🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мълчание за собственика на изгорелия трафикантски камион

От районната прокуратура в Царево отказаха коментар установено ли е на коя фирма е товарният "Скания" със софийска регистрация

Граничната зона с Турция при Резово
Граничната зона с Турция при Резово
Граничната зона с Турция при Резово    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Граничната зона с Турция при Резово    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сряда Областната дирекция на МВР в Бургас съобщи, че 27 имигранти, преминали незаконно турско-българската граница, са открити в тайник на горящ камион край Резово. Товарният автомобил "Скания" със софийска регистрация е бил натоварен с чакъл. Според информацията на полицията шофьорът на камиона не е открит, а намерените в тайника му 10 мъже, 8 жени и 9 деца са били без документи за самоличност и са казали, че са сирийци.

Сайтът burgas24.bg допълва, че е прокуратурата в Царево е започнала досъдебни производства срещу 11 чужди граждани за влизане в страната не през определените за това места. Таква е започнало и срещу неизвестен извършител на каналджийската услуга.

Според източници на "Дарик", близки до разследването, изгорелият камион е собственост на фирма, наета за строежа на оградата на границата в Турция. От районната прокуратура в Царево отказаха коментар пред "Капитал" дали е ясно вече коя е фирмата, собственик на камиона, и дали тя наистина работи по оградата.

Преди време "Капитал" получи данни по закона за достъп до информация за избраните фирми за всеки участък от оградата. При Резово тя се строи от фирмата "Пътстрой Бургас", дъщерна на "Хидрострой" на Велико Желев. "Пътстрой Бургас" строи общо 4 от 17 участъка от оградата на обща стойност над 37 млн.лв.

"Капитал" се свърза с изпълнителния директор на "Хидрострой" Николай Пашов, който не беше чул за инцидентя. Впоследствие той обядви пред "Капитал", че изгорелият камион няма нищо общо с дъщерната им "Пътстрой Бургас".

"Нямат нищо общо с нас, нито са подизпълнители. Фирмата, чиито е камионът, няма общо с фирмата, която строи оградата", каза Пашов. От "Хидрострой" насочиха към транспортна фирма на име "Ивайло Дучевски - 59", регистрирана в Костинброд. "Капитал" опита да се свърже с тях, но без успех, тъй като на единственият открит телефонен номер казаха, че е грешка.

В момента фирмата е собственост на Мирослав Дучевски. Според финансовия й отчет за 2016г. печалбата й е била 1000 лв., а за предишната година - 8 хил.лв. Приходите им са били 69 хил.лв., всичките от "сухопътен транспорт". Според справка в регистъра ДАКСИ служителите във фирмата към февруари 2016г. са двама души, по данни на НОИ.