🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво научихме от експеримента "Владимира Янева"?

Инсталирането й за председател на градския съд положи началото на грубото превземане на съдебната власт

Владимира Янева в председателския кабинет в Софийски градски съд
Владимира Янева в председателския кабинет в Софийски градски съд
Владимира Янева в председателския кабинет в Софийски градски съд    ©  Красимир Юскеселиев
Владимира Янева в председателския кабинет в Софийски градски съд    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Във вторник единодушно съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) уволни бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева от съдебната система. Формалният повод е влязлата в сила условна присъда (една година с три години изпитателен срок) по делото "Червей", където тя беше призната виновна за издаване на незаконни разрешения за подслушване.

Поради наложеното ѝ наказание Владимира Янева никога повече не може да работи като съдия, прокурор, следовател или дори съдебен заседател, но няма пречка да стане адвокат, след като минат три години от решението на Върховния касационен съд (ВКС).

Историята за възхода и падането на Янева е сбит преразказ за щетите, които носи уродливото срастване между Висшия съдебен съвет и силните на деня политически и икономически групи.

Цветанов кадрува

Владимира Янева беше назначена за председател на Софийския градски съд през май 2011 г. от предишния състав на ВСС. Макар че съветът (неговата парламентарна квота) беше попълнен от тройната коалиция (НДСВ, ДПС и БСП), членовете му бързо се ориентираха в новата политическа реалност. Още в края на 2009 г. МВР под ръководството на Цветан Цветанов започна серия от показни акции. Всеки път, когато някой от задържаните не беше оставян в ареста от съда, вътрешният министър размахваше пръст към магистратите, посочвайки, че има "нещо деформирано в съдебната система". Полицейски акции бяха кръщавани на съдии, а Цветанов дори публично съветваше съда колко години затвор трябва да наложи и репликираше тогавашния председател на ВКС Лазар Груев, че ако каже истината за съдебната система, ще му "паднат зъбите".

В началото на 2010 г. се заговори, че мандатът на ВСС може да бъде предсрочно прекратен. На 1 февруари 2010 г. Бойко Борисов отиде на крака в съдебния съвет и след кратка среща с кадровиците двете страни решиха да наложат "мораториум" върху взаимните нападки.

След тази среща ВСС беше превъзпитан и се превърна в проводник на интересите на управляващите в съдебната власт.

През ноември 2010 г. ВСС избра председателя на Софийския градски съд Георги Колев, който нямаше нито ден опит в административното правораздаване, за ръководител на Върховния административен съд. Колев бързо беше намерил общ език с ГЕРБ, а близостта му с депутата (а сега евродепутат) Емил Радев е публичен факт. Изборът на Георги Колев за ръководител на върховната административна институция освободи шефското място в СГС. Градският съд е важна институция, защото там отиваха като първа инстанция всички акции, които Цветановото МВР произвеждаше. Разбирането и на политическата класа, и на голяма част от българските политици, че председателят на един съд не е "пръв сред равни", а може да притиска и ходатайства по дела, обяснява огромното желание на този пост да бъде инсталиран "свой човек".

Кандидатурата на Янева беше издигната петима членове на ВСС - Костадинка Наумова, Петър Стоянов, Стефан Петров, Цони Цонев и Мая Кипринска. Нито един от тях няма пряко наблюдение върху работата й като съдия - Наумова е търговски съдия, Петър Стоянов - военен съдия, Стефан Петров е следовател, Цони Цонев - административен прокурор, а Мая Кипринска - следовател в Благоевград. Владимира Янева няма административен опит, а съдебните й актове са били критикувани от Върховния касационен съд. Ето защо най-откровено звучи обяснението на Георги Колев, че "от гледна точка на днешното развитие е по-подходяща кандидатурата на Янева". Владимира Янева е семеен приятел на вицепремиера Цветан Цветанов и именно това е качеството, което се оказа определящо за нейния избор - типичен пример за това как мнозинството в съвета (и в този, и в предишния) силово налагаше решения, бягайки от всякаква аргументация и факти. Изборът на Янева бе до такава степен предизвестен, че още преди ВСС да вземе решение, в кабинета й в СГС пристига букет с цветя. Точно нейният избор стана причина двама от членовете на съвета - Галина Захарова и Капка Костова, да подадат оставки, но не това беше голямата беля - предрешеният й избор нанесе трайни щети на съдебната система.

