🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Георги Гатев: Чрез мен прокуратурата и ДАНС атакуват контрола върху СРС

Защита чрез пълна публичност обяви като отговор членът на НБКСРС

Георги Гатев, заместник председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства
Георги Гатев, заместник председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства
Георги Гатев, заместник председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства    ©  Красимир Юскеселиев
Георги Гатев, заместник председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След десетдневно мълчание зам.-председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Георги Гатев излезе с остър отговор на атаката на прокуратурата и ДАНС срещу него. Той съобщи, че в четвъртък е подал жалба срещу срещу решението на ДАНС от 27 юли т.г., с което се отнема достъпът му до класифицирана информация "с изцяло неясни мотиви". Намерението му е да осигури публичност на цялата процедура, тъй като е убеден, че тази атака е не просто срещу него, а срещу институцията, която по закон осъществява контрол върху прокуратурата и ДАНС по една от най-чувствителните им дейности.

Гатев заявава, че не е извършил нищо незаконно в своята работа като член на Бюрото, но дава ясно да се разбере, че атаката срещу него има и конкретна причина – проверката за прилагането на СРС спрямо варненския съдия Светлозар Георгиев, който бе отстранен от делото Марешки по донос на прокурора по същото дело след шестмесечно послушване, проследяване и наблюдение с всички видове СРС.

Прокуратурата и ДАНС в координирана атака

Координираната атака срещу Гатев започна с необичайно прессъобщение на прокуратурата от 24 юли, в което се известява, че Специализираното звено "Антикорупция" в СГС предлага на ДАНС да отнеме разрешението за достъп до класифицирана информация на член на НБКСРС, защото той се срещал с обвиняеми и подсъдими магистрати и ги консултирал как да си подада заявления за проверка дали са подслушвани и проследявани незаконно, даже пишел и жалбите на някои от тях.

От самото прессъобщение не става ясно в какво се състои нарушението когато един член на администрация се среща със заявители до тази администрация, на които той по правило е длъжен да създава улеснения в рамките на законовите си правомощия. Самият Гатев пък посочи, че никога не е писал заявления, а и никога не се налагало, защото исканията до Бюрото за проверка са буквално в рамките на две-три изречения и са постижими за всеки, особено за един магистрат. Въпреки това три дни по-късно, на 27 юли ДАНС отне допуска на Гатев, с което практически прави невъзможно участието му в работата на Бюрото.

В съобщението си до медиите днес Гатев заявява:

"Преди десет дни, в качеството ми на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, станах обект на недопустима институционална атака от страна на прокуратурата и ДАНС, а чрез мен бе атакувано и Бюрото, доколкото нападките за моята работа и поведение като член на този орган рефлектират и върху цялата институция. Съвсем съзнателно в началото се въздържах да коментирам този конфликт, тъй като и до момента не разполагам с достатъчно информация за фактите, въз основа на които е осъществена проверката и е взето решението за твърдените нарушения, извършени от мен. Убеден съм обаче, че общественият интерес диктува процедурата по контрола за отмяна на това решение да се осъществи максимално публично.

Националното бюро е създадено като независим държавен орган, който осъществява наблюдение за начина, по който се използват СРС, с основна цел за защита правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразното използване на СРС, включително от прокуратурата и ДАНС. Опитите да се атакува член на Бюрото от тези институции без законово основание и мотив, представляват недопустима намеса в дейността на този орган, която е в състояние да подкопае неговата независимост, да постави под съмнение неговата работа и да разруши авторитета му в обществото. Начинът, по който това бе направено публично достояние – манипулативно, без ясни факти, при очевидна съгласуваност в действията на двете институции, е достатъчно показателен в това отношение".

По закон жалбата се адресира до Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и се подава чрез институцията, постановила решението, а именно ДАНС.

Безпрецедентен подход

В жалбата си Гатев се спира на безпрецедентния подход в процедурата по отнемане на разрешението за достъп – прокуратурата няма компетенции да иска отнемане на разрешение, освен при данни за престъпление (каквото в случая няма), но въпреки това в случая тя е инициаторът, а ДАНС, която е имала всички данни и компетенции, не е предприела нищо преди да получи указания от прокуратурата, след което се е задействала много бързо.

"Няма никакво съмнение, че тези действия са предприети напълно съзнателно и преднамерено, с цел да се даде един вид институционална подкрепа на ДАНС за издаване на този неоснователен акт. В действителност се преследват други цели и задачи, които не намират основание в закона.

Този извод също следва от прессъобщението на прокуратурата, където са изложени фактически данни и правни основания, които не кореспондират нито с разпоредбите на закона, нито с правилата за работа на НБКСРС", пише в жалбата на Гатев.

Той сочи, че поради естеството на процедурата все още не разполага с фактите и констатациите, въз основа на които е взето решението за отнема не на разрешението. Затова иска от ДКСИ да извърши цялостна проверка, включително да разпита председателя на НБКСРС, административния и главния секретар на институцията, да изиска проверка дали в деловодството се съдържат заявления, писани от него. Иска и ДКСИ да изиска от ДАНС/ДАТО резултатите от приложените спрямо варненския съдия Светлозар Георгиев СРС, както и спрямо самия него.

"Имам основателни причини да допусна, с оглед на изложените в прессъобщението на прокуратурата мотиви, че отнемането на допуска ми е свързано, на първо място, с казуса със съдията от Варненския окръжен съд Светослав Георгиев, още повече, че за този случай е имало преписка в ДАНС и прокуратурата, по която аз и служител на Националното бюро сме давали обяснения. Съдия Георгиев е бил определен за докладчик по наказателно дело за нанасяне на телесна повреда. Заради съмнения за предполагаеми корупционни действия спрямо него са били приложени СРС. Този факт е станал известен на съдия Георгиев при предявяване на материалите от досъдебното му производство. Делото е внесено с обвинителен акт в съда и на първа инстанция той е бил оправдан.

Отделно от това, ползвайки се от правото си по закон (чл. 34ж ЗСРС), съдия Георгиев е подал жалба до НБКСРС (вх. № Ж-10/28.03.2017г.), което станало и публичен факт. Проверката по неговата жалба към настоящия момент не е приключила и в нея аз не участвам. За пълното изясняване на обстоятелствата по този случай, на основание чл. 10, ал.1, т.1 и т. 2 ЗЗКИ ще моля ДКСИ да изиска от ДАНС (ДАТО) ВДС от приложените по отношение на Светлозар Георгиев и евентуално към мен СРС със съответните разрешения.", пише в жалбата на Гатев.

Пълният текст на документа може да бъде прочетен в прикачения файл.

@@file:3019002@@

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    maximilian avatar :-|
    maximilian
    • - 2
    • + 3

    "От самото прессъобщение не става ясно в какво се състои нарушението когато един член на администрация се среща със заявители до тази администрация, на които той по правило е длъжен да създава улеснения в рамките на законовите си правомощия." - нека да не се правим на дръж ми шапката. И да не мерим с двоен аршин. Има регламентирани срещи и нерегламентирани, по логиката на Гатев и срещата на Цацаров в ЦУМ е в реда на нещата.

    Нередност?
  • 2
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от " maximilian ": И по логиката на ВСС срещата на Цацаров с Дончев в офиса на Гергов е "в реда на нещата"! А да се отстрани съдия от дело по сигнал на прокурор по същото това дело е просто нонсенс!

    Нередност?
Нов коментар