🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Очевидно съпругата на президента е под заплаха

Според Закона за НСО министрите не са длъжни да ползват охрана и специализиран транспорт

Румен Радев и Десислава Радева
Румен Радев и Десислава Радева
Румен Радев и Десислава Радева    ©  Юлия Лазарова
Румен Радев и Десислава Радева    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната служба за охрана за пореден път влезе в полезрението на медиите, след като стана ясно, че автомобили на службата возят съпругата на президента Десислава Радева, а служебният премиер проф. Огнян Герджиков отмени решението на правителството от миналата година министрите и вицепремиерите да не ползват охрана и транспорт от НСО.

Очевидно е, че съпругата на президента Румен Радев е застрашена от неясен враг, след решението на НСО да ѝ назначи охрана и тя се движи със синя лампа. Това поне излиза ако се следва логиката на Закона за Националната служба за охрана. Според него, при заплаха за членове на семействата на президента, председателя на парламента и премиера (лицата по чл. 20, ал. 1), НСО трябва да осигури тяхната охрана. Ето какво казва законът:

" Чл. 22. (1) При конкретна застрашеност на лицето в мирно време по решение на комисията по чл. 23 се осигурява охрана на:

1. лицата по чл. 21, ал. 1 и 2;
2. народни представители; 3. членове на семействата на лицата по чл. 20, ал. 1;

4. други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в републиката."

В този ред на мисли е и съобщението на НСО, че не може да обяви причините за поставянето на охрана на съпругата на президента Десислава Радева: "Фактическите основания, степента на застрашеност, както и видове охрана, определени на конкретни лица, са елементи от решението на комисията по чл. 23 от ЗНСО. Решенията на комисията представляват класифицирана информация и са маркирани с гриф за сигурност на информацията съгласно чл. 28, ал. 2 от ППЗНСО във връзка с чл. 28 от ЗЗКИ. По силата на посочените правни норми исканата информация представлява държавна тайна. По тази причина НСО не може да коментира публикации в медиите, нито да разгласява информация за предоставена охрана: субекти на застрашеност, степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната", се казва в съобщението на НСО.

Но законът не е предвидил друга хипотеза за поставяне на физическа охрана и осигуряване на специализиран транспорт на "членове на семействата на лицата по чл. 20 ал 1. Тогава единствената хипотеза, която остава, е, че съпругата на президента е заплашена – при това "конкретно със заплаха за безопасността на съответното лице". Въпреки че в закона пише, че осигуряването на охрана става по решение на комисия, в Правилника за прилагането на ЗНСО, специално за семействата на президента, шефа на парламента и премиера, не е посочено необходимостта от свикване на такава комисия, която се състои от началниците на НСО, ДАНС и главния секретар на МВР.

От позицията на хипотезата за заплаха почетният председател на ДПС Ахмед Доган вече в продължение на няколко парламента се охранява от НСО. Такава охрана беше поставена и на депутата от ДПС Делян Пеевски, след като беше заплашен с посегателство на живота му.

Днес служебният премиер отмени решението на предишното правителство за ползването на автомобили на НСО от министри с аргумента, че "не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде дерогирана като цяло разпоредба на закон", посочват от Министерския съвет. Всъщност законът не забранява отказа от охрана на НСО. Такава забрана се предвижда само за президента, председателя на парламента и премиера. В чл. 20, ал. 5 се казва, че тези три лица "не могат да се откажат от охрана и се съобразяват с мерките за безопасност, прилагани от Националната служба за охрана". В член 21, където са изброени длъжностните лица, на които е предвидено да се осигурява специализиран транспорт от страна на НСО, такава забрана няма.

Неотдавна лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска да бъде направена ревизия на дейността на НСО, тъй като бюджетът й за миналата година от 34 млн. лева е нараснал на 37 милиона за тази година заради закупуването на два бронирани луксозни автомобила. Засега не е ясно дали президентът, под чието ръководство е НСО, но и беше издигнат от БСП на този пост, ще изпълни заръката на лидера на червената партия.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    historama avatar :-|
    historama
    • + 19

    С тая охрана на генерал Деси някой прави номер на генерал-президент Радев. Само че той май не се усеща :)

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 17
    • + 1

    По-добре превенция, от колкото руснаците пак да избиват близките на нашите водачи.

