В новия борд на ДКК: двама адвокати и активист на БСП

Официалният мотив е спорна сделка от времето на Лукарски, но назначенията в компанията собственик на големите оръжейни държавни фирми ще позволят и смяна на ръководството в дъщерните държавни дружества

Един от мотивите на Теодор Седларски е продажбата на Музея на виното на "София-БТ"
Един от мотивите на Теодор Седларски е продажбата на Музея на виното на "София-БТ"
Един от мотивите на Теодор Седларски е продажбата на Музея на виното на "София-БТ"    ©  Юлия Лазарова
Един от мотивите на Теодор Седларски е продажбата на Музея на виното на "София-БТ"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ДКК е собственик на големите оръжейни държавни фирми - като ВМЗ, "Кинтекс", а отскоро и "Авионамс", както и на други предприятия с атрактивни имоти и бизнес.

Шест месеца след като предишният икономически министър Божидар Лукарски смени почти целия борд на Държавната консолидационна компания (ДКК), служебният му наследник Теодор Седларски направи пълна ревизия на ръководството на дружеството. Макар че в предизборна ситуация "разчистването" по върховете на държавните компании е често срещана практика, любопитното в случая е, че за първи път това се прави с мотиви.

"В дейността на ДКК са установени проблеми, по-конкретно продажбата на сграда от дъщерна компания, а именно "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки", обявиха от Министерството на икономиката. В съобщението се посочва още, че това е станало без необходимо разрешение на Министерския съвет. Купувач на въпросната сграда е свързваната с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски "София-БТ", а сделката е финализирана само два месеца след като назначенията на Лукарски влизат в борда.

За промяната обаче има и друго обяснение - ДКК е собственик на големите оръжейни държавни фирми - като ВМЗ, "Кинтекс", а отскоро и "Авионамс", както и на други предприятия с атрактивни имоти и бизнес. За да се сменят и техните мениджъри, първо трябва да се сложат "свои" хора начело на холдинга.

Старите директори

Късно в сряда вечерта от Министерството на икономиката съобщиха, че в качеството си на упражняващ правата на държавата в капитала на ДКК министър Седларски е предприел действия за смяна на ръководството й. Промените все още не са вписани, но от подадените в Търговския регистър документи става ясно, че са освободени всичките трима членове на съвета на директорите. Двама от тях – Красимир Тенев и Лъчезар Калбуров, бяха назначени със заповед на Лукарски от 19 септември миналата година за срок до 30 април 2017 г. Те заеха местата на Лъчезар Борисов (който сега е зам.-министър на икономиката) и Иван Симеонов. Третият освободен член на съвета на директорите е изпълнителният директор на компанията Ясен Спасов, който е в борда на ДКК от 23 декември 2015 г. и също беше назначение на Лукарски. Още при промените миналата есен от БСП заявиха, че новите назначения в ДКК са направени "с цел само да се граби" и че Тенев и Калбуров нямат никакъв опит.

Новите попълнения

На мястото на освободените от Седларски директори сега влизат три нови попълнения - Радост Вълчева-Генчева, Слави Димитров и Димитър Кунов. Техният мандат е до 31 март 2020 г.

Генчева е юрист по образование и справка в ДАКСИ показва, че има консултантска компания. Участва и в няколко неправителствени организации, като сдружение "Вариант-алтернатива", "Сдружение интеграция" и "Българска лига за правата на човека". За кратко - от декември 2000 г. до август 2001 г. е била член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация от Народен съюз. Генчева ще бъде и изпълнителен директор на ДКК.

Димитров също е юрист. Той има мажоритарен дял в адвокатско дружество "Димитров и партньори" и участва в управлението на адвокатско съдружие "Болкан лекс". В него е съдружник с адвокатско дружество "Батков и сие" на Тодор Батков, известен като бивш собственик на ФК "Левски" и адвокат на Майкъл Чорни, съиздател на вестник "Стандарт". Димитров е собственик и на 50% от "И и С инженеринг консулт". Като адвокат е участвал в няколко популярни наказателни дела.

