🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Глоба от 1000 лв. и три месеца без книжка за каране в аварийната лента

Депутатите одобриха на второ четене 73-ата поправка в Закона за движение по пътищата

В последните месеци заради каране в аварийната лента станаха няколко тежки катастрофи
В последните месеци заради каране в аварийната лента станаха няколко тежки катастрофи
В последните месеци заради каране в аварийната лента станаха няколко тежки катастрофи    ©  Мария Съботинова
В последните месеци заради каране в аварийната лента станаха няколко тежки катастрофи    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Глоба от 1000 лева и отнемане за три месеца на книжката ще е санкцията за шофиране в аварийната лента на магистрала, приеха днес депутатите. Те гласуваха на второ четене 73-ата поправка в Закона за движение по пътищата.

Новият текст беше предложен от БСП и приет с почти пълно единодушие - 133 гласа "за" и един "против". Глобата ще започне да се налага, след като поправката бъде публикувана в Държавен вестник.

Така за провинението ще се дължи същата глоба като наскоро въведената за каране срещу движението на магистрала. В сегашния закон няма изрично посочена санкция за шофиране в аварийната лента, като се използва текстът за неправилно движение по пътното платно и глобата е 20 лева, или до 100 лева, ако е създадена опасност от катастрофа.

При приемането на текста в транспортната комисия от "Нова телевизия" съобщиха, че за половин година за каране в аварийната лента са санкционирани 142 шофьори. В последните месеци заради каране в аварийната лента станаха няколко тежки катастрофи.

На 16 юли автомобил се удари в линейка, спряла да вземе пострадали от инцидент на магистрала "Тракия". Няколко месеца по-рано кола помете двама работници от поддържащата "Хемус" компания и единият загина на място. В началото на месеца придоби популярност видеоклип, който показва как линейка, возеща тежко болно дете, не може да мине по задръстената магистрала "Тракия".

И автобусите с предимството на трамваи

Нов момент в закона е и вменяването на шофьорите на задължението да правят път на всички превозни средства на градския транспорт, които се движат по трамвайните релси, а не само на трамваите. Водачите на автобуси и тролеи пък няма да бъдат санкционирани за шофиране по линиите.

Потенциални проблеми създава друг нов текст, според който водач ще бъде санкционирани дори само ако в кръвта му бъдат открити следи от наркотици. Досега се глобяваха само шофьорите, каращи под влияние на наркотични вещества.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 2

    Крайно време беше да се вземат по-драстични мерки за тези нарушения, защото ми е омръзнало да гледам разни тарикати да се промъкват в аварийната лента на "аварийни", а ние, простосмъртните да висим в задръстването на магистралата и да се движим по правилата...

    Нередност?
  • 2
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 5

    Тези "тарикати" каращи в аварийната.... са 99% хора със служебни карти от служби, прокуратура, полиция..... нищо няма да им направят, по-нагли ще станат!

    Нередност?
  • 3
    donangel avatar :-@
    DonAngel
    • + 3

    [quote#2:"chichka"]Тези "тарикати" каращи в аварийната.... са 99% хора със служебни карти от служби, прокуратура, полиция..... нищо няма да им направят, по-нагли ще станат!
    [/quote]

    Колегата е абсолютно прав. Миналия уикенд такъв ******, беше спрян от ДВЕ коли го спряха на Горубляне, за да го попитат защо, аджеба, се опитва да ги убие на магистралата.

    Онзи извади пистолет и служебна карта на МВР.

    Докато такива не започнат да изхвърчат моментално от "службите" за подобни нарушения, дотогава ще се чувстват като башибозук!

    Нередност?
  • 4
    axo avatar :-|
    axo
    • + 2

    Това с наркотичните вещества е доста претупано и неясно и ще даде възможност на полицаите да изнудват хората, просто защото законите са написани от некомпетентни идиоти.
    Не е нормално да се приравняват лекарства (които човек употребява, за да контролира определено състояние) с наркотици (които човек употребява, за да се отреже и стане неадекватен), още повече когато не са заложени минимални допустими концентрации от въпросните вещества. Това просто е поредната хранилка...

    Нередност?
  • 5
    izida avatar :-|
    Ирина Марудина

    Подкрепям! Но се питам - че то не е ли и сега сериозно нарушение да се кара в аварийната?! Т.е. притеснява ме, че няма да има никакво налагане на наказания, както и до момента няма!

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    А кога ще има 1000 лв. глоба за шофиране в бус лентата??

    Нередност?
  • 7
    aha avatar :-P
    aha

    Проблемът никога не е бил в глобите а в налагането им. Кой контролира полицаите, НСО и всичкото депутат?

    Нередност?
Нов коментар