Българинът, който впечатли Илон Мъск

Българска захранваща система беше отличена на състезание, организирано от SpaceX

Рангелов по време на състезанието Hyperloop pod competition, организирано от SpaceX.
Рангелов по време на състезанието Hyperloop pod competition, организирано от SpaceX.
Рангелов по време на състезанието Hyperloop pod competition, организирано от SpaceX.
Рангелов по време на състезанието Hyperloop pod competition, организирано от SpaceX.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От "Дружба 2" до бъдещето – това е историята на българина Александър Рангелов, изпълнителен директор на компанията IPS, чийто енергиен модул има шанса да се превърне в неразделна част от най-новия проект на Илон Мъск, както и да влезе в бъдещите планове на НАСА. Всичко се случва на състезанието Hyperloop Pod Competition - системата по идея на Илон Мъск, която трябва да позволи транспортирането на хора и товари в капсули, които се движат на магнитна възглавница в среда с ниско налягане или във вакуум.

Именно в състезанието за разработката на допълнителни технологии за капсулите на Hyperloop участва екипът на Рангелов. Преди година кандидатите са 1700, до финала достигат 30, от които едва шест биват отличени – сред които е и отборът на Рангелов rLoop. Той е единственият екип, съставен от хора, които не са студенти, и е бил организиран в социалната платформа Reddit. В него влизат представители на 14 различни държави. "Любопитното е, че допреди няколко седмици никога не се бяхме събирали и виждали, а всеки проектираше неговата част от капсулата самостоятелно", разказва Рангелов пред "Капитал" след солидния успех.

Заедно с него участват и други негови колеги от IPS. Те разработват зарядната захранваща система за капсулата и батерията. "Впечатляващо е как всичко се изработи бързо, сглоби се, че дори и заработи веднага без каквито и да било тестове", разказва той по повод първата си съвместна работа с международния екип. За да стигнат до шестте отличени отбора, на финалната права капсулата на отбора трябва да премине 112 проверки от SpaceX.

Рангелов е изпълнителен директор на IPS – "Интернешънъл пауър съплай" – българската компания, която изобрети системата EXERON, която позволява да бъде генериран ток там, където няма електрическа мрежа. За целта тя комбинира слънчеви панели, вятърни перки, дизелов генератор и батерия, а цялата система се контролира от компютър, който знае кой елемент да бъде използван, за да бъде тя възможно най ефективна. "Най-щастлив и развълнувам съм от факта, че лично Илон Мъск посочи нашата капсула като най-иновативно изпълнен проект, като в частност беше впечатлен от захранващата система, дело на IPS. Най-вече заради модулността и възможността да черпи енергия от възобновяеми източници, което е в унисон с неговите виждания за чиста и децентрализирана енергия и напълно автономен Hyperloop", разказва българинът.

А как е стигнал до състезанието? По любопитен начин, разказва той: "След като през 2014 г. на "Интерсолар" в Мюнхен системата ни EXERON спечели най-високото отличие в сектора, за общ проект в Африка ни потърси човек, който днес се оказва проджект мениджър на отбора rLoop. Явно, че преди сме си свършили добре работата, за да ни потърси отново. Интересното в случая е, че той отказва предложение от Tesla за стандартна тяхна система, а изцяло залага на IPS, за да може освен всичко друго да се внесе и елемент на иновация, която в крайна сметка да донесе точки при крайното оценяване."

Успехът на Рангелов и екипа му е още по-впечатляващ на фона на това, че бюджетът им е бил едва 65 хиляди долара. Само за сравнение – бюджетът на някои от конкурентите им е закован на 900 хиляди. "Това в никакъв случай не попречи да представим уникална концепция със суперрешения за магнитните двигатели, магнитна спирачка, сензорна система, алуминиево шаси, корпус от фибростъкло и иновативната захранваща система. Просто всеки даде безвъзмездно най-доброто от себе си, IPS съответно разработи захранващата система. Но все пак някои материали трябваше да бъдат купени." Сред другите участници са технически университети от САЩ, Германия и Япония. На финала отборът с българско участие се изправя срещу MIT, ТУ - Делфт, ТУ - Мюнхен, и други.

Следващата стъпка от състезанието включва опит разработената капсула да достигне най-висока скорост във вакуум. "Ще се постараем с rLoop да изненадаме Илон отново с резултати", обяснява Рангелов. "От IPS обмисляме нещо щуро, с което отново да му привлечем вниманието, защото той е човек на щурите идеи, които в крайна сметка винаги се реализират."
Интервю с Александър Рангелов

Представи се с няколко изречения?

Инженер съм по професия, завърших ПГ по електроника в София, след това ТУ в Мюнхен, специалност Електротехника. След това се прибрах в България и се заех със задачата да развия семейната компания IPS на пазари извън България. Вече 7 години съм Изпълнителен Директор на IPS, а от нито един експорт преди 7 години, днес имаме работещи системи в 56 страни на 7 континента, вкл. Антарктида. От преди 3 дни имам и една малка мечта по-малко – среща лице в лице с технологичния ми идол Илон Мъск.

