Седем години след ареста му депутатът от ДПС Димитър Аврамов пак влиза в съда

Аврамов е обвинен за поискан подкуп от 200 000 лв. през лятото на 2012 г. от арендатор в Монтана

Юли 2012 г. Димитър Аврамов, тогава депутат от ГЕРБ, а днес - от ДПС, в Съдебната палата при определяне на мерките за неотклонение
Юли 2012 г. Димитър Аврамов, тогава депутат от ГЕРБ, а днес - от ДПС, в Съдебната палата при определяне на мерките за неотклонение
Юли 2012 г. Димитър Аврамов, тогава депутат от ГЕРБ, а днес - от ДПС, в Съдебната палата при определяне на мерките за неотклонение
Юли 2012 г. Димитър Аврамов, тогава депутат от ГЕРБ, а днес - от ДПС, в Съдебната палата при определяне на мерките за неотклонение
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бившият депутат от ГЕРБ и настоящ народен представител на ДПС Димитър Аврамов е предаден на съд за търговия с влияние, извършвана в условията на продължавано престъпление през лятото на 2012 г. На съд са предадени и двамата помагачи на Аврамов, единият от което е бившият общински съветник от Плевен Методи Петков.

Седем години по-късно

Днес Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт в Специализирания наказателен съд, като това е второто внасяне на обвинението в съд. Това става седем години след ареста на Аврамов на 17 юли 2012 г. по обвинение за поискан подкуп от общо 200 000 лв. и изнудване на бизнесмена от Монтана Светослав Илчовски да му предостави за ползване 3000 дка земеделска земя. Срещу това Аврамов обещавал, че ще помогне на Илчовски да уреди административни проблеми с арендуваните от него земи при служебното разпределяне на площите от областната дирекция "Земеделие" в Монтана. Освен това Аврамов щял да упражни влияние и върху началника на полицията в Монтана, за да осигури полицейска охрана на земите, обработвани от фирмата на Илчовски по време на жътвата на реколтата от рапица през 2012 г.

Навремето арестът на Аврамов предизвика скандал, може би защото обществото още не бе свикнало през ден да валят обвинения срещу депутати и други публични личности. Тогава ГЕРБ веднага се разграничи от него и той бе отстранен на извънредно нощно заседание, като веднага си подаде и оставката от парламента по искане на партията.

Преди това, в края на март 2011 г., Аврамов и колегата му депутат от ГЕРБ Стоян Гюзелев бяха осъдени за конфликт на интереси, след като се установи, че двамата са предложили и гласували поправка в Закона за земята, от която те самите са били лично заинтересовани. Върховният административен съд им наложи глоби от по 5000 лева.

ДПС обаче включи Аврамов сред кандидатите си за парламентарните избори през 2017 г., като го сложи начело на листата си в Монтана. Малко преди това – през 2016 г., Софийският градски съд произнесе оправдателна присъда срещу Аврамов. Преди това делото дълго се точи и отлага, процесът даже започна отначало, след като съдебен заседател емигрира в чужбина през 2014 г.

През февруари 2017 г. Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда заради процедурни нарушения и върна делото на първата инстанция. Със стартирането на новия парламент главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Аврамов, а делото бе поето от спецправосъдието поради промяна на подсъдността междувременно.

Съвпадения

Съобщението на прокуратурата съвпада с произнесената в понеделник присъда срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева – по сходно обвинение. Паралелът между двете дела е интересен. За по-малко от година след ареста й Иванчева получи присъда от 20 години затвор за поискан подкуп от 187 500 лв., като беше оправдана по обвинението за получаването му.

Няма как да не направи впечатление и огромната разлика в бързината на производството в единия случай и разтакаването при другия. Освен това Аврамов бе освободен от ареста две седмици след задържането му срещу 15 000 лв. гаранция, защото нямало опасност да повлияе на разследването. През септември 2012 г. прокурор Румяна Арнаудова, която тогава беше наблюдаващ прокурор по делото срещу Аврамов, а сега е говорител на главния прокурор, обясни, че мярката за неотклонение не е самоцел, а разследването е проведено много интензивно, разпитани са голям брой свидетели и няма опасност Аврамов да им повлияе.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-@
    Peni Nikol
    • + 3

    За този както е тръгнало няма да има затвор.

    Нередност?
Нов коментар