Димитър Кунов, който ще бъде председател на съвета на директорите на ДКК, очевидно е партийното назначение в новия борд. Подобно беше направено наскоро и в "София тех парк", където според източник на "Капитал" Натанаил Стефанов е бил посочен от екипа на президента Румен Радев (подкрепен на изборите от БСП). Кунов е председател на районната организация на БСП в "Средец", бил е общински съветник от левицата, а от миналата година е и член на изпълнителното бюро на столичната организация на БСП. Кунов дълги години беше и директор на Държавна лаборатория "Българска роза", която сега е част от ДКК.

Причини за смяната

Няколко са мотивите за освобождаването на старите членове на борда, включително занижен контрол по отношение на дъщерни компании, някои от които са започнали "процес на аутсорсване на дейности към външни партньори".

Като конкретен проблем обаче е посочена продажбата на сградата на дъщерната компания "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки", която стана част от ДКК в края на февруари миналата година. Това беше едно от многото дружества, които бяха прехвърлени в държавния холдинг – формално с цел по-добро управление. Продадената сграда е Музеят на виното, който се намира на столичния булевард "Цар Борис III". Справка в Имотния регистър показва, че прехвърлянето е станало през ноември миналата година. За сградата купувачът "София-БТ", който в същото време е собственик на самия парцел, е платил 8.6 млн. лв.

В съобщението на икономическото ведомство от сряда се посочва, че продажбата е станала без "необходимото разрешение на Министерски съвет". Това явно е заключението от проверката, която беше назначена след сигнал на "Нова република" в края на миналия месец. Тя трябваше да установи дали за сделката е трябвало да бъдат изпълнени условията на Закона за приватизация, т.е. наличие на изрично разрешение от правителството. По информация на "Капитал" в случая става дума за режим на съсобственост, установена със съдебно решение, така че сделката не е приватизационна.

Доста по-мъгляво – и по-притеснително, звучи другият мотив на Седларски за смяната. Според съобщението ръководството на компанията не е изпълнило конкретни мерки, които са му били възложени, свързани със "спирането на неприемливи предстоящи дейности в конкретни дъщерни дружества". Дали новото ръководство ще ги спре и дали вече не е късно, предстои да се разбере.

Под контрол

Контролът над ДКК стана особено важен, след като миналата година Лукарски прехвърли повече от дузина държавни дружества към холдинга – част от тях само останки, но и немалко доста апетитни. Самата компания беше създадена през 2010 г. с цел част от приходите от приватизация да отиват в нея, а оттам – в бюджета, като по този начин се заобикаля законовото изискване те да се превеждат в т.нар. Сребърен фонд. В момента обаче ДКК на практика управлява компании като "Ел Би Булгарикум", военните ВМЗ , "Кинтекс", НИТИ-Казанлък, а наскоро придоби пловдивския завод за ремонт на авиационна техника "Авионамс". Освен това има 10.8% дял в "София тех парк", които придоби срещу 7 млн. лв. И макар че някои от тях са в забранителния списък за приватизация, практиката показва, че техни имоти лесно могат да бъдат продадени.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • + 1

    Не така Седларов, пардон Седларски, не така... Не може да спъваш бизнес развитието на Шиши, цигарите вървят с вино и алкохол, а не с министерски заповеди. Айде извини се по-бързо, да не съжаляваш скоро, че изборите минават, а Шиши остава...

    Нередност?
  • 2
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    Не така Седларов, пардон Седларски, не така... Не може да спъваш бизнес развитието на Шиши, цигарите вървят с вино и алкохол, а не с министерски заповеди. Айде извини се по-бързо, да не съжаляваш скоро, че изборите минават, а Шиши остава...

    Нередност?
  • 3
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    Не така Седларов, пардон Седларски, не така... Не може да спъваш бизнес развитието на Шиши, цигарите вървят с вино и алкохол, а не с министерски заповеди. Айде извини се по-бързо, да не съжаляваш скоро, че изборите минават, а Шиши остава...

    Нередност?
Нов коментар