Разкажи за Pod Innovation и кажи как стигна до него? Кой беше в отбора?

Включихме се по любопитен и начин. След като през 2014г. на Интерсолар в Мюнхен системата ни EXERON спечели най-високото отличие в сектора, за общ проект в Африка ни потърси човек, който днес се оказва проджект мениджър на отбора rLoop. Явно, че преди сме си свършили добре работата, за да ни потърси отново. Интересното в случая е, че той отказва предложение от Tesla за стандартна тяхна система, а изцяло залага на IPS, за да може освен всичко друго да се внесе и елемент на иновация, която в крайна сметка да донесе точки при крайното оценяване. В IPS поехме смело тази отговорна задача, защото бяхме сигурни в уменията си, а и компанията от самото си начало преди 27 години развива и поддържа изключително високо ниво на научно-развойна дейност. Резултатът е налице, а ние доказахме, че в България могат да се разработват и произвеждат топ технологии. Няма как да е случайност, че си финалист и отличен в състезанието от най-големия иноватор в централата на една от най-иновативните компании в света – SpaceX.

Нашият отбор rLoop се събра в онлай платформата Reddit. Членовете на отбора ни са от 14 страни. Любопитното е, че до преди няколко седмици никога не се бяхме събирали и виждали, а всеки проектираше неговата част от капсулата самостоятелно. Едва преди няколко седмици всички се събрахме в Менло Парк, Калифорния и се видяхме за първи път, така да се каже. Впечатляващо е как всичко се изработи бързо, сглоби се, че дори и заработи веднага без каквито и да било тестове. Разходите по капсулата възлизат на около 65 хил. долара, докато нямаше друг отбор от финалистите с бюджет по-малък от 900 хил. долара. Това в никакъв случай не попречи да представим уникална концепция със супер решения за магнитните двигатели, магнитна спирачка, сензорна система, алуминиево шаси, корпус от фибростъкло и иновативната захранваща система. Просто всеки даде безвъзмездно най-доброто от себе си, IPS съответно разработи захранващата система. Но все пак някои материали трябваше да бъдат закупени.

Разкажи за представянето ви? Кои бяха другите участници?

Представянето ни беше една приказка. Първоначално в състезанието кандидатстваха около 1700 отбора от цял свят. Дизайнът и концепцията само на 30 от тях бяха одобрени от SpaceX, между които и нашия отбор rLoop. Тези тридесет отбора трябваше да реализират на практика своите концепции. В крайна сметка само 6 отбора бяха отличени. Най-щастлив и развълнувам съм от факта, че лично Илон Мъск посочи нашата капсула като най-иновативно изпълнен проект, като в частност беше впечатлен от захранващата система, дело на IPS. Най-вече заради модулността и възможността да черпи енергия от възобновяеми източници, което е в унисон с неговите виждания за чиста и децентрализирана енергия и напълно автономен Hyperloop. Пожела ни да сме първите, които ще захраним автономно с енергия бъдещия реален Hyperloop.

Другите участници бяха също много впечатляващи. Сред тях бяха най-добрите технически университети на САЩ, Германия, Япония. На финала се изправихме срещу MIT, ТУ Делфт, ТУ Мюнхен и др.

Как мислиш да продължиш? Ще участваш ли пак?

Започваме подготовка за участие и във втората част на състезанието на SpaceX, където ще преследваме само една цел – най-висока скорост във вакуум. Ще се постараем с rLoop да изненадаме Илон отново с резултати. От IPS обмисляме нещо щуро, с което отново да му привлечем вниманието, защото той е човек на щурите идеи, които в крайна сметка винаги се реализират. Но за това ще споделя на по-късен етап.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lgrozeva avatar :-|
    Лили
    • + 18

    Браво! Още много постижения пожелавам :)

    Нередност?
  • 2
    vaskoangelov avatar :-|
    vaskoangelov
    • + 4

    само така!!

    Нередност?
  • 3
    foxa5 avatar :-|
    foxa5
    • - 1
    • + 4

    Браво и от мен.

    Нередност?
  • 4
    scorpioh avatar :-|
    ScorpioH
    • + 3

    Браво. Стискаме палци на отбора.

    Нередност?
  • 5
    chichi01 avatar :-P
    Чичи (Ice Man's fan)
    • + 2

    Поздравления момчета! Гордеем се с вас!
    Не спирайте генератора на щурите идеи!

    Нередност?
  • 6
    ralev_com avatar :-|
    GEMJI.com
    • + 1

    Поздравления и дано покорите и вакуума!
    Поздрави от фен на Илон, Дружба1 - Кейп Таун :)

    Нередност?
Нов коментар