🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да санираш картел

Проверката на КЗК в програмата на ГЕРБ засега няма никакъв резултат и засяга много малка част от 2-та млрд. отделени за нея

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • КЗК гръмко се похвали, че е открила картел в санирането.
  • Оказа се, че става въпрос за разследване на много малка част от програмата на ГЕРБ.
  • Нищо още не е доказано, никой не е глобен, а досегашната история показва, че това надали ще се случи.

Преди повече от три години служител на община Търговище получава имейл. Той е от [email protected], което вероятно ще разберете по-добре на кирилица - "прецакан". Подателят на мейла говори за предварителните договорки между фирми как да си разпределят позиции в търг на общината, свързан с програмата за саниране. Поръчката е за обследване на сградите. Следва подаването на сигнал от страна на общината към Комисията за защита на конкуренцията.

Три години и половина по-късно КЗК изведнъж откри, че има картел в санирането. Но не в цялата програма за над 2 млрд. лв., а в една много малка част от нея - поръчките за енергийно обследване. Как е обосновано това, защо е отнело толкова време на КЗК да стигне до този извод и какво ще последва са трите важни въпроса, които трябва да бъдат разгледани покрай това съобщение.

"Какъв картел за тия пари"

Интересен детайл е уточнението на КЗК, че инициаторът на споразумението в Търговище - "Архкон проект", както и още една компания "Евиданс инженеринг", са нарушили предварителната сделка, договорена между компаниите. Вероятно затова и са провокирали анонимния сигнал на "прецакания". Когато претърсва офисите на три фирми пет месеца по-късно, КЗК открива кореспонденция с още компании и към производството се прибавят поръчки в Пловдив и Гоце Делчев.

"Капитал" опита да се свърже с няколко от 11-те фирми в първоначалния сигнал (виж списъка), но без успех. Само Владимир Петков от "ВМЛ консулт", единствените глобени досега, коментира, че няма манипулация, възразили са твърденията пред КЗК и чакат решение, като нямат информация кога ще излезе то. Глобата на ВМЛ е за липса на съдействие, като той уточни, че не е присъствал на първата проверка на място, но в съдебната заповед на КЗК е имало грешни данни на проверяващия и затова не са ги допускали. След като това е било поправено, проверката се е случила (важен детайл е, че проверките за картел трябва да са изненадващи и внезапни, за да не може уличаваща информация да бъде изтрита или унищожена).

По думите на Петков става дума за недоразумение. Той пояснява, че в началото на програмата са се сключвали рамкови споразумения с група фирми, след което се очакват оферти от тях и така се разпределят блоковете за обследване. Именно за тези оферти явно е било споразумението, което е стартирало разследването. "Какъв картел за тези смешни суми", казва Петков.

Друг източник, запознат със ситуацията обясни, че в тези случаи фирмите са си "разменяли услуги". "Имаше ограничение една фирма да участва само по една позиция на един възложител. Когато иска да участва на повече, обажда се на някой колега, на когото има доверие, той кандидатства и му дава работата. Колкото по-голям е обемът, толкова по-висока е и себестойността. След това на друго място първият връща услугата", казва той. Трети източник също потвърди, че е имало договорки между фирмите.

Комисия за забавен контрол

От публично достъпната информация възникват няколко въпроса. Първо, защо от 11 фирми от поръчката в Търговище са претърсени само три офиса. КЗК отговори абстрактно на "Капитал": "Именно в помещенията, обект на претърсване, има най-голяма вероятност за откриване на съществени доказателства за доказване на нарушението." "Преценката на Комисията за избор на предприятия, на които да бъдат извършени подобни проверки, е свързана с много фактори, които следва да бъдат съобразени за всеки конкретен казус", гласи засуканото обяснение.

Второ, защо има толкова големи дупки между действията на комисията - пет месеца между подаването на сигнала и претърсването на офисите, година и половина между това претърсване и разширяването на кръга на заподозрените и още година и два месеца до обвинението за картел в Търговище и Гоце Делчев. Ако първите офиси са били претърсени през май 2016 г., а въз основа на тях е установено, че има още 25 компании в кръга, а следващи претърсвания не са правени, какво е правила комисията междувременно, за да се активизира едва в началото на тази година.

