🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Регионалното министерство е натрупало 3 млн. лв. лихви към ББР заради санирането

Доклад на служебното министерство показва, че е липсвал ефективен механизъм за изчисляване на лихвите

Над две години след своето начало програмата за саниране продължава да стои с неясен регламент и се оказва, че е пълна с проблеми.
Над две години след своето начало програмата за саниране продължава да стои с неясен регламент и се оказва, че е пълна с проблеми.
Над две години след своето начало програмата за саниране продължава да стои с неясен регламент и се оказва, че е пълна с проблеми.    ©  Надежда Чипева
Над две години след своето начало програмата за саниране продължава да стои с неясен регламент и се оказва, че е пълна с проблеми.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според данни на ББР те са разплатили над 62 млн. лв. само през април, а общата сума от началото на 2017 г. е 226.3 млн.лв. От стартирането на програмата до края на април са сключени 2022 договора, а общият размер на усвоените средства е над 621 млн. лв.

Над 3 млн. лв. лихви дължи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на Българската банка за развитие (ББР) заради Националната програма за енергийна ефективност. Това съобщава в. "Сега" в броя си от понеделник, позовавайки се на доклад на служебния кабинет за т.нар. Програма за саниране, който изданието е получило по Закона за достъп до обществена информация.

Информацията излезе наяве от данни от ревизията на служебното министерство на регионалното развитие и благоустройството, които са изпратени в прокуратурата заради констатациите за нарушения при осъществяване на програмата. Прокуратурата все още не е образувала проверка, като нейният мотив е, че липсват конкретни факти в предадените документи.

Лихви и обърквания

Програмата за саниране започна в началото на 2015 г. Според думите на регионалния министър Николай Нанков въведените в експлоатация сгради са почти 400, а тези, по които се изпълняват строителни дейности, са 574.

От доклада, получен от в. "Сега", става ясно, че министерството и банката не са договорили начин на плащане така, че да не се натрупват излишни разходи. Заради това на практика се губи идеята именно ББР да финансира програмата и така да се намалят разходите. Към февруари тази година регионалното министерство не беше извършило нито едно плащане към ББР и това става причина за натрупването на огромни лихви. От началото на програмата досега те са 3 млн. лв., като задълженията са над 105.6 млн. лв. Това са разходите за сгради, които вече са готови и за тях има подписан протокол между кмета на съответната община и областния управител.

Анализът на служебното министерство показва, че трупането на лихви е било заложено още в първоначалния формат на програмата. Министерството плаща на ББР, след като сградите бъдат пуснати в експлоатация, но лихвите за неизбежни, тъй като завършването на дейностите отнема време.

Изчисленията на "Сега" показват, че средно лихвата е около 2.86%. От доклада обаче става ясно, че не е ясно как се формира лихвеният процент. "Капитал" изпрати въпроси до банката във връзка с това какъв механизъм е бил договорен.

Проблеми без край

На специална пресконференция през февруари служебният зам.-министър по регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова посочи, че програмата за саниране е стартирала с "необосновано високи референтни стойности". Освен това са били финансирани недопустими дейности, като за пример бяха дадени озеленяване, тротоарни плочки, домофонна инсталация и др. Това се е случило заради тълкувателния характер на указанията. Според служебните министри проблем е и е липсата на контрол на строително-монтажните работи. Комитова посочи като нередно това, че ББР не извършва проверки на сградите на място, въпреки че изплаща дейностите.

В края на май регионалният зам.-министър Малина Крумова започна проверки на изпълнението на програмата за саниране на различни населени места. "Отговорност на общините като възложители е да предприемат всички необходими действия по отношение контрола на качеството на обновителните дейности", заяви Крумова при проверка в Перник. Тя напомни, че при установяване на щети от некачествено изпълнение или влагани материали изпълнителите са длъжни да покрият щетите за сметка на гаранциите по сключените договори.

Друг проблем, който служебното министерство констатира, е, че финансирането по програмата е надвишавало първоначално заявения 1 млрд. лв. още преди увеличението на програмата да бъде одобрено в средата на декември. От ББР съобщиха, че поетият ангажимент от финансовата институция по програмата до момента е над 1.194 млрд. лв. През февруари пък служебният регионален министър Спас Попниколов цитира информация, подадена от ББР, че към онзи момент програмата е с подписани целеви анекси за финансиране на стойност 1.96 млрд. лв. От министерството твърдяха, че са обявени поръчки общо за всички сгради на стойност 1.8 млрд. лв. към 30 ноември.

Разминаването може да идва от факта, че ББР говори за сключени договори с общини и със сдружения, а МРРБ - за ангажименти, поети от кметовете към общински сдружения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-?
    Георги Георгиев

    Тъкмо малко парички за Спарки Елтос и Понс! Държавата плаща!

    Нередност?
Нов коментар