Децата на кризата

Какво мислят за десетилетието след кризата онези, които пораснаха по време на нея

Истината е, че това наистина промени живота ми. То се отрази на избора ми за висше учебно заведение – завърших в Шотландия, където образованието е безплатно за европейски граждани, споделя ни Виктория.
Истината е, че това наистина промени живота ми. То се отрази на избора ми за висше учебно заведение – завърших в Шотландия, където образованието е безплатно за европейски граждани, споделя ни Виктория.
Истината е, че това наистина промени живота ми. То се отрази на избора ми за висше учебно заведение – завърших в Шотландия, където образованието е безплатно за европейски граждани, споделя ни Виктория.    ©  Pixabay
Истината е, че това наистина промени живота ми. То се отрази на избора ми за висше учебно заведение – завърших в Шотландия, където образованието е безплатно за европейски граждани, споделя ни Виктория.    ©  Pixabay
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кризата, твърдят изследванията, има най-голям и тежък ефект върху младите. Ако преживееш тежък икономически удар във формиращите си години, това остава белег за цял живот и пречи на възможностите ти, увереността ти и дори на намирането на работа. Дали е така, попитахме няколко младежи, които са били тийнейджъри, когато световният трус разлюля България.

Въпросите:

1. Усетихте ли кризата и как повлия на живота ви? 2. Кои са думите, с които я свързвате? 3. Имахте ли очаквания за реализация, на които кризата попречи, или пред вас се разкриха нови възможности?

4. Имате повече спестявания или повече задължения (човек трябва да пести повече, или да харчи)?

Диляна Стоянова, 23

1. Бизнесът на моите родители определено беше тежко повлиян от кризата, което доведе до значителни ограничения в семейния бюджет. Кризата не повлия значително на живота ми, но беше първият път, в който усетих, че родителите ми се чувстват безпомощни и неуверени в развитието на бизнеса си.

2. Ограничения, дестабилизация, неизвестност.

3. Кризата не повлия по никакъв начин в изпълнението на целите и желанията ми, но не мога да кажа, че именно тя бе причина да се разкрият нови възможности.

4. Определено мисленето ми относно разходите се промени. Спестявам пари от малка, а след кризата си поставих за цел никога и при никакви условия да не тегля кредит. Днес винаги отделям един определен процент от заплатата си за спестявания.

Самуил Петков,24

1. Когато си в гимназията, подобни събития усещаш по странен начин, който не ти е много понятен. Факт е, че напрежението в родителите ми можеше да се реже с нож. Позициите им бяха разклатени, заплатите намалени, но не мога да твърдя, че при нас беше осезаема разликата в начина на живот.

2. Напрежение, съобразяване и спестяване.

3. Възрастта ми беше такава, че не толкова попречи, но ми изясни доста добре кои са секторите в икономиката, които са устойчиви и не се влияят от катаклизми. Работа за комуникационни специалисти ще има винаги, тъй като дори и лошите новини трябва да бъдат представени добре. Със сигурност кризата разкри и доста интересни примери от обкръжението на семейството, които само доказаха, че с правилното стратегическо мислене можеш да преодолееш всякакви трудности. Това беше вдъхновяващо и поучително.

4. Няма да лъжа. Имам специален цип, инсталиран в матрака ми. Шегата настрана. Мисля си, че е нужен баланс, но правилното разчитане на бюджета, за да заделиш за черни дни, е добра практика.

Мартин Марков, 27

1. Не смятам, че кризата от 2007 г. се е отразила лично на мен и на семейството ми във финансово отношение. Факт е обаче, че се забеляза срив в развитието на семейния бизнес, който доведе до доста стрес, но не е имало драматична промяна в начина ни на живот или прекомерно затягане на коланите. Може би в такива моменти адаптивността е ключово качество.

2. Несигурност, предизвикване, политика.

3. Гледайки през призмата на студентските години, мисля, че доста врати бяха затворени по онова време. На трудовия пазар, в развитието на малкия бизнес и т.н. Мога да кажа, че пропуснатите възможности бяха повече.

