Патриотарски игри

БСП се обяви срещу закриването на военното разузнаване и го защити с конспиративната теория

Зад паравана на съпротивата за предаване на архива на РУМНО военното разузнаване предприе офанзива за оцеляването си
Зад паравана на съпротивата за предаване на архива на РУМНО военното разузнаване предприе офанзива за оцеляването си
Зад паравана на съпротивата за предаване на архива на РУМНО военното разузнаване предприе офанзива за оцеляването си    ©  Надежда Чипева
Зад паравана на съпротивата за предаване на архива на РУМНО военното разузнаване предприе офанзива за оцеляването си    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има една тайна служба в България, която никой не знае къде се намира. Тя е толкова тайна, че няма адрес. Получава пощата си в Министерството на отбраната. Иначе централата й е в столичния квартал "Бъкстон" на ул. "Ген. Стефан Тошев". Там обаче няма да видите табелка "Служба "Военна информация", въпреки че оградата е опасана с два реда бодлива тел. Тази специална служба обаче винаги излиза от нелегалност в момента, когато се почувства, че някой се опитва да се меси в делата й.

Служба "Военна информация" е може би най-закостенялата структура в иначе съвсем нереформирания сектор за сигурност в България.

Служба "Военна информация" е може би най-закостенялата структура в иначе съвсем нереформирания сектор за сигурност в България. Тази седмица инстинктите й за самосъхранение отново проработиха, след като тя стана обект на критики от страна на новия военен министър Николай Ненчев. Той заяви, че Служба "Военна информация" трябва да предаде всички архиви на комисията по досиетата, както постановява законът. След няколко коментара на дежурни експерти как това ще навреди на агентурния апарат на военното разузнаване и как важни сътрудници в чужбина ще бъдат изложени на смъртен риск, в общия хор се включиха бившият военен министър Ангел Найденов и бившият шеф на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Атанас Мерджанов. Двамата коментираха, че предаването на архива на военното разузнаване ще навреди особено много на работата на службата и дори че това може да бъде разследвано като престъпление.

"Става ясно, че тогава натискът е за предаване на данни за чужди граждани, сътрудничили на военното разузнаване. Това е престъпление, защото в закона се говори за български граждани", коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов. Той подчерта, че няма друга държава, която да е направила подобна стъпка към чужди граждани, сътрудничили на военното й разузнаване. "Това ще бъде тежко посегателство върху интересите и сигурността на българската държава. Нашият призив е да се спре дотук натискът върху служба "Военна информация", каза патетично Мерджанов на нарочна пресконференция в четвъртък.

Драматизирането на проблема с непредадения архив на РУМНО (Разузнавателното управление на Министреството на народната отбрана), както беше по-известно военното разузнаване преди 10 ноември 1989 г., е само повод да се активизират всички лобита за съхраняването на статуквото в сектора "Сигурност". Всъщност проблемът с непредадените досиета на РУМНО е още от 2009 г., но се изостри особено в последната година, когато Служба "Военна информация" уж предостави на Комисията по досиетата целия си архив. След ревизия на предаденото обаче се оказа, че не са предадени общо 33 000 архивни единици, поясни за "Капитал" членът на комисията Екатерина Бончева. Въпреки заканите и на президента Росен Плевнелиев, и на служебния министър Велизар Шаламанов, военното разузнаване отказва да изпълни закона за досиетата. Страховете, че ние ще издадем на света агенти на РУМНО, които са чужденци, са измислени, коментира Бончева. За повече от 7 години работа на Комисията по досиетата това не се е случило и няма как да се случи, поясни тя. Подозренията на експерти са, че в непредадените архиви на РУМНО се крият агенти на военното разузнаване - публични личности, които искат да останат скрити за обществеността. Те дават за пример бившия вицепремиер и посланик Виктор Вълков, чиято принадлежност към Държавна сигурност излезе наяве едва преди 3 месеца, независимо от проверките, на които е бил подлаган през годините.

