🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поредната жертва на държавата

Министерството на здравеопазването отказа трансплантация на 9-годишно дете в чужбина, въпреки че такива операции не са правени в България през последните шест години

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев бъбречни трансплантации на деца могат да се правят и в България. Статистиката обаче сочи друго.
Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев бъбречни трансплантации на деца могат да се правят и в България. Статистиката обаче сочи друго.
Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев бъбречни трансплантации на деца могат да се правят и в България. Статистиката обаче сочи друго.    ©  Анелия Николова
Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев бъбречни трансплантации на деца могат да се правят и в България. Статистиката обаче сочи друго.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Днес 9-годишният Байрям Али, страдащ от хронична бъбречна недостатъчност още от бебе, можеше да се подготвя за трансплантация в Германия, която да му даде шанс за пълноценен живот. Ден преди планираното отпътуване обаче този шанс се изпарява. С едно решение на здравното министерство.

Тази седмица членът на обществения съвет на фонда за лечение на деца Пенка Георгиева съобщи пред bTV, че служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев е отказал детето да се лекува в чужбина, въпреки че молбата на близките за финансиране към фонда е била одобрена още през ноември. Аргументът е, че трансплантацията може да бъде извършена и в България.

Решението на министерството на практика обезсмисля функциите на фонда, който на базата на лекарски становища би трябвало да преценява дали българските специалисти могат да предложат качествено лечение на децата или не. Ключова част от процедурата по одобрение е случаите да се разглеждат от независими експерти, а не от потенциалните лекуващи лекари, за да се избегне конфликт на интереси.

От думите на зам.-министър Кундурджиев пред bTV стана ясно, че решението на министерството е взето на базата на мнението единствено на двамата специалисти, които биха извършили операцията в България. Освен очевидните конфликт на интереси и незачитане на решението на фонда всичко това може да коства здравето и живота на едно дете.

Може ли в България или не

"Всичко това може да се случи в България", заяви пред bTV Атанас Кундурджиев и допълни, че в страната се правят такива операции и на деца. Думите му обаче не се потвърждават от статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантация. "През последните шест години в България не са извършвани бъбречни трансплантации на деца", отговориха оттам на въпрос на "Капитал". Регистърът на агенцията показва, че последните извършени бъбречни трансплантации от жив донор на деца са били в болница "Пирогов" - по една през 2009 г. и 2010 г.

Mediapool пък припомня, че капацитетът на болница "Лозенец" - където Байрям е изпратен за лечение, да извършва трансплантации на деца от години се оспорва от родители и пациентски организации, а през 2012 г. проверка на Изпълнителната агенция по трансплантации установява, че лечебното заведение не покрива нужните изисквания за подобен тип операции.

В сряда от пресцентъра на здравното министерство изпратиха прессъобщение, в което се казва, че ведомството е разпоредило свикване на разширен консилиум от специалисти заради нуждата от спешна трансплантация на бъбрек на детето. Според съобщението решението на фонда за финансиране на лечение в чужбина не е било придружено от съответните експертни становища и се основава единствено на мнението на един лекар, който не е трансплантолог. "Съгласно законовите разпоредби Министерството на здравеопазването има право да изпрати пациент за лечение в чужбина само след експертната преценка на специалисти трансплантолози и на националния консултант", казват още от ведомството.

Дори и да се предположи, че в България има база и специалисти, които могат да извършват трансплантации на деца, от изказванията на лекуващите лекари на Байрям се разбра, че състоянието му е критично и това усложнява сериозно операцията.

Личният лекар на детето д-р Павлина Крумова обясни пред БНР, че хроничната бъбречна недостатъчност още от 11-месечна възраст е довела до усложнения за здравето на детето и затова е преценено, че операцията в България е "крайно рискова и технически невъзможна". Според нея в страната няма подготвен толкова голям екип от разнородни специалисти и възможно решение би било да се покани опериращ консултант. Преди години чужди специалисти идваха за операции в България и това имаше двоен ефект - както за пациента, така и за българските лекари, които могат да трупат опит по този начин. Това обаче вече рядко се случва.

Опасна тенденция

Случаят на Байрям припомни и някои сериозни проблеми във фонда за лечение на деца, дошли след показната акция на службите през април м.г. и съсипването на звеното от бившия министър Петър Москов и новия директор Владимир Пилософ. Допреди тези развития случаите на децата се изпращаха до най-малко двама независими експерти, които да преценят възможно ли е лечение в България или не. Предишният директор на фонда Павел Александров внимаваше това да са лекари, които не са потенциални лекуващи на децата, за да не се стига до казуси, в които пациентите (и средствата за лечението) се изпращат в болници, от които са дошли становищата. Децата, които кандидатстват за финансиране от фонда, са с изключително тежки диагнози, чието лечение е и много скъпо. От Изпълнителната агенция по трансплантации заявиха, че според наредба на Министерството на здравеопазването една бъбречна трансплантация струва 20 хил. лв. и се заплаща от бюджета на ведомството.

Новият правилник на фонда ограничи обективността на експертните мнения с въвеждането на правилото някои случаи да се разглеждат от лекарски консултативни комисии и консилиуми. В случая на Байрям министерството е пренебрегнало независимото мнение и е поискало становище от директора на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов и началника на отделението по онкоурология в Александровска болница проф. Петър Панчев - именно двамата специалисти, които искат да извършат трансплантацията в България. Освен това близките на детето не са получили официален отказ от фонда, а само обаждане по телефона ден преди да трябва да заминат за Германия, което е нарушение на правилата.

През последните месеци ясно се видя, че фондът се опитва да задържа повече деца за лечение в България. Родители сигнализираха за бавно разглеждане на документите, лоша комуникация с екипа на звеното и откази за финансиране на операции в чужбина, които само допреди година са били одобрявани. Пред bTV Пенка Георгиева от обществения съвет съобщи и за случай на 6-месечно дете, за което е настоявано да бъде извършена чернодробна трансплантация в България въпреки липсата на опит на българските специалисти. И определи това като "тревожна тенденция".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar
    • + 13

    Безобразие

    Нередност?
  • 2
    teri_beri avatar :-@
    Terry bear
    • + 7

    Без думи. В МЗ работят Чиновници... те са съвсем отделен вид, нямащ нищо общо с човешките същества.

    Нередност?
  • 3
    bvm1433088109432231 avatar :-|
    VINS VINSOV
    • + 2

    Да псуваш ли, да ги кълнеш ли, или просто да ги гръмнеш...

    Нередност?
  • 4
    owen avatar :-|
    owen
    • + 1

    добре де, ЮФ на СУ бълва стотици юристи годишно, още ли не се е наел някой да го съди този мракобесник? да спретнем една подписка за оставка?

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-(
    Георги Георгиев

    Епа овладели сме го, няма да пускаме!

    Нередност?
  • 6
    mihmom avatar :-@
    Michael Momtchedjikov

    Изходът е само един - Болница "Лозенец" трябва да престане да бъде правителствена! Като следствие от това, рекламиращият се през нея проф.Спасов ще загуби статута се на по-висш "фактор" от специалистите -лекари и всякакви законово признати администратори!

    Нередност?
Нов коментар