🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕСО: Пиковите стойности на потребление няма да се повторят (обновена)

Потреблението в страната се нормализира

През последните два дни България подобри 20 годишния си рекорд на потребление като пикът е отчетен в 19 часа на 10 януари
През последните два дни България подобри 20 годишния си рекорд на потребление като пикът е отчетен в 19 часа на 10 януари
През последните два дни България подобри 20 годишния си рекорд на потребление като пикът е отчетен в 19 часа на 10 януари    ©  Надежда Чипева
През последните два дни България подобри 20 годишния си рекорд на потребление като пикът е отчетен в 19 часа на 10 януари    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някои търговци поискаха износът да бъде спрян, за да не се изкривяват резултатите на енергийната борса.

Потреблението на електроенергия в България започва да се нормализира и от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) не очакват пиковите стойности от предишните няколко дни да се повторят, казаха от дружеството за "Капитал". Това означава, че няма да се наложи спиране на износа, каквато хипотеза съществуваше ден по-рано. Причината е, че съседните системни оператори с изключение на Гърция (за 11 и 12 януари) няма да ограничат износа си, допълниха от ЕСО.

През последните два дни България подобри 20-годишния си рекорд на потребление, като пикът е отчетен в 19 часа на 10 януари, когато са изразходени 164 хил. мегаватчаса енергия. Това е с 4% повече спрямо същия час ден по-рано.

Какво искат търговците

Във вторник от Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП), която обединява част от енергийните търговци в страната, изпратиха писмо до ЕСО, в което настояват износът от България да бъде спрян, за да не се поставя в опасност електроенергийната система и да не се изкривяват резултатите от енергийната борса. До последното се стигна в понеделник, когато заради двойно по-ниското предлагане на енергия цената там скочи с 45% до 246 лв. за мегаватчас. Причината за тази "аномалия" е, че част от енергията, която двете държавни централи - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", предлагат на борсата, е била отклонена за нуждите на битовите потребители. В тази връзка Министерството на енергетиката е уведомило Европейската комисия, към която е поет ангажимент централите да осигуряват определени количества ток на борсата, каза енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

"Въпросът с ограничителните мерки по отношение на експорта на електроенергия не е свързан със стабилизиране на цените на електроенергийната борса", коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от Publics.bg. По думите му въпросът се свежда до това с наличните мощности да се обезпечи потреблението, като добави, че България към момента се справя много по-добре от съседните страни.

Какво става на борсата

От сайта на борсата се вижда, че във вторник, когато потреблението достигна своя 20-годишен пик, там са продадени най-много количества енергия за последните три дни. В сряда например търгуваните обеми отново паднаха с около 25%, което покачи цената от 103 на 188 лв. за мегаватчас базов товар.

27 населени места без ток

Ситуацията с електрозахранването в страната също започна да се нормализира, като във вторник на територията на "ЧЕЗ Електроразпределение" нямаше населени места без електрозахранване, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Към 14 часа на територията на "EVN - Електроразпределение" в Югоизточна България е прекъснато захранването в 16 населени места – предимно малки села в Странджа, като за отстраняването на авариите работят 110 екипа.

На територията на "Енерго-про Електроразпределение" в Североизточна България, където ситуацията беше най-тежка, без електричество са 11 населени места - девет села в общините Добрич и Генерал Тошево, както и две във Варна и Долни чифлик.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 6

    "През последните два дни България подобри 20-годишния си рекорд на потребление, като пикът е отчетен в 19 часа на 10 януари, когато са изразходени 164 хил. мегаватчаса енергия"

    Това вероятно означава, че 164 хил. мегаватчаса е била консумацията за денонощието на 10 януари. Иначе върховото натоварване е било някъде около 7500 - 7600 мегавата.

    "По думите му [на Иван Иванов] въпросът се свежда до това с наличните мощности да се обезпечи потреблението, като добави, че България към момента се справя много по-добре от съседните страни."

    Ами така е. Все пак всички основни централи работят нормално. Изобщо електроенергетиката ни продължава да функционира въпреки всички трудности, при това при най-ниската в целия ЕС цена на електроенергията за крайните потребители. След всички критики, които се написаха и казаха за този отрасъл, все пак виждаме, че има нещо солидно в него, което издържа на такова "върхово натоварване".

    Нередност?
  • 2
    m_style avatar :-|
    m_style
    • + 5

    И всичкото това след ширещото се напоследък малоумие електрическата енергия да се използва за отопление - т.е. в най-ниско ефективна употреба! От топлината на въглища се прави ел. ток, който се пренася на стотици км. със съответните загуби, за да се превърне обратно в топлина, предимно чрез неефективни отопл. уреди тип "духалки" и "конвектори".
    Цели кооперации и блокове са се изкл. от централно топлоподаване и мръзнат на духалки срещу повече пари за електричество. Пък после сме "бедни щото сме прости и сме прости, щото сме бедни"...

    Нередност?
  • 3
    brusuev avatar :-|
    brusuev
    • + 3

    До коментар [#2] от "m_style":

    Абсолютно споделям! Отоплението трябва да е единствено и само на газ, ако може и при потребителя ще е най-евтино.

    Нередност?
Нов коментар