🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Процедура на ЕК за мръсния въздух ще затрудни екоотстъпките за въглищните централи

ТЕЦ-овете трябва да изчислят какви инвестиции ще са им нужни за покриване на новите екоизисквания до септември

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разясни на депутатите, че получаването на дерогация е безсрочно.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов разясни на депутатите, че получаването на дерогация е безсрочно.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов разясни на депутатите, че получаването на дерогация е безсрочно.    ©  Георги Кожухаров
Министърът на околната среда и водите Нено Димов разясни на депутатите, че получаването на дерогация е безсрочно.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шансовете въглищните централи в България и най-вече тези от комплекса "Марица-изток" да получават дерогация (отклонение) от новите завишени екоизисквания могат значително да намалеят, ако Европейската комисия (ЕК) започне наказателна процедура срещу страната заради замърсяването на въздуха край Гълъбово със серен диоксид, което може да стане през есента. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на дискусия в енергийната комисия в парламента относно новия европейски регламент за разрешените емисии от вредни вещества - серни диоксиди, азотни окиси, живак, твърди частици, които големите горивни инсталации могат да изпускат от 2021 г. По-късно пред журналисти Димов обясни, че за да бъде постигнато решение, трябва да се водят разговори с ЕК.

За възможната наказателна процедура МОСВ предупреди още в началото на май. Причината е превишаването на средночасовата и средноденонощната норма за серен диоксид в общините Гълъбово, Димитровград и Перник.

Какви са вариантите

В същото време новите еконорми могат да се окажат неизпълними за българските въглищни централи, тъй като ще изискват непосилни инвестиции, които биха обезсмислили съществуването им. Освен това те могат да се окажат неизпълними и от техническа гледна точка.

Възможностите за промяна на референтния документ вече са почти минимални, тъй като гласовете на осемте страни членки, между които и България, няма да са достатъчни, разясниха експертите на МОСВ пред депутатите. Точно за това страната трябва да се опита да получи дерогация от тези норми, като докаже, че инвестициите, които ще бъдат направени, са непропорционални спрямо постигнатите екологични ползи. Това обаче трябва да стане индивидуално за всяка засегната централа, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й за целта всяка от тях трябва да направи сериозен анализ за тези разходи. Петкова посочи, че от Европейската комисия неофициално са предупредили, че тези разходи трябва да бъдат доказани от централите, за да получат исканите отстъпки.

Кандидатстването за дерогация трябва да бъде направено до 6 месеца след официалното влизане в сила на новите изискания. Според експертите на МОСВ това ще стане с обнародването им в Официалния вестник на ЕК, което ще стане до няколко месеца. В края на юли се очаква документът да бъде гласуван от колежа на комисарите. Нено Димов пък разясни на депутатите, че получаването на дерогация е безсрочно, но вероятно ще изисква преразглеждане на определени периоди.

Въпрос на инвестиции

Новите изисквания ще засегнат големите горивни инсталации, като в българския случай става въпрос за около 20-25 топлоелектрически централи и топлофикации. Проблемът е основно за емисиите на серни диоксиди от ТЕЦ-овете в Маришикия басейн - "Марица-изток 2", "Контурглобал Марица-изток 3", "AES Гълъбово" и "Гълъбово", тъй като те използват лигнитни въглища с високо съдържание на сяра. Тези дружества осигуряват над 40% от електропотреблението на страната, което прави евентуалното им затваряне неприемливо. Освен това в тях работят около 13 хил. души, което би довело и до сериозен социален проблем за региона.

Централите все още не са изчислили какви инвестиции ще са им необходими за покриването на нормите. Във връзка с това Петкова даде срок това да се случи до средата или края на септември.

Изпълнителният директор на ТЕЦ "Марица-изток 2" Живко Динчев коментира, че до момента централата е вложила 1.1 млрд. лв. за модернизация. За да изпълни новите изисквания за серни диоксиди, обаче тя ще трябва да смени изцяло сероочистващите инсталации на 7-ми и 8-ми блок, а на останалите блокове да се модернизират. Това заедно с изпълнението на изисквания за азотни оксиди би струвало около 600 млн. лв., посочи Динчев. Допълнителни средства обаче ще са необходими и за покриването на изискванията за мониторинг на живака.