Всъщност нещата стоят по-различно, отколкото се опитват да ни ги представят и депутатите и някои коментатори. Основната заплаха, която съществува за военното разузнаване, не е в Комисията по досиетата, а в проектозакона, който беше внесен от председателя на Комисията за вътрешен ред Атанас Атанасов на 20 ноември. В законопроекта за Държавна агенция "Разузнаване" се предвижда сливането на военното и цивилното разузнаване. "Сериозна слабост на тези служби е, че дейностите им в повечето случаи се дублират, като се изразходват средства, без да се постига желаната ефективност", каза о.р. ген. Атанасов, който е бивш директор на Национална служба "Сигурност" до 2001 г. "В тази връзка нерядко се създават ситуации на нездрава конкуренция между военното и цивилното разузнаване, което води до изкривяване на информацията и рискове да бъде подвеждано държавното ръководство", допълва той

Идеята за обединение на двете разузнавания витае още от далечната 1993 г., когато тогавашният директор на военното разузнаване ген. Чавдар Червенков предложи създаването на разузнавателна общност - нещо, което му коства началническия пост. За последно инициативата беше възродена отново по времето на ГЕРБ, когато партията на Бойко Борисов предложи пакет от проектозакони, които да регламентират дейността на службите за сигурност. Обединението обаче беше отложено по настояване на тогавашния министър на отбраната о.р. ген. Аню Ангелов. Нещо повече, като министър на отбраната Ангелов си извоюва правото да назначава директор на служба "Военна информация", като бе премахната необходимостта той да има военен чин. Така се стигна до парадокса директорът на цивилното разузнаване да е генерал, а този на военното - цивилен. Както казваше бившият началник на военното разузнаване Чавдар Червенков в свое интервю за "Капитал" - "Нещо им правят на министрите на отбраната от военното разузнаване."

В защита на статуквото се обяви и бившият министър на отбраната от Ангел Найденов. Той заяви, че негативно обстоятелство е намерението за свиване на военното разузнаване - чрез сливане на  Националната разузнавателна служба и служба "Военна информация". "Ние винаги сме били и ще бъдем против това предложение. Няма логика да бъдат ликвидирани две служби, които работят добре", каза още той. Според него така ще се ликвидират два ако не конкурентни, то поне различни източници на информация, които допринасят за по-добра оценка на националната сигурност на страната, на опасностите и рисковете. Това е всъщност и тезата на самото военно разузнаване.

В проектозакона за Държавна агенция "Разузнаване", внесен от Атанас Атанасов, има още един текст, който е потенциална заплаха за хората от бившето РУМНО. Според него служители на агенцията не могат да бъдат хора, които са били щатни или нещатни сътрудници на Държавна сигурност или на Разузнавателното управление на Българската народна армия, чийто наследник е Служба "Военна информация". Според неофициални данни над 50 на сто от личния състав на службата в момента са именно такива кадри.

На този етап не е ясно дали законопроектът в този му вид ще мине през парламента. По време на предишното си управление ГЕРБ бяха готови да приемат пакета от закони, които да регламентират дейността на НРС, Национална служа за охрана, както и общ Закон за националната сигурност, който да овласти Съвета по сигурността към Министерския съвет като координиращ орган на службите, но не му стигнаха буквално три дни за това. Този парламент е твърде фрагментарен, за да се очаква да има единна позиция, въпреки че Реформаторският блок и ГЕРБ сякаш имат единна позиция по основните теми в този пакет. Все пак се знае, че любимият модел на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов е този на немската разузнавателна служба БНД, в която цивилното и военното разузнаване съжителстват под една шапка.