Безконтролното подслушване

Бившият председател на СГС получи условна присъда по обвинение за издадени разрешения за подслушване само по едно дело. Няколко доклада - на новото ръководство на градския съд и на Националното бюро за контрол върху СРС, показаха, че по времето, когато Янева е отговаряла за СРС-та, са допуснати десетки нарушения. Незначителният брой откази по искания за подслушване показват, че съдът на практика не е осъществявал контрол, а безкритично е уважавал желанията на службите. След отстраняването на Янева и исканията, и разрешенията ще спаднат драстично.

Аз на тебе, ти на мен

Владимира Янева инсталира близки и роднини на политици като съдебни помощници в градския съд - като съпругата на лидера на РЗС и съветник на Бойко Борисов Яне Янев и съпругата на бившия главен секретар на МВР и настоящ съветник на Волен Сидеров Светлозар Лазаров. През 2016 г. новото ръководство на съда направи изненадващи тестове за съдебните помощници и се раздели с повечето от тях. Но всъщност Янева не е основоположник на тази практика - назначаването на съдебни помощници от години е използвано в съдебната система като разменна монета.

Съдът като разграден двор

Докладът, който ВСС изготви при проверката на СГС през 2015 г., показа стряскащи разкрития за случващото се там по времето на Янева. Редовното присъствие на осъждания за измами адвокат Момчил Мондешки в съдийските коридори и в кабинета на председателя, наемането на външна ИТ фирма (свързана с подсъдимия Марио Николов) за поддръжка на компютрите, съмненията около случайното разпределение на делата и т.н., и т.н. са само част от съмнителните обстоятелства около управлението на Янева, които ВСС само маркира, но не пожела да разследва.

Владимира Янева и екипът й взеха дейно участие в организацията на събранието за избор на делегати от СГС и Софийския районен съд през 2012 г., около което имаше множество съмнения за манипулации.

Търгашеското отделение

Най-запомнящият се скандал около Владимира Янева е свързан с търговското отделение на съда. На СГС са подсъдни делата на всички дружества, чието седалище е в София, т.е. голяма част от стопанския оборот на държавата. Малко след избора на Янева за председател в СГС започват да се появяват делата за несъстоятелност, по които чрез мнимо вземане длъжникът успява да спаси имуществото си от истинските кредитори. Въпреки публикациите по темата и множеството сигнали нито ВСС, нито съдебният инспекторат, нито прокуратурата обръщат внимание на тези практики.

Когато конфликтът между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски се пренася в съда в края на 2013 г., делата започват да се концентрират при няколко съдии, близки до ръководството. В тази битка Пеевски e далеч по-успешен от бившия си партньор.

Отказът на ВСС да обърне внимание на случващото се в градския съд позволи на схемите с търговските дела да се разрастват и така съвсем логично се стигна до случая с опита за превземане на дъщерното дружество на френската компания "Белведере", предизвикал международен скандал и оттегляне на ръководството на СГС.

Не чак толкова мил съдия

Облаците над главата на Владимира Янева се сгъстяват покрай скандала "Белведере", но формалният повод за отстраняването ѝ през зимата на 2015 г. е разследването за дадените от нея разрешения за подслушване по разработката "Червей", водена в МВР по времето на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. От разпространени в края на същата година разговори между Янева, колежката ѝ Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки ще се чуе как председателката на градския съд разказва за свой разговор с главния прокурор, който ѝ споделил, че лично премиерът Бойко Борисов е поръчал "да я опраскат", но Сотир Цацаров казал, че ще "завоалират нещата" по разследването срещу нея. Владимира Янева е отстранена от длъжност, повдигнати са ѝ обвинения и е предадена на съд, за да бъде призната за виновна на три инстанции. В мотивите си съдите многократно обръщат внимание на факта, че има данни за други престъпления, за които обаче не са повдигнати обвинения.

"Опраскването" на Владимира Янева съвпада с публичното признание на втория в ГЕРБ - Цветан Цветанов, че е преустановил контакта си с нея още когато прокуратурата го предаде на съд по трите дела, по които беше привлечен като обвиняем след падането на ГЕРБ от власт в началото на 2013 г. Бившият вътрешен министър беше признат за виновен по две от тях именно в СГС.

