира Петър Ганев от ИПИ. Казано по друг начин, държавата уж изземва по-малко, но всъщност пак харчи както преди – за сметка на натрупани резерви и нови дългове, допълва той. Той допълва, че всъщност тази година от 20 до 25 април данъкоплатците трябва допълнително да работят за държавата, за да покрият и дефицита през 2012 г.

Методология на проучването

Символична дата на Tax Free Day се изчислява, като се сравняват консолидираните приходи (без помощите) в държавния бюджет с БВП на страната. За целта се използват само официални данни или прогнози на правителството, обясняват от ИПИ. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от българските данъкоплатци и са основно европейски средства.

Колко заработват българите за един ден

През 2012 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП, заложен в бюджет 2012. Следователно през 2012 г. са необходими 111 дни, за да се изработят предвидените 24.8 млрд. лв. приходи в бюджета. Взет е под внимание и фактът, че 2012 г. е високосна година, което означава един допълнителен ден за работа и попълване на хазната, отбелязват от неправителствената организация.

По колко дни работим за различните данъци

През 2012 г. ще работим най-дълго - 32 дни, за да бъдат попълнени приходите от ДДС. За постъпленията от акцизи ще са ни нужни почти 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 25 дни – 17 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 10 дни, а тези от корпоративни данъци - за 7. Други 7 дни ще работим само за да си платим държавните и общински такси. За имуществени данъци ще трябва да се работи 3 дни.