🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заради санирането строителното министерство надхвърлило неправомерно бюджета си за 2016 г.

Ведомството е похарчило с 1.096 млн. лв. над планираното в бюджета му за периода

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) има най-голям преразход на капиталови средства през миналата година. Това показва доклад на Сметната палата за изпълнението на бюджета за 2016 г. Ведомството е похарчило с 1.096 млн. лв. над планираното в бюджета му за периода. От доклада се вижда, че преразходът е по програмата за саниране.

Против правилата

От одитната институция посочват, че според текст от Закона за публичните финанси не се допуска започването на програми или проекти, разходите за които не са предвидени в Закона за държавния бюджет. В същото време съгласно постановлението за приемането на Националната програма за саниране разходите за безвъзмездна финансова помощ за следващите години следва да се предвиждат по централния бюджет за съответната година. Това правило не е спазено. Не е предвиден интересът към програмата, който възниква в течение на годината, допълват в доклада си одиторите.

Наскоро министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че от 2018 г. няма да се залагат пари в бюджета за саниране, докато не се довършат започнатите проекти и не се усвоят предвидените вече суми.

И други с надвишен лимит

Сметната палата е установила, че общата сума на капиталовите разходи за бюджетните организации, с които са надхвърлени разчетите, записани в Закона за бюджета, е 1.852 млн. лв. Министерството на културата е превишило плана с 510.8 хил. лв., а Министерството на земеделието - с 4.3 хил. лв.

Превишението при първото ведомство е заради неправилно отчетени разходи за консервационно-реставрационни и строително-монтажни работи на Голямата базилика в Плиска. Направени са корекции след края на бюджетната година и поради това са отчетени по-високи капиталови разходи. Земеделското ведомство пък отчело като капиталови разходи текущ ремонт в Българската агенция по безопасност на храните.

Докладът е публикуван на сайта на Сметната палата. От заключенията в него няма последствия за съответните институции.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    При техния бюджет, това е нищо. За корупция губим несъизмеримо повече пари!

    Нередност?
Нов коментар