🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Български ученици са трети в конкурс на НАСА

Проектът представлява научно обоснован дизайн на космически град в орбитата на Земята

Екипът ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон"
Екипът ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон"
Екипът ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон"    ©  Георги Кожухаров
Екипът ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон"    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екип ученици от Варна са класирани на трето място в Международния конкурс за космически технологии за ученици на НАСА с проект за дизайн на научно обоснована космическа колония. Предложенията се оценяват чрез различни критерии, сред които креативност, технически параметри и задълбоченост на проучването. Спечеленото място е в категорията 11-и клас, като гимназистите са имали възможност да се консултират с експерти в сферата при разработването на проекта.

Проектът

Колонията се намира на близка до Земята орбита, между 400 и 500 км над планетата. Вътрешният дизайн на града е съобразен с изискванията за живот в Космоса, а законът се диктува от космическа конституция. Обществото на "Син Космос" работи за сигурността на Земята и има три основни цели. Първата е да осигурява космическо наблюдение с цел предотвратяване на природни бедствия чрез система за ранно предупреждение, наречена SeaView. Успоредно с това множество спътници регистрират сигналите, предшестващи бедствията.

В допълнение колонията си поставя за цел да осигури допълнително количество електрическа енергия, което да отговаря на по-високото търсене от нарастващото световно население. Енергията се генерира от слънчеви соларни полета, след което се изпраща към Земята в приемни станции. А за защитата от тероризма и опасностите в Космоса като астероиди и слънчеви изригвания е отговорна Космическа служба за сигурност.

Продължението

Учениците ще имат възможността да представят страната и проекта си по време на конференция в Сейнт Луис, организирана ежегодно от НАСА и Националното космическо общество САЩ. На събитието ще присъстват както други наградени отбори от цял свят, така и астронавти и високопоставени личности от американски и европейски астрономически организации. Финансирането на участието, което включва разходи за пътуването, хотели и храна, не се покрива от конкурса и организациите, които го ръководят, и затова учениците в момента събират спонсори.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gost22 avatar :-P
    gost22

    Браво, развили са идеите на А.Азимов.

    "Логика" (1950г А.Азимов) = "Енергията се генерира от слънчеви соларни полета, след което се изпраща към Земята в приемни станции."

    "Lucky Starr and the Pirates of the Asteroids" (1953г А.Азимов, за сигурността на колонии и станции из космоса) = "А за защитата от тероризма и опасностите в Космоса като астероиди и слънчеви изригвания е отговорна Космическа служба за сигурност."

    Нередност?
  • 2
    army avatar :-|
    army
    • + 2

    Браво на децата, представям си колко още могат да развият потенциала си и какво могат да постигнат - чудеса

    Нередност?
  • 3
    nup1495394173523273 avatar :-|
    Антон Петров
    • + 1

    В проекта са участвали ученици на Трета природоматематическа гимназия Варна, а не само от Математическата гимназия. Нека не държим в невидение хората!

    Нередност?
Нов коментар