Кой няма да поеме отговорност

За назначаването на Владимира Янева за председател на градския съд и продължилото близо четири години покриване на съмнителните обстоятелства в съда има конкретни виновни - от ГЕРБ, които я инсталираха на поста, през бившия състав на ВСС до настоящия, чиито най-видни представители са от близкото обкръжение на бившата председателка на градския съд.

Нито един от тях няма да поеме отговорност за белѝте, които тя донесе на съдебната система.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zamen avatar :-@
    Чарли
    • + 11

    Отговорност.
    От герп?
    От бай Гуй?
    От цвинокио?
    Забрави!

    Нередност?
  • 2
    rrn10393129 avatar :-|
    rrn10393129
    • + 6

    Да не говорим,че са подслушвани и чужди граждани ... американци , те как ще реагират ако разберат, не е ясно.Манията за следене и подслушване не се лекува лесно , сега имат една добра база данни за изнудвания .... Да не говорим и за пробивите в националната сигурност за която също трябва да и търсят отговорност ....

    Нередност?
  • 3
    unforgiven avatar :-@
    unforgiven
    • + 6

    Тая гнусотия вече не се трае

    Нередност?
  • 4
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 4

    И превземането на съдебната власт продължи с "Ти си го назначи"! Цацаров е дори по-вреден отколкото бе Янева! Тя не е "силно интелигентна" (разбира се - приятелка е на Цветанов), а Цацаров е хитрец!

    Нередност?
  • 5
    province2001 avatar :-|
    province2001
    • + 3

    подчертаването на един имлицитно присъстващ в статията "научен урок" - дългото управление на една партия нанася дългосрочни и мащабни вреди на съдебна система, на икономика и на граждани. Проблемът е, че ГЕРБ, с подкрепата на ЕС, напави така, че да няма с кого да я замениш, а няма защото за 10 години ГЕРБ успяха да върнат хората към социалистическия манталитет - парите и привелигиите са при герберските кръгове (аналогия на БКП върхушката и членска маса), тотално закопаване на автентичната частна инициатива, тотална концентрация на пари и власт в 10 ключови играчи. Това никога не би било възможно без еврофондовете и начина, по който Европа разреши на България да ги раздава. А знаете ли защо сме закъснели с подготовката за председателството? По една много проста причина - разпределянето на обществените поръчки чрез посочване (заради форсмажорни обстоятелства и спешност). Има няредени на яслата, които това чакат да ги посочат като незаменими, едиснвтени и т.н., за да напълнят на свой ред нечий личен джоб или нечия партийна касичка. Европа да не се чуди защо има евроскептицизъм.

    Нередност?
  • 6
    kdo52372883 avatar :-(
    kdo52372883
    • + 7

    Ааааа, ама чакайте малко! За Цвъко или добро, или нищо! И амриканският посланик (бившият), и американският държавният секретар (сегашният) изрично казаха, че Негова Цвъкова Светлост е хубав и добър човек! А щом и те го казват, няма как да не е вярно, right? Right!!! Подвели са го човека с Янева, соросоидите са пак виновни! Това е провокация на Сорос, пореднатa но не и последната. Откъде е можел той да знае, че Каката му се е сложила (а на Тиквоча е отказала), с чисто професионална цел?! Явно е мислил човекът, че има чувства някакви. Пък то нямало. Греда, та пак греда.

    Така, а сега по-сериозно. Няма политик в новата ни история, който да е нанесъл по-сериозни и отвратителни щети на съдебната ни система. Дори и Вождът-Тиква, макар че конкуренцията им е доста близка. Това е човекът, който реално трябва да си понесе отговорността. Но няма да го стори. По-скоро турско ще да стане, отколкото Тиквата да се откажае от десния си та*..., пардон, дясната си ръка, исках да кажа. Докато Цвинокио кадрува – а той продължава – оправия няма да има. Пък Юнкер нека си пише докладите, ако иска, още 20 години. И същевременно да се целува, прегръща в устата (и можем да гадаем само какво още) със своя "прекрасен приятел" Тиквоча. Язък и за Европата, колеги...

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2

    Преди нея сякаш е било по-различно? Дали? Ами сега?

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    До коментар [#3] от "unforgiven":

    Как ще не се трае? Има по-малко протести от всякога! Кочината е доволна.

    Нередност?
Нов коментар