Красимир Първанов е новият представител на държавата в "Лукойл Нефтохим"

Той беше назначен за заместник-министър на енергетиката въпреки несъгласието на работодателските организации

Първанов ще замести като представител на държавата в "Лукойл" Румен Овчаров.
Първанов ще замести като представител на държавата в "Лукойл" Румен Овчаров.
Първанов ще замести като представител на държавата в "Лукойл" Румен Овчаров.    ©  Юлия Лазарова
Първанов ще замести като представител на държавата в "Лукойл" Румен Овчаров.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Спорният заместник-министър на енергетиката Красимир Първанов е избран за представител на държавата в надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас". Това съобщиха от Министерството на енергетиката в сряда. Той е избран от акционерите на редовното годишно общо събрание на дружеството, проведено на 31 май в Бургас. Първанов няма да получава възнаграждение за тази си длъжност, допълват от министерството.

Въпрос на представителство

По този начин държавата упражнява правото си на притежател на така наречената златна акция. С нея тя може да участва при взимането на важни решения в "Лукойл", като например промяна на предмета на дейност, прехвърлянето му на трето лице, съкращаване на щата и други.

През октомври 2016 г. енергийното министерство взе решение да оттегли дотогавашния си представител в надзорния съвет на дружеството Румен Овчаров. За да може процедурата да бъде финализирана, беше необходимо да бъде посочен негов заместник, което вероятно се проточи заради оставката на второто правителство на ГЕРБ. Тогава своите постове загубиха и Асен Гагаузов и Петър Димитров - министри от правителството на Сергей Станишев. Първият като член на съвета на директорите на ICGB – проектната компания за газова връзка между България и Гърция, а Димитров като член на управителния съвет на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО).

Власт в действие

Самият Първанов беше избран за поста заместник-министър на енергетиката по предложение на съпредседателя на "Обединени патриоти" Валери Симеонов въпреки недоволството на големите работодателски организации в страната. Това, с което Първанов е известен, е, че беше уволнен от ръководния пост на Националната електрическа компания (НЕК) след бурен скандал с тогавашния министър на енергетиката Трайчо Трайков в първото правителство на ГЕРБ. Причината за това беше, че Първанов беше сложил подписа си под едно от допълнителните споразумения за АЕЦ "Белене", без да е получил разрешението на Трайков.