🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел стартира 4 процедури срещу България и още няколко страни

Правни действия на Европейската комисия заради неизпълнени задължения за прилагане на европейското право

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четири процедури стартира Европейската комисия срещу България и още няколко страни за установяване на нарушения на европейското законодателство. По три от тях ЕК може да предяви иск пред Съда на ЕС, ако до 2 месеца не получи задоволителен отговор или действия от съответните държави.

Брюксел призова България и Кипър да направят необходимото градските отпадъчни води да се събират и обработват с подходящата инфраструктура. Двете държави не прилагат правилно няколко разпоредби и комисията открива процедура с изпращането на писмо.

Пратени са и мотивирани становища до България, Кипър и Португалия, тъй като не са съобщили за прилагането на новите мерки за автоматичен обмен на данъчни становища. Държавите от ЕС трябваше да ги въведат до 31 декември м.г., като целта е да се ограничи трансграничното избягване на данъчно облагане, на агресивното данъчно планиране и на вредната данъчна конкуренция.

Заедно с Хърватия, Кипър, Финландия и Гърция, България не е уведомила Брюксел, че прилага изцяло правилата на ЕС и за морско пространствено планиране. Срокът за въвеждане на директивата изтече на 18 септември 2016 г.

България се оказа и сред държавите, неприлагащи директивата за исковете за обезщетение при нарушения на антитръстовото законодателство, редом с Кипър, Чехия, Гърция, Латвия, Малта и Португалия. Тя помага на гражданите и предприятията да искат обезщетение за вреди, когато са жертва на нарушения на правилата на ЕС, като например картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара. Държавите от ЕС бяха задължени да вкарат директивата в националното си законодателство до 27 декември м.г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vagabond66 avatar :-P
    vagabond66
    • + 1

    А бе тия бе тия не разбраха ли, че у нас няма никакви шансове за някаква нормализация!
    А ми, защо не стартират процедура срещу нашата мила татковина, защо у нас не е се ползва "почасово заплащане" ?!?
    Колко хилядолетия трябва да минат, та тази "вроатлантическа ценност" да влезе в употреба?!?

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    Дреболии! Докато не ни спрат еврофондовете за липса на прогрес в съдебната система, няма какво да се занимават изобщо с нас.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    До коментар [#1] от "vagabond66":

    Ако тези 4-те неща горе водеха до някаква нормализация, значи сме настигнали запада отдавна. Проблемът е, че ЕС отдавна са вдигнали ръце от нас и следват само формалните процедури, без да проявят каквато и да е настойчивост и изобретателност.

    Нередност?
Нов коментар