    Нередност?
  • 3
    red.mary avatar :-@
    red.mary
    • + 18

    Това с предоставянето на охрана на президентската жена е доста грозно. Няма друга дума.

    Нередност?
  • 4
    samsum avatar :-P
    Deputat 241
    • - 3
    • + 11

    А бе, генерал-резидентът нямаше ли куче?
    И кой го развежда сега? А охрана? А транспорт до ветеринаря?
    Май са пропуснали от НСО президентското псе!

    Нередност?
  • 5
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • - 1
    • + 8

    Май единствената реална заплаха е тази: ''да бъде направена ревизия на дейността на НСО, тъй като бюджетът й за миналата година от 34 млн. лева е нараснал на 37 милиона за тази година заради закупуването на два бронирани луксозни автомобила'' и тя съвсем не е за съпругата на Радев, а за съществуването на НСО.

    Но: ''Фактическите основания, степента на застрашеност, както и видове охрана, определени на конкретни лица, са елементи от решението на комисията по чл. 23 от ЗНСО. Решенията на комисията представляват класифицирана информация .... По силата на посочените правни норми исканата информация представлява държавна тайна. По тази причина НСО не може да коментира публикации в медиите, нито да разгласява информация за предоставена охрана''. Затова НСО могат да оправдават съществуването си с какви ли не версии за ''заплахи'' към този и онзи.

    Нередност?
  • 6
    historama avatar :-|
    historama
    • + 8

    НСО си има и генерал за шеф. не началник отдел, не директор, а ГЕНЕРАЛ. Сигурно с 5-6 хил. РЗ, и 100 000 като стане на 52г.

    Нередност?
  • 7
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 5

    Интересно, нито една президентска съпруга досега не е била охранявана в България. Почвам да се съмнявам във връзките и средата, в които се е движила тази дама.

    Нередност?
  • 8
    lgrozeva avatar :-|
    Лили
    • + 4

    Наяла се простакеса и излязла на чело.

    Нередност?
  • 9
    subsonic avatar :-|
    subsonic
    • + 2

    Резидентът Радев май навсякъде в под чехъл. В службата, у дома...

    Нередност?
  • 10
    chichi01 avatar :-?
    Чичи (Ice Man's fan)

    До коментар [#6] от "historama":
    НСО е специална служба и винаги е имала генерал за началник.
    Това е нормално. Както и да има или да няма такава служба. Всички държави имат, нашата е с доста дълга история. Много хора днес я бъркат с УБО, името на службата по време на комунистическата диктатура у нас.
    Дяволът се крие в детайлите. Бюджетът на звеното не е непосилен. Но кой как и за какво я използва - това е истинският възел. Освен официалните и видимите й дейности, разбира се. Доган и Пеевски нямат абсолютно никакво право да се ползват с този специален държавен ресурс! Изобщо не ме интересува дали има заплаха за животите им. И двете общоизвестни заплахи бяха смешни изфабрикувани водевили. За редови депутат като Пеевски и почетен председател на партия НСО охрана не се полага. И отговорността за този публичен виц, лежи най-вече на раменете на Борисов. Както и на президентите, които с лека ръка подписват такива разрешения, в качеството си на командващи службата, с цел намеса до някаква степен във властта. Аз на тебе - ти на мене или ще ти сваля охраната. Припомнете си случаят с Местан и ошумоляването на Плевнелиев по темата! Как може такова малодушие - не знам. Тоя пък сега, цялата му Мара втасала, той сложил НСО на жена си. Според ББ - да му бъдело спокойно. Егати причината - обикновено неспокойно ли му е с нея? Трагикомедия.

    Нередност?
Нов коментар