4. Имах много очаквания. Може би гледах идеалистично на живота, тъй като тепърва навлизах в по-сериозната му част. Не мога да определя дали точно кризата е била в основата на всичко, но около себе си виждах адски много хора, които се страхуваха от новосъздадената реалност. Някои от тях не посмяха да стартират собствен бизнес. Историята показва, че подобни сривове на финансовите пазари не са рядкост и може би след още 20 - 30 години отново ще станем свидетели на подобен крах.

Виктория Тончева, 24

1. Моето семейство наистина усети кризата. Тогава все още бях в училище и не се замислях много за приходите на семейството ми, но стесняването на семейния бюджет дойде толкова внезапно, че нямаше как да не видя разликата. Предполагам, за други хора разликата не е била така осезаема, но в семейството на началник на собствен среден бизнес в сферата на строителството смяната на настроението към ежедневния бюджет наистина се отрази както на покупките, така и на семейните отношения.

След това дойдоха трудностите по покриване дори на семестриалните такси в частното училище, в което учех в онзи момент – нещо, за което никога не си бих представяла, че ще се замислям на 15-16 години. Дългове и погасяването им бяха честа тема за разговор. Истината е, че това наистина промени живота ми. То се отрази на избора ми за висше учебно заведение – завърших в Шотландия, където образованието е безплатно за европейски граждани. Също и кризата ме научи да не харча пари, които не съм изкарала, отказвайки ме от кредити и насърчавайки ме да работя, докато уча.

2. Несигурност, напрежение, непредвидимост.

3. Когато бях в гимназията, си мислех, че ще избера университета си според престижа и личните ми интереси, според приятелите и мечтите ми. Тези ми мисли се промениха след осъзнаването, че кризата и финансовото състояние на родителите ми в онзи момент имат голямо отражение върху избора ми на висше учебно заведение. Така изборът ми беше ограничен и се съставяше главно от университети в Шотландия. Още по-голям удар беше моментът, когато не бях сигурна, че семейството ми може да ми помогне финансово за заминаването ми за университета. От време на време ми се струваше, че изборът на бъдеще ми е отнет.

4. Аз имам повече спестявания от задължения и това идва до голяма степен от избора ми на висше учебно заведение и факта, че се издържах финансово с почасова работа. На тази степен, мисля, е най-важно приходите на човек да покриват разходите му и да не се правят необмислени покупки. Когато устроя кариерата си и имам семейство, ще се опитам да спестявам по-усърдно. Не си правя илюзии, че никога няма да задлъжнея, но винаги бих оценила риска, преди да се aнгажирам с изплащането на сума, по-голяма от месечната ми заплата.

Тома Ушев, 27

1. Спомените ми от кризата са свързани с последната ми година в училище и първите две в университета. Тогава сякаш икономиката секна, беше трудно да си намериш работа, особено като студент. Всеки се оправдаваше с кризата за какво ли не.

2. Хм, с три думи е трудно да опишеш нещо подобно, но да кажем "оправдания", "съмнения" и "безвремие". Мисля, че в контекста на първия въпрос се връзват добре.

3. Предвид възрастта ми към онзи момент ми е трудно да преценя дали е имало възможности, които не са се открили пред мен, но имах приятели, които вече завършваха добри специалности и им беше трудно да се реализират, част от тях се преориентираха професионално. И сега като наблюдавам, сякаш за днешните студенти някои неща се случват една идея по-лесно и светът им е една идея по-подреден.

4. Имам спестявания - не много, но достатъчно, че да планувам някои неща в обозримото бъдеще. Според мен човек по-скоро трябва да спестява и да се простира според чергата си. Една от най-лошите страни на нашето поколение е, че сме се втурнали в най-различни посоки след недомислени мечти, пътувания, статус-символи, телефони, скъпи автомобили и т.н. Докато не виждаме как в същото време животът си тече покрай нас и е пълен с чудесни възможности. Е, не всичко е като на кино, но ако човек намери своята посока и вътрешен мир може да бъде много щастлив.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nze35531649 avatar :-|
    nze35531649
    • - 2
    • + 2

    Що за ТЪПНЯ? Каква криза в България, ние сме в перманентна разруха още от 89-та. Това е некакъв въпросник преведен от чуждестранни медии, напълно неадекватно е да се употребява в България.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Кризата нищо не ни попречи - напротив. От млади ни научи на опасността от кредитите, на нуждата да спестяване. Но най-важното е, че ни разчисти пазара на труда. Точно когато излизахме на него, добри работни места се отваряха не само тук, но и навсякъде по света.

