🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проваленото обвинение срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца премина в иск на КПКОНПИ

Пет години прокуратурата не успя да изготви читав обвинителен акт срещу Павел Александров, но това не пречи на конфискационната процедура

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

След повече от пет години неуспешни опити на прокуратурата да изготви читаво обвинение срещу бившия шеф на бившия Фонд за лечение на деца Павел Александров все по-очевидно става, че той не е извършил престъпление, а разследването срещу него е плод на координиран тормоз. В четвъртък обаче антикорупционната комисия КПКОНПИ обяви, че срещу Александров е внесен иск в Окръжен съд - Ловеч, за конфискация на незаконно придобито имущество на стойност 147 090.27 лв., както и един недвижим имот.

Проверката в КПКОНПИ е образувана във връзка със същото това неуспешно обвинение, обявено през април 2016 г. след шумно нахлуване на ГДБОП и специализираната прокуратура в сградата на фонда и ареста на всичките му осем служители, включително и директора. До момента прокуратурата на два пъти внася обвинителен акт в спецсъда, а той го връща с мотив, че обвинението срещу Александров е толкова объркано и неясно, че практически е неразбираемо.

Самото обвинение е дело на прокуратурата по времето на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който днес, като председател на КПКОНПИ, се позовава на него, за да внесе иск за конфискация срещу Александров.

Случаят е илюстрация за координирания тормоз, който прокуратурата и КПКОНПИ могат да извършват срещу набелязани лица. След последните законови промени, наложени с активната роля на бившия фронтмен на законодателството на ГЕРБ Данаил Кирилов (и под напътствията на Сотир Цацаров), дори най-измисленото обвинение за определен кръг престъпления, внесено от прокуратурата, става повод за започване на проверка на КПКОНПИ. А след като веднъж започне конфискационната процедура, нито прекратяването на наказателното дело, нито оправдателната присъда дори са основание за нейното прекратяване.

Оценката на имуществото и доходите, които прави КПКОНПИ, са отделен вид произвол, който в случая с Александров също има специфично приложение. Прокурорите не носят никаква персонална отговорност за некомпетентно, скалъпено или тенденциозно повдигнато обвинение, обезщетенията след време се плащат от данъкоплатеца.

Как започна ликвидирането на Фонда за лечение на деца

Вече малцина си спомнят скандала с нахлуването на ГДБОП и спецпрокуратурата във Фонда за лечение на деца на 20 април 2016 г., непосредствено преди да започне заседание на обществения съвет, който разглежда молбите на деца, нуждаещи се от лечение в чужбина. Акцията беше показна и шумно промотирана в медиите, включително с видеокадри на МВР от претърсване на кабинети, белезници и др. По-късно от "Реформаторския блок" се похвалиха, че акцията на ГДБОП е резултат от разследване, водено от няколко месеца по сигнал на министъра на здравеопазването Петър Москов. Целта беше овладяване на фонда и неговия ресурс, но в дългосрочен план това доведе до неговото окончателно ликвидиране преди две години и сегашната ситуация, в която за деца с по-тежки диагнози се разчита основно на отделни дарителски акции.

Към онзи момент Фондът за лечение на деца финансираше лечението на стотици деца годишно, молбите се разглеждаха в рамките на дни, а дарителски кампании почти нямаше.

Обвинението, което съдът не разбра

Първоначално Александров беше обвинен за престъпен сговор, длъжностно присвояване и неправомерно разходване на пари от бюджета. Това според прокуратурата той извършил с няколко различни действия като плащане на командировъчни на лекари, изпратени като придружители на тежко болните деца при транспорта им със самолет, както и за няколко случая на дадени разрешения за операции при спешни случаи, за което той има предварително разрешение на Обществения съвет, сключен посреднически договор с болница за логистика за лечение извън ЕС и др. През 2016 г. прокуратурата обяви, че са иззети много томове с доказателства от фонда, после се оказа, че става въпрос за класьорите с документите на болните деца.

След пет години безплодни опити да формулира успешно обвинение за присвояване и след два неуспешни опита за внасяне на обвинителен акт, в края на декември м.г. Александров и адвокатката му са извикани за повдигане на нови обвинения за същите действия. Накратко, прокуратурата се отказва от присвояването и повдига обвинения за длъжностно престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс - бланкетен текст, който обикновено се използва, когато прокурорите не могат да докажат нищо конкретно. Според прокуратурата действията на Александров били увредили интересите на НЗОК и Министерството на здравеопазването. "Не зная как това би издържало в съда", коментира за "Капитал" адвокатката му Диана Ангелова.

Искът за конфискация

Въпроси поражда и съобщението на КПКОНПИ за размера на имуществото, чиято конфискация се иска - недвижим имот и близо 150 хил. лв. В прессъобщението не се казва нищо повече. Пред "Капитал" Павел Александров заяви, че не е наясно с иска, нито с процедурата дотук, защото от началото на пандемията до момента със съпругата си живеят във вилата им в Троянския балкан, а съобщенията са изпращани на софийския им адрес. Така в тази хипотеза при проверката, която прави КПКОНПИ, той се оказва без защита и без възможност да представи документи.

"Нямам проблем да докажа произхода на имуществото си. Аз съм пенсионер на 63 г., имам половин вила и половин апартамент, който ми е наследствен отпреди 30 години. Имам и 17 000 лв. по сметка в банката, от които в момента 14 000 лв. са запорирани", каза още Александров пред "Капитал". Той оценява всичко случващо се като психически тормоз.

"Това, което се случи, е пълен абсурд. Фондът беше създаден, за да се лекуват деца, които не може да ги обхване здравната каса, а те го закриха и прехвърлиха тези случаи към здравната каса. Ефектът се видя - има много деца, които не могат да се лекуват с необходимата ефективност, разчита се основно на дарения. Разбиха една система, която работеше отлично", коментира бившият шеф на унищожената в координираната кампания на властта структура.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 6

    Мракобесие! Цацаров е бесен, че неговата прокуратура се е провалила за пореден път, но този злобен и отмъстителен човек не иска да си признае грешката. И какво още искат от човека - изолирал се е в гори тилилейски, никому не пречи, даже и за това срамно дело малцина биха си спомнили, ако не беше направена тази конфискация. Така си отиват невинни хора!
    Идват избори, подкрепете Христо Иванов, който не се е отказал от борбата си за върховенство на правото. А Петър Москов се оказа голям подлец!

    Нередност?
Нов коментар