🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Върховният съд не даде ход на делото за пране на пари срещу Брендо

Евелин Банев има вече две ефективни присъди от 20 и 10.5 години в Италия и Румъния

Апелативен съд гледа делото на Евелин Банев - Брендо
Апелативен съд гледа делото на Евелин Банев - Брендо
Апелативен съд гледа делото на Евелин Банев - Брендо    ©  Анелия Николова
Апелативен съд гледа делото на Евелин Банев - Брендо    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Върховният касационен съд не успя да даде ход на делото за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо, съобщава "Дневник". Той е подсъдим за участие в организирана престъпна група заедно с доведения си брат, бившата си съпруга и нейната сестра. Според прокуратурата групата е изпрала над 20 милиона лева от наркотрафик.

Делото стигна за втори път до последната инстанция, след като и обвинението, и защитата не останаха доволни от решението на Апелативния съд. През март тази година той намали присъдата на Брендо на 6 години затвор вместо наложените от първата инстанция 7 и половина години. Брат му Симо Карайчев получи наказание от три години затвор. А бившата съпруга и балдъзата на Банев - Моника Добринова и Десислава Дишлиева, бяха напълно оправдани.

В понеделник се разбра, че адвокатът на Дишлиева Стоян Николов е изпратил болничен лист, затова и процесът беше отложен за ноември. В залата не присъстваше нито един от подсъдимите, които не са длъжни до се явяват пред върховната инстанция.

Според информация в пресата отпреди 10 дни Банев е окончателно осъден в Италия на 20 години затвор за наркотрафик по делото, станало известно като "Кокаинови крале". Българските власти не са потвърдили дали имат официална информация за произнасянето на италианския съд. Защитата на Банев заяви, че не знае за присъда в Италия.

Брендо има окончателна присъда за трафик на кокаин от 10 години и половина в Румъния. До момента в прокуратурата няма искане за предаването му заради присъдите, пише "Дневник", цитирайки свои източници. Веднъж беше издавана европейска заповед за арест за Банев от Румъния, но българският съд отказа да го предаде в северната ни съседка заради течащия процес тук.

Разследването по казуса, по който Банев е подсъдим в България, е от 2007 г., а в съда процесът започна 2010 г., въпреки че делото беше внесено още през 2009 г., но бе забавено. Според обвинението между 17 октомври 2002 г. и май 2005 г. Брендо и останалите са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнанс юниън" АД, като "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик. Освен това от прокуратурата твърдят, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания, осъществен през 2000 г. от Атанас Генов и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003-2005 г. Банев беше задържан в средата на май 2012 г. на пътя Бургас - Созопол и обявен от МВР за кокаинов крал.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 6

    Те такава държава сме - човекът се радва, че го съдим. Толкова ни е безобидно правосъдието.

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 5

    Нормално. Очевидно с фалшиви 'бележки от лекарката' може да се шикалкави дори и пред ВКС. Което само по себе си говори доста зле. За този съд. Който уж бил върховен.

    А следващият път вероятно ще се 'извинят' със снеговалежа. Или нещо от сорта. А междувременно наркобаронът сигурно вече е в Ямайка. И там ще си остане.

    В Италия има съд. В Румъния има съд. А в България има та*аци-на-рояци. Вместо съд. Амин.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 2

    Много гнусна история. Показва черно на бяло колко е жалка и смешна правосъдната система в България.

    Нередност?
Нов коментар