    Истински препатиха родителите ни. Кризата им отне всякакви надежди за личен просперитет точно когато наближаваха средна възраст.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Малко ми е странен избора на младежи - 3-ма от 5 имат родители с бизнес. Това не е дори опит за представителна извадка. Плюс това като гледам половината още учат. Моите колеги почти никой няма да не се занимава с нещо висококвалифицирано, а сме на същата възраст.

    Нередност?
  • 4
    nuy58531930 avatar :-|
    nuy58531930

    До коментар [#1] от " nze35531649 ": Разрухата е от 44-а. ;)

    Нередност?
  • 5
    aletheya avatar :-P
    Aletheya

    Малко ми е смешно да ми говорят за криза деца на разни величия от БКП ,които не са виждали купонна система липси еднообразен асортимент Нар-Коп, ДС-Терор и тн.Какво знаят те-абсолютно нищо.Да имаш пари за Апартамент за вила море и кола всяка година ,че дори и долари за храни и стоки от луксозна необходимост от Корекоми и в следващият момент нямаш почти нищо.Ни пари ни дом ни хляб.


    Докторантки, ??? в момента половината асистентки и доцентки са апроститутки и Ядрени физици днес метат Съдебни палати на Мутро и Соц-Демократите ,а кухи Цецки се опитват да правораздават.
    България се превърна в Социална лаборатория в която БКП престъпници експериментират.Социума бе разделен на 98% бедняци.1 % богати и 1% някаква, зараждаща се средна класа, тотално откъсната откъм стойности.Тези деца не са родени в реална криза ,но тяхната криза е от разл.характер.Не е и близо до мащаба на истинската криза съпреживяна от родителите им ,които бяха смазани и изхвърлени от Прехода.Времето е наше.Не е наше времето Вече сме към 50г.


    Ех така го отгледаха това поколение на 'Автопилот' С цената на много лишения и труд за да имат децата и за да не са лишени от нищо.И какво стана? Тези децица изгубиха всякакво уважение и респект към създателите си.Доста време живея на Запад и никога не не бих наела на работа човек неугледен татуиран или наркоман.


    Ще дойде време когато HR-ите ще започнат с тестове за наркотици и с дрес код за външен вид веднага щом свършат с ценза .реалният ценз.
    Човек ако няма елементарен поддържан външен вид той няма никакво себеуванение.Личното ми мнение за България е ,че това е поколение от гащници, наркомани и дегенерати без извинение.След като нямаш себеуважение към себе си ти не можеш да уважаваш и клиенти и околните.Има криза на стойности в момента повече от икономическата криза.Тя е най голяма за това поколение м/у 25г -30г,което расте.

    Не знаят кои са стойностните неща в живота.
    Така всичко им е песен цигари ,наркотик и криза това ги котира с депресия.От нея няма излизане.Стойностните неща депресират ако ги нямаш.


    -да изградиш семейство дом ,професия,работа и да отгледаш деца хора,а не дегенерати!
    -да се развиваш постоянно,както и да се радваш на малки неща в живота.Да уважаваш себе си и хората и да не летиш.








    Криза изживяха хората на средна видяли лицето и на Соца и на 'Демокрацията'' в пълният им блясък.Те или имигрираха или се пречупиха и превърнаха в сервилни,тихи,невидими хорица без мечти приели съдбата си.Прехода унищожи всичко.Всеки млад човек останал Тук в тази клоака го чака същият погром независимо.Депресии самоубийства това е социалният експеримент тук. Ако си умен не ти е мястото тук.Няма реални икономически измерения и обективни предпоставки да говорят за криза-днес 25 борд стабилни цени и отворен свят.Светът им е отворенГграниците са паднали.Никой не ги стреля по браздата..Магазините пълни каква криза ???







    Нередност?
Нов коментар