При всички положения лобито на военното разузнаване ще направи всичко възможно да запази своята самостоятелност. Включително и като се направи на жертва на Комисията за досиетата, като изтъква, че причината за закриването на военното разузнаване е мъжествената защита на секретните сътрудници и ефективността на службата.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    igla avatar :-|
    Непукистка
    • - 4
    • + 26

    "Той заяви, че Служба "Военна информация" трябва да предаде всички архиви на комисията по досиетата, както постановява законът. "

    Комунягите и агентите им са винаги НАД закона. Ясно е, че ще се правят на ударени, докато не влязат качулките и не ги изнесат оттам, заедно с папките, върху които са седнали.

    Нередност?
  • 2
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • - 6
    • + 12

    ЗАКРИВАЙ!

    Нередност?
  • 3
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • - 1
    • + 15

    Създаването на Държавна агенция "Разузнаване" е исторически закономерен и обусловен етап, като ще потвърди принадлежността ни към евроатлантическото пространство и демократичните ценности. Няма алтернатива на това. Защитаването на досегашната структура на системата е ретрограден подход. Навярно законопроектът ще бъде гласуван - БСП не са водеща парламентарна сила, способна да го бламира в залата.

    Нередност?
  • 4
    adenauer avatar :-|
    adenauer
    • - 2
    • + 21

    Аденауер винаги е казвалл и ще повтаря и занапред една истина,която определя бъдещето на страната ни .България може да излезе от кризата ако си помогне сама и изгони завинаги от управлението комунистическите и агентурни престъпници. и в тази насока ползува в пълна степен опита на Германия.и най-вече в разбиването на комунистическата агентурна мрежа.Ако бяхме взели за реализация опита на Германия по декомунизация и лустрация на обществото сега България би била далеч напред ,а не на последно място в ЕС.Но както казва народната мъдрост "Народа си избира управниците ".А българите в ппоследните 25 г.винаги са избирали най-тъпите и непродуктивни управници ,всичките комунистически наследници и галеници на ДС ,което се вижда от "Канската "съпротива за разкриване на престъпниците с пагони и доносниците вгорчили живота на цяла една нация.и я докарали до пълна мизерия и оскотяване.

    Нередност?
  • 5
    reaper33 avatar :-|
    не на безразличието
    • - 2
    • + 12

    абсолютно се съгласявам с горния коментар,нещо много реват комунистите с това разузнаване незнам колко му е бюджета,знам че реалната му работа е трудно да се види но нещо у нас колкото е по скрито и покрито толкова повече далавера има за определени хора,пример -съдебната система...

    Нередност?
  • 6
    dobivelkov avatar :-|
    Велков
    • - 1
    • + 11

    Има неща, които никое разузнаване в света няма да допусне. Има правила за декласифициране на информацията и те трябва да се спазват. И извинете, тая комисия като размахва разни имена какво сме постигнали. Без лустрационен закон бившите ни се хилят в лицето...

    Нередност?
  • 7
    mitkoha avatar :-|
    mitkoha
    • - 1
    • + 13

    Въпросът е: каква част от българското военно разузнаване е всъщност руско военно разузнаване?

    Нередност?
  • 8
    comandante avatar :-|

    До коментар [#7] от "mitkoha":
    При положение ,че у нас от 25 години който не е минал на специализация в западно разузнаване даже и за малък началник не го вземат какъв е проблема?

    Нередност?
  • 9
    mitkoha avatar :-|
    mitkoha
    • + 4

    До коментар [#8] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":
    1. Защото обучените на запад (пък и западняците) са невъзможни за вербуване, нали.

    2. Това, което казваш, противоречи на написаното в статията, че над 50% от личния състав са стари кримки от преди 1989.

    Нередност?
  • 10
    comandante avatar :-|

    До коментар [#9] от "mitkoha":
    Либертарианската фракция на ДС има сведения ,че е била създадена и подготвена за перестройката още в най-тъмните години на соца! Най-голямата заблуда е ,че превратите в източна Европа са спонтанни и за 2 месеца всички лидери са пометени без заповед от КГБ на Горбачов !


    Нередност?
Нов коментар