🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-високи заплати за полицаите тази година няма да има въпреки протеста

Министър Радев изказа надежда средства да се намерят за увеличение от 2018 г., а синдикатите обявиха, че ще продължат да протестират

Следващият протест ще е на 14 септември - деня на пожарната, и така на всеки празник, докато постигнем исканията си, заканиха се синдикатите.
Следващият протест ще е на 14 септември - деня на пожарната, и така на всеки празник, докато постигнем исканията си, заканиха се синдикатите.
Следващият протест ще е на 14 септември - деня на пожарната, и така на всеки празник, докато постигнем исканията си, заканиха се синдикатите.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Следващият протест ще е на 14 септември - деня на пожарната, и така на всеки празник, докато постигнем исканията си, заканиха се синдикатите.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заплатите на полицаите няма да бъдат увеличавани до края на годината, обяви вътрешният министър Валентин Радев в парламента в сряда, но изрази надежда, че възнагражденията на униформените, които работят на терен, ще могат да бъдат повишени през 2018 г. Изказването му се случи малко преди очаквания протест на полицаите с искане за по-високи заплати. Над две хиляди служители на МВР се събраха на демонстрация навръх професионалния им празник пред Народното събрание.

Представителите на синдикатите обявиха, че или ще има преговори с ръководството на МВР, или ще протестират докрай. В същото време паралелно с протеста в близост до "Александър Невски" се проведе и парад по повод празника. С (недостатъчно) отстъпки

В началото на юни синдикатите поискаха 15-20-процентно увеличение на възнагражденията на униформените. Вътрешният министър обаче отговори, че не вижда аргументи за това. В диалога се намеси премиерът Бойко Борисов в опит да балансира двете страни. Той увери, че правителството ще осигури средства за униформи, които полицаите не са получавали от 4-5 години, както и за гориво. Ден преди протеста министър Радев пък разпореди и допълнително заплащане на извънреден труд. Въпреки това протестът се състоя.

Синдикатите, които говориха на сцената на протеста, заявиха, че заплатата им е подигравка и управляващите трябва да разберат това. Освен за по-високи заплати протестиращите настояват и за изцяло нов Закон за МВР, от което искане също казват, че няма да отстъпят. На събитието присъстваха полицаи и пожарникари от цялата страна - Варна, Пловдив, Ямбол, Кюстендил и Габрово. Те държаха плакати с исканията си или призива "Стига вече толкова".

Дебатът

От парламентарната трибуна ДПС поиска от ГЕРБ стратегия за разрешаване на проблемите в МВР и увеличаване на заплатите на служителите в сектора, каквато имало за образованието. "Нека управляващите да чуят какво искат полицаите, защото не звучи никак добре министърът да казва "Аз леко не разбирам какво искат тези полицаи", заяви в декларация Хамид Хамид.

Депутатът от "БСП за България" Иван Иванов упрекна ГЕРБ, че вече 8 години министерството е под техен контрол и е недопустимо служителите да са със скъсани обувки и сами да си купуват униформи, за да охраняват границата. В управляващото мнозинство има разбиране за проблемите на полицаите, обяви Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти". По думите му е въпрос на разчет кога и с колко могат да бъдат увеличени заплатите.

    1 коментар
    • Най-харесваните
    • Най-новите
    • Най-старите
    • 1
      ahasver avatar :-|
      ahasver

      Хайде на бас ,че ще има!

      Нередност?
    Нов коментар