Икономическият министър затяга контрола в държавните дружества

Правилата при продажба на активи вече ще важат и за дъщрените компании

Голяма част от промените като че ли са писани за Държавната консолидационна компания, където заради спорна сделка икономическият министър Теодор Седларски освободи съвета на директорите
Голяма част от промените като че ли са писани за Държавната консолидационна компания, където заради спорна сделка икономическият министър Теодор Седларски освободи съвета на директорите
Голяма част от промените като че ли са писани за Държавната консолидационна компания, където заради спорна сделка икономическият министър Теодор Седларски освободи съвета на директорите    ©  Юлия Лазарова
Голяма част от промените като че ли са писани за Държавната консолидационна компания, където заради спорна сделка икономическият министър Теодор Седларски освободи съвета на директорите    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малка, но важна промяна е, че всички обявления ще се публикуват на сайта на ведомството.

Повече прозрачност и по-добър контрол върху дейността на държавните дружества предвиждат нормативни промени, предложени от Министерството на икономиката. Те са свързани основно с възможностите за продажба на активи и разширяват правата на държавата не само върху компаниите, които притежава, но и върху техните дъщерни дружества. Предлага се също да се затегне и контролът при предоставяне на право на строеж, където практиката в момента е доста противоречива.

Голяма част от промените като че ли са писани за Държавната консолидационна компания (ДКК), в която миналата година бяха прехвърлeни повече от дузина дружества, включително "Ел Би Булгарикум" и военните ВМЗ и "Кинтекс". Продажбата на сграда на една от дъщерните й компании наскоро накара служебния министър Теодор Седларски да освободи целия борд на ДКК.

Друга малка, но важна промяна предвижда всички обявления за продажби да се публикуват на сайта на икономическото министерство. Така на практика всички потенциални купувачи ще знаят къде да намерят информацията, което ще намали риска от корупция. В същата посока беше скорошното решение на министерството да разпространи прессъобщение за открит конкурс на държавния "София тех парк", което иначе можеше да остане незабелязано.

За всички по веригата

Новите правила са включени в проект за изменение и допълнение на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Те са публикувани за обществено обсъждане до 4 май, което означава, че приемането им ще зависи от волята на бъдещото правителство. Промените ще засегнат общо 136 еднолични държавни компании и 63 техни дружества.

Една от основните цели е да се ограничат възможностите за допускане на нарушения при продажбата на активи от дружествата, посочват от министерството. В момента правилникът определя ред за продажба на активите само за едноличните държавни дружества, но не и на дружествата, които те контролират. "Това дава възможност последните, макар с опосредено държавно участие, да останат извън определения ред и условия за сключване на договори, заложени с правилника", пише в мотивите. Измененията предвиждат този ред да важи и за дъщерните дружества на 100% държавните компании. Освен сключването на договори за продажба новите правила засягат също замяна и наем на дълготрайни материални активи, както и застраховане на имуществото.

Право на строеж

Друга промяна е свързана с учредяването на вещни права върху недвижими имоти (право на строеж), където правилата са различни за различните видове държавни дружества. В момента при едноличните дружества с ограничена отговорност (ЕООД) държавата взема решения за сделки с недвижими имоти и вещни права върху тях, тъй като те се управляват от управител, а не от колективен орган. В едноличните акционерни дружества (ЕАД), от друга страна, сделките стават не с решение, а с разрешение от държавата, тъй като те се управляват от съвети на директорите, което предполага, че решенията се взимат от повече хора. Правилникът обаче не изисква дори разрешение от държавата за предоставяне на вещни права върху недвижими имоти, т.е. в правомощията на бордовете е да решават дали да дадат право на строеж и на кого. "Това дава възможност за противоречива практика по отношение на този вид разпоредителни сделки, свързана с това дали е необходимо или не решение от едноличния собственик на капитала", се посочва в мотивите на икономическото ведомство. Това е и една от съществените промени в предлагания нов правилник, според които вещните права вече ще се учредяват с разрешение от държавата.

По-прозрачно

Всички обявления за продажби се предвижда да се публикуват не само в един централен всекидневник, но и на интернет страницата на Министерството на икономиката. От ведомството обясниха, че в момента няма единен източник, от който потенциалните купувачи могат да черпят информация за предстоящи разпоредителни сделки с активи. Според предложените промени държавните компани трябва да представят копие от решенията за търгове и конкурси най-късно в деня, в който ги подават за публикуване в ежедневник, каквото е изискването в момента. Това става поне 14 дни преди датата на търга или конкурса. Очакванията са, че тази промяна ще доведе до повече публичност и прозрачност и ще редуцира риска от корупционни практики.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole

    Коментираните в статията предложения за допълнение и промени в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търг. дружества с държ. участие са смислени и в защита на държ. собственост. Друг е въпросът дали следващото правителство ще ги одобри и, по-важно, дали ще се съобразява с тях.

    Нередност?
Нов коментар