🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проверката на пътниците в колите ги третира като нарушители

По стар тоталитарен рефлекс нашата държавата прехвърля проблема от болната на здравата глава

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато шофьорът бъде спрян за проверка, заедно с него ще бъдат проверявани и всички други пътници в колата. Катаджиите вече имат таблети и на тях ще засичат дали някой в колата има електронен фиш, който не е получил на посочения постоянен адрес. В тези случаи фишът ще се разпечатва и ще се връчва на място.

Това е една от последните иновации на МВР по прилагането на Закона за движение по пътищата, съобщена на обществеността през миналата седмица. Заради тази "полицейщина" БСП поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев, а той се възмути, че сега са се сетили да му искат оставката "за нещо, прието през февруари".

Според адвоката правозащитник Михаил Екимджиев текстът на чл. 189, ал. 5 от Закона за движение по пътищата (ЗДП) действително не е нов, в случая "става въпрос за полицейска практика на перверзно тълкуване на закона" по връчване на т.нар. електронни фишове, които се издават, когато нарушението е "установено и заснето с автоматизирано техническо средство" в отсъствието на контролен орган и на нарушителя. В тези случаи електронният фиш се връчва "с препоръчано писмо с обратна разписка или чрез длъжностните лица на определените от министъра на вътрешните работи служби за контрол при осъществяване на функциите и правомощията им". Предлагаме становището на адвокат Екимджиев, предоставено на "Капитал".

Като гражданин и правозащитник приветствам всяко разумно усилие за налагане на правилата за движение по пътищата и за ефективно санкциониране на техните нарушители. Улесненията на полицията в тази насока обаче не могат да стават на всяка цена, за сметка на основни принципи на правото и правовата държава.

В случая е налице безпринципно и еклектично смесване на правомощията на полицаите да извършват проверки на самоличността на гражданите по ЗМВР и административнонаказателната процедура по връчването на електронен фиш, който по юридическата си същност е съобщение за извършено административно нарушение на ЗДП или на правилника към него и за наложено административно наказание.

На ръба на закона

Пред медиите министърът на вътрешните работи се мотивира, че щом полицията има право по Закона за МВР да проверява документите за самоличност на гражданите, то тя може при проверка на водачите на МПС да проверява и останалите пътници в автомобилите и когато установи, че някой от тях има невръчен електронен фиш за нарушение на ЗДП, да му го връчи. Тази полицейска практика и тезата на министъра са на ръба на закона. Всеки закон обаче освен буква, освен форма има и дух, а над него са принципите на правото и на правовата държава. Според тях всяка намеса в правата на гражданите, дори когато преследва легитимна цел, трябва да е мека и балансирана. Когато легитимната цел може да се постигне с различни средства, прилага се най-щадящото човешката чест и достойнство. Ето защо проверките на самоличността на гражданите не могат да се правят произволно или според настроението и предпочитанието на проверяващите. Всяка проверка от контролен орган предполага съмнение за извършено нарушение или цели превенция на нарушение. Хаотичното проверяване на спътниците на водачите на МПС имплицитно ги поставя в положение на заподозрени като извършители на нарушения на ЗДП. В административнонаказателното право, което е базирано на същите принципи, на които се основава и наказателният процес, е в сила презумпцията за невиновност. В случая тази презумпция се нарушава, като на случаен принцип се проверява самоличността на лица, за които няма данни да са нарушители.

В правовите държави въпрос като този с връчването на електронните фишове и събирането на глобите за нарушения по пътищата се решава с подобряване на организацията и капацитета на институцията, която се занимава с това. По стар тоталитарен рефлекс нашата държава прехвърля болежката от болната на здравата глава. Вместо да накара полицейските служби, отговарящи за връчването на фишовете и за събирането на глобите, да работят по ефективно, МВР се опитва да реши проблема, създавайки неудобства и притеснения на гражданите, за чиято сигурност и спокойствие трябва да се грижи.

