🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Total започва втория сондаж в блок "Хан Аспарух"

Той трябва да продължи до началото на 2018 г. и да даде допълнителна информация за количествата, които могат да бъдат добити

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската енергийна компания Total започва втория проучвателен сондаж в блок "1-21 Хан Аспарух" – "Рубин-1", съобщава БТА. Дълбоководният сондаж се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море, на приблизително 90 км от най-близката брегова линия и на 14 км североизточно от първия сондаж "Полшков-1". Очаква се сондажите в блока, извършвани от дъщерното дружество "Тотал Е&П България", да продължат до началото на 2018 г.

Удължен срок

През април правителството удължи със 135 дни срока за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок "Хан Аспарух" по искане на френската компания. Причината е, че компанията има нужда от допълнително време, за да приключи с втория проучвателен сондаж, който трябва да определи количествата, които могат да бъдат добити от находището. През октомври миналата година стана ясно, че в "Хан Аспарух" са открити залежи от нефт. Френската компания спечели конкурса за проучване на потенциалното находище през есента на 2012 г., като в консорциума участват още партньорите ѝ Repsol и OMV. Блок "Хан Аспарух" е с площ 14 220 кв. км.

Петгодишният договор за търсене и проучване, сключен с правителството, изтичаше през септември тази година, но с одобреното удължаване компанията ще може да продължи дейностите до средата на февруари.

Вероятно след като вторият сондаж бъде направен, компанията ще кандидатства за сертификат за търговско откритие. След това обаче е възможно да се наложи да поиска още две години за проучвания, което съществува като опция в закона.

Надеждите остават

Блок "Хан Аспарух" и потенциалните залежи в него са основна надежда на България да разнообрази доставките си на природен газ, който в момента се осигурява почти 100% от руската "Газпром". По този начин България ще може да намали зависимостта си, което е една от основните цели на енергийната политика на страната от 2009 г., когато Русия спря доставките за региона за около седмица.

Надеждите на управляващите са свързани и с потенциалните икономически ползи. Според първото правителство на ГЕРБ, когато беше сключен договорът с Total, газът, който ще се добива от бъдещото находище, би трябвало да е с 35-40% по-евтин от този на "Газпром". Отделно концесионната такса, която България може да получи в зависимост от добиваните количества нефт или газ, е между 2.5 и 30%.

Самата Total спечели конкурса за търсене и проучване с обещанието да инвестира 1 млрд. евро в неговото проучване, както и с рекордния бонус от 40 млн. евро.