🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Надцакване с изтребители

С избора на нов тип бойни самолети служебното правителство на Румен Радев заложи политически капан на ГЕРБ

Jas 39 Gripen C/D бе определен като предпочитана от военните оферта при пълна секретност, без да е ясно какви са изискванията на българската държава, кой какво предлага и по каква методика се оценяват предложенията.
Jas 39 Gripen C/D бе определен като предпочитана от военните оферта при пълна секретност, без да е ясно какви са изискванията на българската държава, кой какво предлага и по каква методика се оценяват предложенията.
Jas 39 Gripen C/D бе определен като предпочитана от военните оферта при пълна секретност, без да е ясно какви са изискванията на българската държава, кой какво предлага и по каква методика се оценяват предложенията.    ©  Reuters
Jas 39 Gripen C/D бе определен като предпочитана от военните оферта при пълна секретност, без да е ясно какви са изискванията на българската държава, кой какво предлага и по каква методика се оценяват предложенията.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В момента съпоставянето на предложенията на Gripen и F-16 е като да сравняваш ябълки и круши.

Когато в края на миналото лято о.з. ген. Румен Радев хвърли оставка, за да се гмурне в политиката и да бъде избран за президент, последното нещо, което направи, беше да завърши работата по искането за обвързваща оферта (RfP) за нов тип многоцелеви бойни самолети за авиацията ни. Осем месеца по-късно последното нещо, което направи назначеното от него служебно правителство, беше да одобри при пълна секретност предпочитания доставчик на изтребители на базата на същата тази методика.

На предпоследното си заседание Министерският съвет разгледа и одобри при закрити врата резултатите от работата на междуведомствената група, оглавявана от командира на бойната авиация ген. Цанко Стойков, която трябваше да оцени трите оферти – на Швеция с нови Gripen C/D, на САЩ и Португалия с модернизирани F-16 MLU и на Италия с Eurofigher Tranche 1. И въпреки че и военното министерство, и правителството не предоставиха абсолютно никаква официална информация около искането за обвързваща оферта, критериите за оценка и офертите на тримата кандидати, в медиите контролирано изтече фаворитът на военните – новите Gripen. Така следващото правителство на ГЕРБ бе вкарано в неприятен политически капан – ако реши да отхвърли шведското предложение, ще изглежда така, сякаш загърбва военната експертиза и целенасочено и безпринципно лобира за точно определен кандидат.

Въздушен бой

И за да не остане никакво съмнение, че не става дума за някакво случайно съвпадение във времето, в разразилия се остър дебат по темата предпоставя ли се изборът се включи и самият президент. "Когато се комбинират къса памет плюс невежество, се получават нелепи коментари... Министър на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставяне на оферта (RfP), където много ясно са поставени всички срокове, критериите и показателите за избор, цялата методика за избора", обяви Румен Радев в петък, след демонстрационните полети на американските стелт-изтребители F-35 в Граф Игнатиево. "Междуведомствената комисия е оценила всички предоставени оферти и ги е класирала. Това е военно-техническата експертиза по три основни групи критерии – оперативни, финансови и времеви. От тук нататък решение на правителството е дали ще приеме оценката и класирането, или ще излезе с някакво друго политическо решение. Ако ще има такова, което ще прегази военната експертиза – да излязат и да го кажат", допълни държавният глава.

Основната слабост в тезата на президента, че процедурата се случва по ясни правила и при пълна прозрачност, е, че абсолютно всичко по темата е класифицирана информация. И така правилата са ясни само за онези, които имат допуск до ниво "строго секретно", но не и за българските данъкоплатци, от чиито джобове по тази линия би трябвало да излязат поне 1.5 млрд. лв. през следващите няколко години. Или казано с други думи, в момента съпоставянето на предложенията на Gripen и F-16 е като да сравняваш ябълки и круши. Засега в общи линии е ясно, че шведските самолети са нови и евтини за поддръжка, че ще се плащат разсрочено, но въоръжението не влиза в цената. Американските от своя страна са с корпус на четвърт век, тепърва трябва да се осъвременяват в Португалия, вероятно ще се предплащат на 90%, но за сметка на това са калени в хиляди операции и имат по-добри бойни способности. Всичко това обаче в момента няма особено значение, тъй като не знаем какво искаме, какво точно ни се предлага и каква е тежестта на различните критерии в методиката за оценка, разработена от Румен Радев, докато беше още генерал. Само за сравнение: държава като Белгия не просто дава информация за процедурата по придобиване на нов тип изтребител, но прави публично цялото искане за предоставяне на оферти, така че гражданите да са наясно как и защо се харчат парите им.

