ГЕРБ и патриотите са постигнали съгласие за пенсиитe

По неофициална информация договорката е за 200 лв. минимална пенсия, като първоначално "Обединените патриоти" настояваха за 300 лв.

Валери Симеонов и Цветан Цветанов не влязоха в конкретика за размера на повишението на пенсиите
Валери Симеонов и Цветан Цветанов не влязоха в конкретика за размера на повишението на пенсиите
Валери Симеонов и Цветан Цветанов не влязоха в конкретика за размера на повишението на пенсиите    ©  Цветелина Белутова
Валери Симеонов и Цветан Цветанов не влязоха в конкретика за размера на повишението на пенсиите    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След поредния кръг от преговори за съставяне на правителство между ГЕРБ и "Обединени патриоти" във вторник зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и съпредседателят на "Обединените патриоти" Валери Симеонов обявиха, че разговорите са приключили с постигане на "пълно съгласие" и "взаимен компромис" по една от най-спорните теми - за нивото на пенсиите. Двамата обаче отказаха да посочат с колко точно ще бъдат повишени пенсиите и по какъв начин и добавиха, че това ще стане известно с подписването на цялата програмна стратегия на бъдещия кабинет, която трябва да бъде готова в четвъртък.

Патриотите започнаха преговорите с искане за 300 лв. минимална пенсия. Според източници на "Капитал" и "Дневник" съгласието е постигнато за 200 лв. минимална пенсия.

Компромис за всички

"Всички направихме взаимен компромис, водени от интереса "България над всичко", каза Цветанов, попитан кой е направил по-големия компромис. "Доволни сме, че постигнахме общо решение, защото сега спокойно можем да продължим и по останалите сектори. Сега сме на външна политика, имаме още доста работа", каза и Валери Симеонов на същия въпрос.

Не става ясно и дали заради "отстъплението" патриотите ще получат желаното от тях Министерство на отбраната или не. Всъщност и двете страни отричат за момента да са водени разговори за кадрови назначения и разпределение на министерства. Това ще се случи след съгласуването на общата управленска политика. Преговорите в момента се водят официално по секторни политики, като в понеделник бе обявено, че вече е постигнат компромис по четири от тях - отбрана, енергетика, туризъм и спорт.

Сметките

Междувременно Българската стопанска камара разпространи разчети на Националния осигурителен институт, от които става ясно, че увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 165.25 лв. на 200 лв. и индексирането на пенсиите с 21% (колкото е процентът на нарастване на минималната пенсия) ще струват на бюджета около 145 млн. лв. месечно в рамките на тази година и между 1.7 и 1.9 млрд. лв. за всяка от следващите 3 години. Ако се увеличат само минималните пенсии, пък ще са нужни по 23.5 млн. лв. месечно.

Макар и да става дума за немалко средства, при този вариант сметката е значително по-ниска от първоначалното искане на патриотите за 300 лв. минимална заплата. В този случай и при индексиране на всички останали пенсии с 81.5% сметката възлиза на допълнителни между 6.2 и 6.8 млрд. лв. годишно за следващите три години, сочат разчетите на НОИ. При увеличаване само на минималната пенсия до 300 лв. нужните средства са около 132 млн. лв. месечно.