🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брендо е арестуван в Украйна

Три държави издирват Евелин Банев за излежаване на присъди за трафик на наркотици и пране на пари

Дело срещу Евелин Банев Брендо за пране на пари в София
Дело срещу Евелин Банев Брендо за пране на пари в София
Дело срещу Евелин Банев Брендо за пране на пари в София    ©  Георги Кожухаров
Дело срещу Евелин Банев Брендо за пране на пари в София    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Евелин Банев-Брендо е бил задържан в украинската столица Киев. В съобщението на украинските власти се говори за арестуван 55-годишен български гражданин, който е издирван за излежаване на присъда от 6 години в България и 10.5 г в Румъния, което отговаря на профила на Евелин Банев.

По-късно българското външно министерство потвърди пред БТА, че става въпрос именно за Евелин Банев. Той получи присъдата в България на трета инстанция през 2018 г. заради пране пари и след това изчезна от полезрението на властите. Като свидетел по това дело беше призован и тогавашният председател на КФН Стоян Мавродиев, който преди това е адвокат и консултант по регистрация на офшорни дружества, заради негови подписи по документи на фирми на Брендо. Той така и не се яви и като крайно обвинението се отказа да иска изслушването му.

По-рано през 2014 г. Евелин Банев беше осъден и за продажбата на 51 кг кокаин на агент под прикритие в Румъния, но изчакваше приключването на делото в София. По това дело той получи 10.5 г. присъда задочно. Както "Капитал" писа тогава, Банев не беше изпратен в Букурещ, защото междувременно българската прокуратура беше възобновила висящо разследване срещу него за пране на пари, а наличието на висящо дело е основание той да не бъде предаван на друга държава.

Брендо има присъда и от 20 години затвор за търговия с наркотици в Италия. Макар и станало известно като делото за "кокаиновите крале", разследването, водено от италианските власти, е с кодово име Magna Carta. В нея са задържани общо 30 души, сред които 15 българи, 12 италианци и др. Според обвинението на италианските власти групата е близка до италианската мафия ндрангета и е доставяла от Перу и Колумбия чрез яхти и мулета . Част от арестуваните тогава сключиха сделка с италианската прокуратура, но Банев не беше сред тях.

Пре 2017 г. Брендо получава окончателна 20-годишна присъда за това престъпление, която не е приведена в изпълнение, защото Евелин Банев вече беше в неизвестност.

Арестът на Брендо в Украйна е изключително изненадваща, защото в подземния свят той има реномето на изключително предпазлив и предвидлив човек до степен на параноичност. При разследването в Италия например беше установено, че той ползва 4 или 5 самоличности, както и това, че има и венецуелско гражданство.