Конюнктурни лупинги

"Цялото това бързане е да предрешат избора", задочно опонира Валентин Радев, бивш зам.-министър на отбраната в първия кабинет на Борисов и новоизбран ръководител на МВР. "През 2012 г. професионалното ръководство, което сега е избрало Gripen, тогава избра F-16. Тогава ходихме и се договаряхме в Португалия. Включително и с г-н Радев, който тогава беше бригаден генерал и ръководител на програмния екип. Тъй като заседанието е закрито, не знаем подробностите защо сега избраха тях", обяви той пред BTV. И добави: "Очевидно не е работа на служебния кабинет да избира конкретна фирма. Въпросът не е каква платформа избираме, а с тези милиард и половина какво искаме – да купим една платформа, дори тя да е най-нова, или да купим сигурност на държавата си. Ако е второто, това става политически въпрос, какъвто е бил винаги. И защо тогава един политически въпрос го решава служебно правителство, което няма мандата на такова, избрано от парламента."

Подобна теза изненадващо застъпи и Ангел Найденов, член на Националния съвет на БСП и бивш военен министър от правителството на Пламен Орешарски. Според него, въпреки че няма конкретно решение на Министерски съвет за начало на междудържавни преговори с класираната на първо място страна Швеция, "до някаква степен се предопределя изборът". "Това е експертната гледна точка. Няма изненада, че експертите са се спрели на нов самолет ("Грипен") на фона на използваните Ф-16. Гледната точка на политическото решение обаче е друга, защото когато ние купуваме нов тип бойни самолети, не можем да игнорираме разсъжденията за сигурността в по-общ план – коя страна какво ни предлага в стратегически план като гаранции за нашата сигурност", коментира Найденов. И допълни: "Няма да се изненадам, ако следващото правителство приеме друго решение и започне разговори с друга държава, с други аргументи."

Служебният военен министър Стефан Янев от своя страна се оправда, че правителството му "не е предрешило нищо". Според него "този протокол не предопределя избрания победител, нито това по какъв начин следващият Министерски съвет ще предпочете и в какъв ред да говори с тези фирми, предоставили три различни оферти". По повод спусната пълна информационна завеса Янев се измъкна с хлъзгавия аргумент, че параметрите на всяка една от офертите е трудно да бъдат разказани накратко. Затова явно служебното правителство е решило да не казва нищо.

Сделка или не

Не бива да се забравя обаче, че лидерът на ГЕРБ открай време се опитва да пази политически баланс между изтока и запада. В този контекст не трябва да се изключва вариантът за някаква политическа договорка по темата между премиера Борисов и президента Радев. За нещо подобно намекна и вече бившият служебен министър-председател Огнян Герджиков и въпреки че това бе категорично отречено от страна на ГЕРБ, има някои косвени индикации, че може и да не е точно така.

Любопитно е също така, че според един от слуховете има почти соломоновско решение на ситуацията – изтребителят да е шведски, а въоръжението – американско. И между другото, около 30 на сто от компонентите в Gripen всъщност са щатски или по щатски лиценз, което би гарантирало нелоши приходи и за американската отбранителна индустрия, ако това е част от цената за сигурността ни.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vxa15365434 avatar :-|
    Ликующий
    • - 29
    • + 7

    Тъй като сме в НАТО и нямаме възможност за достатъчен брой самолети, нашите самолети трябва да са от същия тип, каквито са самолетите на нашите съседи - Румъния, Гърция, Турция, както и на най-мощния ни съюзник - САЩ. По-лесно ще се доставят части, боеприпас, комуникационни средства, а при необходимост след кацане на същзническите летища ще може да се прави и ремонт.

