🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С 2.5 години закъснение кабинетът уреди статута на шефа на агенцията за подслушване

Под въпрос е закоността на всички подслушвания от началото на 2015 г. до днес

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно две години и половина след като в началото на 2015 г. в Закона за специалните разузнавателни средства беше записано, че директорът на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) се назначава с указ от президента по предложение на Министерския съвет, правителството реши да спази закона. В сряда МС взе решение да предложи на президента Румен Радев да назначи досегашния директор на агенцията за подслушване и следене Цветан Китов.

През изминалите две години многократно бе повдиган въпросът дали Китов не трябва да бъде преназначен по новия ред. Въпросът е поставян и пред Върховния административен съд по дела, заведени от уволнени служители от агенцията, които оспорват законността на заповедите за уволнение.

Неуреденият статут на Китов поставя въпроса за законността на разпоредените от него СРС-та през последните 2.5 години след влизането в сила на новите разпоредби в закона, които го "завариха" на тази длъжност.

Китов беше назначен на поста след предходни промени в Закона за СРС, приети през 2013 г. по времето на кабинета "Орешарски". Тогава агенцията беше извадена от МВР като отделна структура. Китов е близък до бившия вицепремиер Цветлин Йовчев и станалия нарицателен кръг около библиотекарския университет.

В началото на 2015 г. бяха приети промени в Закона за МВР, с които беше променен и Законът за СРС. В него бе записано, че директорът на агенцията за подслушване и следене се назначава от президента по предложение на МС. До освобождаването на Китов обаче не се стигна, като Борисов заяви, че ще запази Китов на поста, тъй като му е бил студент в Академията на МВР.

Включване на точката в дневния ред на днешното заседание на МС предизвика буря от предположения в медиите, че предстои смяната на Китов, която се оказа изцяло спекулативна.