През декември КЗК излиза с твърдение за незаконно договаряне, а срокът фирмите да представят възражения е изтекъл преди пет месеца. Въпреки това все още няма финално решение от регулатора.

Има мейли, но нищо не значат

Извън въпросите за бързината и ефективността на комисията не трябва да се забравя по-голямата картина. Цялата тази суматоха е за междинни становища - още няма решение дали има картел и някой ще бъде глобен. От КЗК не дадоха конкретика кога ще се случи това. През август предстои изслушване на последните уличени фирми.

Ирина Тагаринска, директор дирекция "Антитръст и конкуренция" в КЗК, направи пред bTV удивителното заключение "обичайно картелите са тайни договорки и е много трудно да се стигне до съществени доказателства, които да докажат подобно разпределяне на пазарите". Това повдига въпроса какво точно прави българската комисия за борба с тези договорки, след като е очевидно, че на други места същите органи умеят да откриват подобни заговори. Максималната санкция, която може да се наложи, е 10% от оборота за последната финансова година, но това изобщо не е сигурно, ако се има предвид досегашната история на КЗК. Комисията например замалко да констатира картел при петролните компании, като дори бяха открити писмени доказателства в мейли на служители. КЗК триумфално се подготвяше да обяви картела, когато два дни след изборите през 2017 г. убедеността на регулатора се изпари и всичко беше забравено.

Но дори да приемем, че този път мейлите ще послужат, а КЗК ще констатира картел, става дума за една незначителна част от парите за програмата, които са над 2 млрд. лв. Обследването на кв.м струва около 5 лв., като поръчките се печелят масово за около два-три лева, уточняват няколко запознати източника. "В началото стойността на обследването достигаше 30 лв., но отне време, докато министерството сложи таван от 6 лв.", коментира Владимир Петков от "ВМЛ консулт". Сравнете това с първоначалните цени при проектирането и самото саниране, което в началото достигаше 260 лв. на кв.м, докато на по-късен етап се сложи таван от 120 лв.

Няма данни КЗК да се е активизирала да проверява дали има картел при самото саниране. Една от първоначалните 11 компании например - "Адапт" ЕООД, е участник в три от поръчките на община Търговище за саниране.

Блатото остава мътно

Така тази проверка може да бъде гледана по два начина. Или като капка в морето от проблеми с програмата за саниране: концепцията за безвъзмездна помощ, контролът на качеството и на цените (служебният кабинет на Огнян Герджиков, назначен от президента Радев, подаде сигнал до прокуратурата за необосновано високи цени и наддоговарянето на средствата, но от 2017 г. насам няма информация за движение по това). Или като опит за прочистване поне на малка част от блатото. Но предвид досегашната история на КЗК второто е много съмнително. Това го знаят и в самия строителен бранш. Както се пошегува строител, с когото "Капитал" разговаря: "Братовчед ми звънна и каза, че е разочарован от мен. Четял списъка с фирми в картела и мен ме нямало."

Дълъг списък

Над 40 са общо проектантските и надзорни фирми, които КЗК подозира в незаконни договорки по поръчки в трите общини. Работят на най-различни места в страната и са както малки местни дружества, така и големи и добре познати в бранша. Списъкът е дълъг и в него присъстват всички компании, кандидатствали в трите поръчки.

Проверява се например "Трансконсулт БГ", която беше надзор на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и изграждането на 16 км от "Хемус" при Търговище. В списъка присъства държавна фирма - "Научноизследователски строителен институт – НИСИ".

И в трите определения присъства "Архкон проект", собственост на Васил Стоянов, чиято е и друга от разследваните фирми - "Тобо инвест". В списъка попада "Боал" на Хенрих Михайлов, бивш кмет на Гоце Делчев от 1990 до 1995 г. Друга е "Протико Ил" на Арбен Хавальов, който беше инвеститор в хотел "Каса Домини" в Рибарица, който се свързваше с Ахмед Доган. Хавальов е и осъден за източване на ДДС.