Публично известни станаха реални казуси, които са много показателни. Например - бързате за летището, за важна среща или за интервю. Спират вашия шофьор за проверка, а след това започват да проверяват неговите спътници. Процедурата по връчването на електронни фишове според някои "пострадали" е отнела близо час. Очевидно е, че това би могло да причини сериозни вреди, особено на активните хора, ценящи времето и точността. Затова нормалната за правовата държава процедура предполага предварително уведомяване на гражданите, за да могат да планират времето и ангажиментите си. Отделно от това неизбежно ще възникнат ситуации, при които таблетите на пътните полицаи ще дефектират, ще се наложи да бъдат викани "на помощ" колеги, да се провеждат безкрайни телефонни разговори с "началниците" и т.н.

Аналогии

Прилагайки последователно този казармен подход, МВР може да реши утре да заварди изходите на някой стадион, на който се играе футболно дерби или се провежда многохиляден концерт, и да проверява един по един всички излизащи за невръчени електронни фишове. Същото би могло да се получи в опера или театър, а защо не и на протестен митинг. Очевидно не трябва да допускаме наченките на тази полицейска гротеска да превърнат живота ни в сюрреалистична антиутопия.

От сегашната ситуация, която вече ражда недоволство, нямат интерес и управляващите. Тя се бие със заслужаващите адмирации обещания на правителството за намаляване на бюрократичното бреме. Съвсем реалистично е и съдът да приеме, че новата полицейска политика е неправомерна и да присъди на засегнатите граждани обезщетения по чл.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Така с едната ръка МВР ще събира повече глоби, а с другата ще плаща обезщетения на разгневените и унизени хора.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • + 7

    Прав си Екемджи, само дето глобите КАТ ги събират в мрачното настояще, а обезщетенията ще ги получавате от справедливия БГ съд в светлото бъдеще, евентуално...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 10

    Адвокат Екимджиев е брилянтен в коментара си. Както всеки път.

    Всъщност проблемът не е във връчването на фишовете, а в плащането на глобата. ЗАНН е отпреди 60 г и абсурдно не отговаря на действителността. Като ми дойде глобата по ЕГН в НАП тя може да престои години без да трупа лихви, защото глобите не се олихвяват. Не се прихваща и от текущите данъчни и осигурителни плащания, защото си е на отделен параграф. Нарушителят трябва да се потруди да намери айбана на наказващия, да напише платежно нареждане и да му го изпрати. Единици го правят. И аз имам едни 40 лв. от 2011 г, които въпреки старанието си не можах да разбера нито в НАП, нито в КАТ за какво са ми сложени: всеки ме препращаше към другия. И не ги плащам.
    Междувременно петчленен състав на ВАС излезе с тълкувателно становище, че давността на глобата (каквато и да била тя) е две години от датата на наказателното постановление.
    Мисля да се възползвам.

    Нередност?
  • 3
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • + 9

    По-добре е всички в колата да плащат солидарно глобите и да си делят наказателните точки :) Който има членска книжка на ГЕРБ да бъде освободен от глоби!
    А най-добре е да не се издават фишове а направо с ДНК проба!

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 11
    • + 4

    Ей, от сто кладенеца вода събрахте, за да защитите изконното право на българина да не си плаща!

    Нередност?
  • 5
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • + 7

    До коментар [#4] от "Георги Георгиев":

    проблемът е, че МВР не се занимава да прилага законите, в частта за регистрацията на хората. Имал адрес, ама не живеел на него. Еми, тогава се почва една процедура с глоба, че адресът не е верен. В Германия ако не си промениш адреса ти пращата всичко на стария. Ако почне да се връщат неща, започват с глобите, които се увеличават. Така хората имат изрядни адреси. Да не говорим, че в Германия по закон ако престояваш някъде над няколко дена би трябвало да се регистрираш в полицията.

    Нередност?
  • 6
    boboran51 avatar :-|
    Bobi Krastev
    • + 5

    Какво ще правите като спрете катафалка с починал и се окаже че на умрелият трябва да се връчи електронен фиш ?

    Нередност?
  • 7
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov

    По стар обичай и аз затова все още си мисля за полицията като за милиция - в тях е и сиренето, и ножа. Ако спрелия те за проверка милиционер не е на кеф, к'во се случва? Май ще е най-добре да се придвижвам с влак или автобус... Ма не разбрах - автобусите и тях ли ще ги спират за проверки барабар с пътниците или...?!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал