🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Депутат от ГЕРБ поискал 4 тона суджук, уж за премиера, но Борисов не получил нищо

Това е причината за искането за сваляне на имунитета на Живко Мартинов, стана ясно след брифинг на главния прокурор Сотир Цацаров

Сотир Цацаров пристига в Народното събрание на извънредна комисия за промени в Наказателно процесуалния кодекс, където с неговата решаваща подкрепа ще се прехвърлят делата за корупция срещу депатути на Специализирания съд и спецпрокуратурата. Когато това стане, делото за суджука, вероятно ще се премести в спецпрокуратурата.
Сотир Цацаров пристига в Народното събрание на извънредна комисия за промени в Наказателно процесуалния кодекс, където с неговата решаваща подкрепа ще се прехвърлят делата за корупция срещу депатути на Специализирания съд и спецпрокуратурата. Когато това стане, делото за суджука, вероятно ще се премести в спецпрокуратурата.
Сотир Цацаров пристига в Народното събрание на извънредна комисия за промени в Наказателно процесуалния кодекс, където с неговата решаваща подкрепа ще се прехвърлят делата за корупция срещу депатути на Специализирания съд и спецпрокуратурата. Когато това стане, делото за суджука, вероятно ще се премести в спецпрокуратурата.    ©  Надежда Чипева
Сотир Цацаров пристига в Народното събрание на извънредна комисия за промени в Наказателно процесуалния кодекс, където с неговата решаваща подкрепа ще се прехвърлят делата за корупция срещу депатути на Специализирания съд и спецпрокуратурата. Когато това стане, делото за суджука, вероятно ще се премести в спецпрокуратурата.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов искал 4 тона суджук, уж от името на премиера Бойко Борисов. Но проверката на прокуратурата показала, че нито един суджук не е стигнал до Борисов. Тази потресаваща новина произтече от нарочния брифинг на главния прокурор Сотир Цацаров днес по обяд. От него се разбра, че поредното искане на депутатски имунитет е по повод кокошкарски рекет от народен представител, който прокуратурата и ДАНС проследили след сигнал от гражданин.

Живко Мартинов, чийто имунитет главният прокурор поиска днес от парламента, е депутат втори мандат. Бил е и в предишното 43-то Народно събрание (2014 - 2017 г.) и според информацията на сайта на парламента по професия е инженер и мениджър. Като депутат той остана дълбоко неизвестен, но преди да стане народен представител, е бил общински съветник от ГЕРБ в Добрич. От този период името му се появява в публикации като съдружник в компания за ветроенергийни паркове в защитената от "Натура" местност Калиакра.

Това начинание е причината през 2013 г. срещу България да бъде заведено първото дело от Европейската комисия в Съда на ЕС (СЕС) след продължила повече от 6 години наказателна процедура заради екологични нарушения в района на Калиакра. През януари 2016 г. СЕС постанови, че България е извършила нарушения на няколко европейски директиви.

В компаниите, които изграждат ветропарковете в Калиакра и района на Дуранкулашкото езеро, Живко Мартинов е съдружник заедно с дъщерите на бившия шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Заради тази фирма Комисията за конфликт на интереси (от времето на Филип Златанов) образува проверка срещу Лазаров, но не откри нарушение.

Нищо от тази интрига не е предизвикало интереса на прокуратурата през годините. За сметка на това днес главният прокурор обяви, че от 2012 г. до момента Живко Мартинов системно е използвал името на премиера, за да упражнява натиск върху търговци, и по този начин е получил определени облаги във вид на суджук на обща стойност 45 хиляди лева, мека мебел и климатик за офиса си.

За тези престъпления главният прокурор бил сигнализиран на 18 април 2017 г. от гражданин, който после лично потвърдил изложеното. Гражданинът бил бивш служител на МВР и като такъв са му били известни много факти и обстоятелства. Проверката е започнала на 19 април и е водена лично от прокурор от СГП, поясни днес Цацаров.

На 17 юли, независимо от действията на прокуратурата, и ДАНС подава сигнал до премиера за "вероятни злоупотреби от народен представител, който много активно е ползвал името на премиера Борисов". Този сигнал също е бил препратен на прокуратурата лично от Борисов. "Цялата преписка е на фаза приключила проверка с наличие на данни за притеснения", добави Цацаров, цитиран от "Фокус".

Според събраните доказателства и свидетелски показания от 2012 г. излиза, че обект на този натиск от страна на Живко Мартинов е бил само един търговец, на когото очевидно му е дошло до гуша. На четири пъти Мартинов е искал от търговеца да му бъде предоставен по 1 тон суджук, общо - 4 тона на обща стойност 45 хиляди лева, под претекст, че е включен в списък с лица, които трябва да подпомагат политическата дейност. Иначе ще понесе негативи. Мартинов неизменно твърдял, че суджукът е бил предназначен лично за премиера Борисов, но проверката на прокуратурата установила, че дори един суджук не е достигнал до премиера.

Върху същия търговец е упражняван натиск да мебелира с мека мебел офиса на ГЕРБ в Добрич и да постави климатик. После обаче се оказало, че тези екстри са за офиса на самия Мартинов в качеството му на народен представител, обяви Цацаров днес.

Мартинов не е първият депутат от ГЕРБ, чийто имунитет се иска за рекет. През 2012 г. в 41-ото Народно събрание бе свален имунитетът на Димитър Аврамов с искане за започване на наказателно преследване срещу него за търговия с влияние. Той бе арестуван в дома си в Монтана с обвинение, че е поискал 60 000 лева и е получил 100 000 лв. от местен едър земеделец, за да уреди проблемите му със земеделските служби. Аврамов напусна парламента и се върна в Монтана, където продължи бизнеса си. След това влезе в сегашното 44-то Народно събрание, но вече с листата на ДПС. Междувременно делото срещу него още тече и на 7 юни главният прокурор отново поиска имунитета му, за да може то да продължи.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    santa_claus avatar :-|
    Santa Claus
    • + 2

    Яко :)

    Нередност?
  • 2
    wae1500201470527202 avatar :-|
    Tzvetina Zoyn
    • - 1
    • + 1

    Защо никой от ръководството на ТР"Земляне" не е още сменен? Там са ежедневие корупционни схеми чрез който се източват държавни пари - не се правят никакви ремонти в ТР "Земляне" вече 10 годинив периода от май до октомври!А СЕ ВЗИМАТ ДОСТА ПАРИ ДА ТОВА! Г-жа Албена Пенелова се движи от и до работа със служебна кола!Някои от работещите там идват на работа пияни,пуши се, трети от работещите нямат необходимият образователен ценз да работят в ТР "Земляне"!!!!
    ДОКОГА ЩЕ СЕ ТЪРПИ ВСИЧКО ТОВА,ХОРАТА ОТ КОИТО ЗАВИСИ ОТСТРАНЯВАНЕТО НА Г-Н НИКОЛАЙ КЮВЛИЕВ И БАНДАТА КРАДЦИ ОКОЛО НЕГО УМИШЛЕНО СИ ЗАТВОРЯТ ОЧИТЕ ЗА ТОВА?ТРЯБВА ЛИ СЕ СЛУЧИ НЕЩО НЕВЪЗВРАТИМО - СМЪРТ ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО ЗА ДА ЗАРАБОТИ ТАЗИ БАВНА БЮРОКРАТИЧНА МАШИНА?ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ТЕЗИ БЕЗЧИНСТВА И КРАЖБИ?????

    Нередност?
  • 3
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 7

    Корупция със суджуци! Това само в България е възможно! Никак не е смешно!

    Нередност?
  • 4
    plap avatar :-|
    plap
    • + 2

    Този няма мозък за проекти като ветропаркове - подставено лице е. Усетил се е с власт обаче и е решил да я осребри на неговото интелектуално ниво - чрез суджуци.

    Нередност?
  • 5
    kww20380526 avatar :-|
    kww20380526
    • + 1

    Еее,вие сигурно искате разписка от получателя?

    Нередност?
  • 6
    rrn10393129 avatar :-|
    rrn10393129

    хахаха , бахти резила

    Нередност?
Нов коментар