🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България ще настоява за запазване на финансирането в новата селскостопанска политика на ЕС

За 100 дни са изплатени общо близо 249 млн. лв. по програмата за селските райони

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Запазване нивото на финансиране и на инвестиционните мерки, които да развиват и насърчават българското производство, са нашите акценти в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП), която все още е в процес на дебат. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов на специална пресконференция, на която отчете свършеното от министерството за първите 100 дни.

България и ОСП

Всички страни членки, включително и България, са за запазване както на директните плащания по линия на ОСП, така и на съпътстващите механизми като преразпределително плащане и обвързано производство, обяви още министърът. Той посочи, че рамката на бюджета на Общата селскостопанска политика няма да се обсъжда по време на българското европредседателство и че то за съжаление не ни дава предимство за прокарване на конкретни идеи по тази тема. "Когато обаче има различни позиции на отделните страни, като тази за обвързаното производство например, свързано с поощряване на зеленчукопроизводството и овощарството, ние ще отстояваме своята позиция за запазването му", заяви министър Порожанов.

Вече са готови пет наредби за прием по мерки от Програмата за развитие на селските райони, които предстои да стартират за първи път. Най-близкият прием, който се очаква, е по мярка 14 "Хуманно отношение към животните". Тя е с бюджет от левовата равностойност на 56.858 млн. евро. Целта й е да осигури условия за отглеждане на животните, водещи до повишаване на хигиената и безопасността на труда, подобряване на здравето, осигуряване на качествени и безопасни храни, опазване на околната среда.

Заради смяната на няколко правителства обаче приемът на проекти спря в края на миналата година, което е на път да изправи България пред риск от загуба на средства. В края на 2018 г. предстои първата междинна оценка за изпълнението на целите и усвояването по програмата, а темпът на приемане, одобрение и плащане на проекти не сочи, че те ще бъдат покрити.

Разплатените средства

За 100-те дни управление на сегашния екип на министерството са изплатени общо близо 249 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони, съобщи министърът. За този период са сключени общо 710 договора, като одобрените по тях разходи надхвърлят 160.169 млн. лв. Най-много са подписаните договори – 589 - по подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства" (виж карето).

По линия на директните плащания са изплатени над 640 млн. лв. за тези 100 дни, посочи още министърът. Най-значима е изплатената сума по схемата за зелени директни плащания - 454.6 млн. лв. (виж карето).

През този период са одобрени и няколко държавни помощи, които помагат на земеделските стопани да компенсират материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери или да ги компенсират напълно за пропаднали площи в резултат на природни бедствия, както и за финансиране на застрахователни премии.

По програмата за морско дело и рибарство са сключени 40 договора на обща стойност 11.5 млн. лв.

Договорите

- По подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства" - подписани 589 договора с одобрени разходи над 17.279 млн. лв.

- По подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" – одобрени 150 договора и сключени 110 за 99 млн. лв. субсидия и разходи за 180 млн. лв.

- По подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" - подписани осем договора на стойност 31 441 402 лв.

- По подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" - един договор.

- По подмярка 7.6 "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата" подписаните договори са 42 бр. с одобрени разходи от 23 090 503 лв.

- По подмярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" - 46 проекта на стойност 53 млн. лв.

Директни плащания

- Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) – 86 228 873 лева - 60 490 земеделски стопани (доплащане)

- Схемата за зелени директни плащания – 454 647 862 лева – 60 597 земеделски стопани

- Специално плащане за култура – памук - 4 393 611 лева – 115 земеделски стопани

- Схема за дребни земеделски стопани (ДЗС) - 6 547 208 лева - 5729 земеделски стопани

- Схема за млади земеделски стопани (МЗС) - 1 622 581 лева - 4021 земеделски стопани

- Преходна национална помощ за тютюн – 89 091 629 лв. на 41 384 стопани