    Нередност?
  • 2
    messera avatar :-?
    Willy Messerschmitt
    • - 5
    • + 32

    изборът трябва да бъде-Грипен!Модерна платформа ,ниски експл.разходи,относително евтина подръжка,модерна авионика!Животът на Ф-16 като конструкция на практика е приключил.Дори за армията на САЩ не се предвиждат нови машини от типа Block 70!А само компоненти за част от летящите над 2000 машини.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 26

    Докато г-н Милев си подбира реплики на президента (който да припомня, че е пилот и предишния комендир на ВВС) и ги громи с апломб, в други издания правят сериозни анализи.
    Ето ви един такъв:
    frognews.bg/news_133673/Zashto-Gripen-e-pravilniiat-izbor-za-Balgariia/

    Нередност?
  • 4
    dunkan avatar :-|
    dunkan
    • - 4
    • + 32

    Към автора: Момчиле, преди да пишеш, седни и почети малко по темата. Навсякъде Грипен се коментира като новия F-16. Американски блогъри се обявяват за купуване на Грипен от САЩ, поради голямата цена за поддръжка на F-35 и F-22 и големия им даун-тайм. Говори се и за закупуване на новата европейска ракета Meteor от САЩ.
    Тези F-16 за които става въпрос са F-16A от резерва на САЩ. Португалските ги изкупи (на 2 партиди) Румъния. Двигатели за F-16A може би ще се произвеждат само още 12 години. Така че по-малко философтване и повече четене!...

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 22

    И аз смятам, че Грипен, като цяло, е по-сполучлив избор.

    Но, бъркат тези, които слагат знак за равенство между "възрастта" и "боеспособността" на един изстребител. Ф-16 еднозначно е по-боеспособният самолет. Да не говорим, че е проверен в стотици операции и е произведен в хиляди бройки. За Грипен-а това не може да се каже. На него тепърва ще му излизат "бъг"-овете.

    Друг е въпросът, че при 8 бройки няма голяма разлика дали ще е Ф-16 или Грипен. За air policing и давата са ОК. А за въздушно превъзходство при тази бройка изобщо не можем да говорим.

    Така, че да взимат Грипен-а - поне сметката ще излезе доста по-евтина.

    Нередност?
  • 6
    intergalactic avatar :-P
    intergalactic
    • - 7
    • + 19

    Капитал се метна да защитава сделката за самолети трета ръка, които трябва да бъдат ремонтирани, ще ги доставят след 3 години, а скоро след това вече няма да се поддържат.

    Да ви имам и обективната журналистика...

    Нередност?
  • 7
    skydiver avatar :-|
    Skydiver
    • - 3
    • + 22

    Като говорим за бойни способности на Ф-16 удобно се пропуска, че става дума за способността му да носи повече боеприпаси за бомбардировки, която на България не й е нужна.
    За охрана на въздушното пространство не знам някой да твърди че Ф-16 има каквото и да е предимство пред Грипен.

    Нередност?
  • 8
    anihilator_jack avatar :-@
    anihilator_jack
    • - 7
    • + 7

    Gripen C/D НЕ Е НОВ ИЗТРЕБИТЕЛ И ВЕЧЕ НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА!

    В момента Saab се е фокусирало изцяло на новата версия Е/F. Капитал проверявайте тия неща преди да пишете и не приемайте на чиста вяра какво ви казват различните политически малоумници.

    И не ме разбирайте погрешно, аз също съм за Грипена, но последната модификация, тази която поръчаха бразилците, а това е E/F. В случая обаче не става въпрос за това! Гледаме повторение на историят с хеликоптерите от преди няколко години, които се оказа че нямат въоръжение и дори системи за обезледяване!

    Нередност?
  • 10
    qyd1424884427392548 avatar :-|
    Ned Apostolov
    • - 5
    • + 14

    Аз даже не виждам смисъла от спор по въпроса.

    Грипен е нова платформа съобразена до голяма степен с новата визия на НАТО. Ф-16 всички знаем, че е основно планиран да се противопоставя на МИГ-23. Нещо което е било актуално когато дядо ми е бил на моите години.

    Нередност?
Нов коментар