Shell започна проучването за нефт и газ в "Силистар"

По-напредналото търсене в съседния турски блок в Черно море носи оптимизъм

Геоложките данни са събрани от кораба Oceanic Endeavour на компанията CGG в края на миналата година
Геоложките данни са събрани от кораба Oceanic Endeavour на компанията CGG в края на миналата година
Геоложките данни са събрани от кораба Oceanic Endeavour на компанията CGG в края на миналата година    ©  Shell
Геоложките данни са събрани от кораба Oceanic Endeavour на компанията CGG в края на миналата година    ©  Shell
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Минала е само първата стъпка, останалите могат да отнемат и десетилетие.

Shell Exploration & Development, която преди година подписа договор за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Силистар" в дълбоките води на Черно море, завърши първата фаза от проекта. В началото на януари са приключили сеизмичните проучвания, като събраните данни сега ще бъдат анализирани, за да се прецени дали ще се прави сондаж. Цялото проучване може да отнеме и 12 години, но всяка следваща стъпка показва по-голяма увереност, че има залежи от нещо. Оптимизъм носи и напредъкът в съседния блок в Турция, където международната компания работи в консорциум с Turkish Petroleum. Там проектът е в по-напреднал етап, като вече беше направен и проучвателен сондаж, определен като успешен. Което в превод би трябва да значи откритие на количество нефт или газ.

При успех в този черноморски блок или в по-напредналия "Хан Аспарух" България може да намери частична енергийна независимост от Русия, откъдето сега идва почти цялото количество газ и петрол. При липса на находище за България остава малкото успокоение от инвестицията - според договора с Министерството на икономиката дружеството на Shell се ангажира да вложи 18.6 млн. евро и да даде бонус от почти 5 млн. евро.

Първа фаза

Блокът "Силистар" се намира в южната част на българските териториални води и е с площ от близо 7 хил. кв. км, но проучената площ е 5125 кв. км. От програмата са били изключени близките до брега части, които са в зона "Натура 2000", уточниха от Shell. Проучванията са продължили 87 дни в края на миналата година и окончателно са приключили на 5 януари, или 11 дни по-рано от планираното, каза ръководителят на проучвателния проект в България Александър Кейз. Данните са събрани от кораба Oceanic Endeavour на компанията CGG, като в операцията са участвали още три лодки и 90 души екипаж. От Shell уточниха, че в по-голямата част от блока са направени 3D проучвания – общо на 4650 кв. км, останалите са 2D, като данните са с много високо качество. "Това е един от най-успешните проекти за придобиване на сеизмични данни в света", посочи Кейз.

Според договора, който беше подписан в края на февруари миналата година, дружеството се ангажира да инвестира 18.6 млн. евро в 2D и 3D сеизмични проучвания, както и в мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности. Отделно от това компанията предложи бонус от 4.9 млн. евро на държавата за правата да търси и проучва за въглеводороди. Разрешението й е за пет години до 2021 г. с опция за удължаване на два пъти по две години.

Какво следва

Събраните данни от геоложкото проучване ще позволят на Shell да получи представа за структурите под дъното на Черно море и да идентифицира потенциални залежи на нефт и газ. Следващата стъпка е анализ и интерпретация на сеизмичните данни, което се очаква да приключи до края на тази година. В зависимост от резултатите компанията ще реши дали да прави проучвателен сондаж, както и кои са потенциално подходящите места за това. Извършването на сондаж не е част от задълженията на Shell по договора.

"По принцип целият процес преди започването на добив може да отнеме около 12 години. Стремим се да работи по-бързо", каза Кейз. От компанията уточниха, че по правило в етапа на събиране и анализ на данни, където се намира българският проект, вероятността за успех е между 10 и 30%, а инвестицията е в рамките на 10 до 50 млн. долара. "Началото ни тук беше възможно най-добро за нас. Подобни проекти не протичат толкова гладко, а ние бързо събрахме данните", посочи Кейз.

В случай че резултатите са положителни, евентуален проучвателен сондаж ще отнеме между 2 и 4 години. Това значително би оскъпило инвестицията, тъй като един сондаж струва над 100 млн. долара, но на този етап вероятността за успех е и по-голяма. Финалната фаза от проучванията е сондаж за установяване на границите на находището, където инвестицията е над 150 млн. долара. Едва след като приключат проучванията, ще стане ясно дали и какви залежи има в блока.

