🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уволнен директор на НЕК все пак беше назначен за зам.-министър на енергетиката

Красимир Първанов предизвика протест на работодателите заради "зависимостите му"

Според вицепремиера Валери Симеонов, Красимир Първанов (на снимката) е номиниран за поста заради своите професионални качества.
Според вицепремиера Валери Симеонов, Красимир Първанов (на снимката) е номиниран за поста заради своите професионални качества.
Според вицепремиера Валери Симеонов, Красимир Първанов (на снимката) е номиниран за поста заради своите професионални качества.    ©  Юлия Лазарова
Според вицепремиера Валери Симеонов, Красимир Първанов (на снимката) е номиниран за поста заради своите професионални качества.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компрометираният бивш изпълнителен-директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов беше назначен за заместник-министър на енергетиката. Той е едно от предложенията на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), което беше обявено преди няколко дни от техния председател и вицепремиер Валери Симеонов.

Пред "Капитал" Симеонов коментира, че Първанов е предложен заради професионалните си качества. Той не пожела да отговори откъде се познава с него, но допълни, че основният критерий, по който са предложени всички заместник-министри от тяхната квота, е да имат опит в частния бизнес. Според Симеонов интересното е не откъде се познава с Първанов, а че той е готов да зареже бизнеса си, за да работи за изпълнението на тяхната управленска програма.

Ден преди назначението четирите национално представени организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на енергетика Теменужка Петкова. В него те протестират срещу назначението на Първанов заради лошата му репутация и "коментирани зависимости в енергийните среди". "Това писмо е изпратено под давление на КРИБ, което е достатъчна реклама, че изборът ни е бил верен", посочи Симеонов.

Според източници, които познават Първанов обаче, той няма качествата, за този пост. Не разбира от пазар, няма модерно мислене и не знае езици, е обобщеното мнение на източниците, с които "Капитал" разговаря.

Запознати със стила му твърдят, че като изпълнителен директор на НЕК е присъединявал фотоволтаични централи "спешно", вероятно под натиск отгоре, и е уволнявал ключови за дейността на компанията кадри.

Гафовете на Първанов?

Завръщането на Първанов на бял кон е странно, като се има предвид, че през 2011 г. той беше уволнен от поста изпълнителен директор на НЕК след бурен скандал с тогавашния енергиен министър от първото правителство на ГЕРБ Трайчо Трайков.

Причината за това бе, че Първанов подписа допълнително споразумение с руската "Атомстроейскпорт", според което НЕК се задължава да сключи окончателен договор за изграждането на АЕЦ "Белене", без да е бил упълномощен от Трайков. Малко по-късно обаче уволнението на Първанов беше стопирано от премиера. Оказа се, че подписът за "Белене" е бил съгласуван с тогавашния ресорен вицепремиер Симеон Дянков, а Трайков получи второ предупреждение за отстраняването му от министерския пост. В крайна сметка обаче няколко дни по-късно Първанов беше освободен като шеф на НЕК заради грубо нарушение на йерархичния ред.

В тази връзка Симеонов коментира, че случаят е проверен и че подписаното споразумение е било разпоредено на Първанов. По думите му проблемът е, че "случаят е бил неправилно осветлен". Трайчо Трайков обаче не беше открит, за да коментира неговата гледна точка.

Догорите с ВЕИ-тата

Друг мотив за уволнението на Първанов е, че по време на неговото управление безконтролно са се сключвали предварителни договори за инсталирането на хиляди мегавати за възобновяема енергия. Още тогава самия Борисов коментира, че ако Първанов трябва да си ходи, първо трябва да си отиде, ако е дал такива становища. "9 хиляди мегавата чувам", допълва премиерът, цитиран от "Медиапул".

Преди да стане шеф на НЕК, Първанов беше директор на "Инвестиции" в "ЧЕЗ Разпределение". В същия период неговият син Петър Петров участваше в изграждането на фотоволтаични централи на територията на компанията, а според разследване във в. "Пари" тези присъединявания са ставали, докато Първанов е бил шеф в НЕК. Симеонов обаче посочи, че по този казус е имало няколко проверки на комисията за конфликт на интереси, които не са установили нарушение.

Кого още назначиха

Освен за Красимир Първанов, премиерът Борисов е подписал заповед за назначаването на Светлана Йорданова - за заместник-министър на здравеопазването, която също е от квотата на НФСБ, и Павел Тенев - за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Йорданова ще бъде третият зам.-министър в Министерството на здравеопазването, тя е магистър по счетоводство и инженер-химик, от 2015 г. е секретар на Националния съвет по наркотични вещества. Тенев е завършил Университета по архитектура, строителство и геодезия, от 2003 г. работи като ръководител на проекти в различни фирми в сферата на строителството.