🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западни полицаи на източната граница

Мисията на Frontex в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На север от граничния пункт "Капитан Андреево", между ръждясалата бодлива тел на някогашния пограничен кльон и новопостроената двойна ограда, минава прашен и надупчен път. От двете страни на границата има прясно изорани ниви, по които все още пъплят трактори - единствено те смущава тишината. Насред този аграрен пейзаж от българската страна е спрял германски полицейски джип. С него патрулират старши полицай Тимо Мюлер и неговият младши колега Критоф Хан. Те са накрая на двумесечната си мисия по охрана на границата с Турция, изпратени тук по линия на Европейска агенция за гранична и брегова охрана (Frontex). Заедно с тях в България има още близо 160 полицаи и експерти от 27 различни държави.

Мисията на офицерите Хан и Мюлер е да пазят трикилометровия участък на север от граничния пункт. Патрулират покрай оградата в екип с един български полицай, който ги "води". Смяната им е 12 часа. И двамата са гранични полицаи. Кристоф работи на границата с Франция, а Тимо - с Холандия. Сами са изявили желание да бъдат включени в мисията на Frontex, като уточняват, че тя не е първата им в чужбина, но в България не са идвали преди това. Комуникацията с българските полицаи става "през тези, които говорят английски". Двамата германски полицаи казват, че не са изпадали в критични ситуации.

Смяната им ще свърши след няколко часа, след което ще се върнат в Свиленград, където са настанени. "Спортувам и чета книги", отговаря Мюлер на въпроса какво прави през свободното си време.

Докато джипът им пъпли по стръмния път отговарят, че не са чували за изказването на бившия зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев, че присъствието на Frontex тук има антикорупционен ефект. "Това е добре", отбелязва единият от тях, но колегата му уточнява, че по време на двумесечната си мисия не са се натъквали на "нещо подобно". За всеки наряд чуждите полицаи изготвят доклад, който не минава през български полицаи, а отива директно във Frontex.

Отчитат, че оградата по границата върши чудесна работа. Те не знаят, че няколко часа по-рано, на двеста километра от тях, близо до Резово, гранични полицаи са открили 28 скрити мигранти, спасени по чудо от горящ товарен камион, за който се предполага, че е превозвал материали за изграждането на оставащите няколко километра от пограничната ограда.

Три километра на юг от германския патрул, на самия граничен пункт Капитан Андреево, има дълга опашка от тирове, чакащи да влязат в Турция. На лентата за влизане са се събрали националисти. Дошли организирано, с автобуси, за да спрат идващите от Турция автобуси с изселници. "Нямаме никакъв проблем с тях. Имат си сценарий - като дойдат телевизиите, разпъват знамената, снимат ги, а след това се разпускат", разказва български граничен полицай. Тук, на границата, е негов румънски колега, специалист по крадени автомобили. В момента се виждат само краката му, стърчащи от задната врата на лимузина ауди с лесно запомняща се кърджалийска регистрация. В тази смешна позиция той проверява дали няма интервенция върху номера на рамата на автомобила. В сградата зад него са базирани колегите му, които са обучени да проверяват документи за самоличност, за които има съмнение, че са подправени или фалшиви.

В края на март на територията на граничното управление Свиленград има полицаи от Германия, Холандия, Великобритания, Румъния, Австрия, Испания, Литва, Полша Повечето са дошли със служебните си автомобили, които могат да се видят из целия граничен район.