Донякъде повод за оптимизъм дава близостта на "Силистар" до турския блок, където работи Shell. Там проучванията започнаха през 2013 г., следващата година бяха събрани сеизмичните данни, а в средата на 2015 г. компанията направи и проучвателен сондаж. По думите на Кейз геоложкото проучване там е било успешно. Той определи резултатите от турския сондаж като част от регионалния анализ на компанията. "За геологията няма държавни граници", посочи той.

Блоковете в Черно море

Shell Exploration & Development, която е дъщерна на Royal Dutch Shell, беше единственият кандидат за блок "Силистар", макар че документи за участие закупиха и други големи компании в бранша като BP, Тоtal и Еni. Първите проучвания в блока са правени още през 90-те години на миналия век. През 2011 г. българската компания "Ледербел", в която участва собственикът на фирмата "Фронтиер" Красимир Георгиев, спечели конкурса за търсене и проучване там. Процедурата обаче беше обжалвана от останалите участници, а през 2012 г. проверка на Държавната финансова инспекция показа, че конкурсът е бил нагласен, след което договорът беше развален.

"Силистар" е около два пъти по-малък като площ от блока "Хан Аспарух", който се намира северно от него и който се проучва от консорциум между Total, OMV и Rеpsol. Там вече беше направен сондаж, а в края на миналата година френската Total съобщи, че е открила залежи на нефт, но без да уточнява количествата.

В шелфа край Варна газ добива ирландската Petroceltic. Последните данни на компанията за 2015 г. обаче показват значително свиване на приходите. В същото време по информация на "Булгаргаз" делът на местния добив рязко е спаднал през 2016 г. - с близо 93%. През миналата година ирландската компания смени собственика си, който започна преглед на активите. Засега бъдещето на добива от находище "Галата" не е ясно.

Shell инвестира 1.9 млрд. долара в проучвания през 2017 г.

Международната компания Shell Exploration & Production планира да инвестира 1.9 млрд. долара през 2017 г. в проучвания на нефт и газ в целия свят. В момента компанията има такъв бизнес в 46 държави по света. Това включва както работа в плитки и дълбоки води, така и проекти на сушата. През 2016 г. Shell е открила 6 значителни находища, както и 13 по-малки в близост до съществуващи. Компанията има проекти за добив на нефт и газ в Мексиканския залив, Западна Африка, Малайзия и Филипините. По данни от 2015 г. компанията добива 2.3 млн. барела нефтен еквивалент на ден.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vihrea avatar :-|
  • 2
    louche avatar :-|
    louche
    • + 1

    Донякъде повод за оптимизъм дава близостта на "Силистар" до турския блок...... ....."За геологията няма държавни граници". За хубаво, или лошо.

    Нередност?
  • 3
    vaticana avatar :-|
    vaticana
    • - 9

    Безсмислен оптимизъм дал Господ. Но дори да бликне нефт и газ, с добитото ще се разпорежда концесионерът Шел, а българската държава просто ще получава концесионна такса. Като знаем системата с корупционните врътки при концесиите, няма да станем Саудитска Арабия...
    Виж, ако българска държавна компания разработваше находище в икономическата ни зона, тогава можехме да хвърляме капа, че сме намалили руската зависимост.

    Нередност?
  • 4
    kosmev avatar :-P
    Убитака
    • + 2

    [quote#3:"peevski"]ако българска държавна компания разработваше находище[/quote]
    Дай пример за една държавна компания, реализирала сериозен проект?
    НЕК, която е няколко милиарда на загуба - купи и плати реактори, а не построи централа?
    БНР - 1500 души персонал, Дарик радио - 63, а последното има по-висок рейтинг.
    [quote#3:"peevski"]Като знаем системата с корупционните врътки при концесиите[/quote]
    А в държавните компании няма корупция, така ли?

    Нередност?
  • 5
    sokratus avatar :-|
    sokratus
    • + 2

    Ще вземе да станем петролна държава, когато никой няма да го търси!!! 😂😃😎

    Нередност?
  • 6
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 1
    • + 1

    Цитат:
    "...през 2012 г. проверка на Държавната финансова инспекция показа, че конкурсът е бил нагласен, след което договорът беше развален...."


    Да попитам има ли някой от тия дето са нагласили конкурсът съден, осъден и вкаран в затвора? Или кучетата си лаят...
    А между другото във връзка с реалните страхове от внос на месо с ГМО от Канада искам да попитам нашата прокуратура кого съдиха, осъдиха и вкараха в затвора за хванати над 200 тира с контрабандно месо хванато на границата ни само за 2 месеца през 2014г. /въпрос към Гугьл - 200 тира с нелегално месо са хванали данъчните 18.03.2014/

    Нередност?
Нов коментар