🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цвета Караянчева оглави парламента след оставката на Димитър Главчев

Бившият председател на Народното събрание ще влезе в ръководството на ГЕРБ

Цвета Караянчева положи клетва като председател на Народното събрание
Цвета Караянчева положи клетва като председател на Народното събрание
Цвета Караянчева положи клетва като председател на Народното събрание    ©  Юлия Лазарова
Цвета Караянчева положи клетва като председател на Народното събрание    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Корнелия Нинова може да се похвали с още една точка, която взе на ГЕРБ - оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев, защото кризата започна от нейното остраняване от пленарна зала само преди два дни. Смяната обаче е плод на конюнктурно решение на лидера на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов, свързано с предстоящото посещение на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни (ЕНП) и вероятността той да говори пред полупразна зала заради бойкота на социалистите. Съпартийците на Главчев от ГЕРБ, които досега го защитаваха заради исканата му от БСП оставка, също я приеха без възражение, отделно от факта, че в институционалната йерархия на България, която е парламентарна република, неговият пост е по-високо от този на премиера.

Досегашният зам.-председател на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) застана начело на Народното събрание. Тя беше избрана с гласовете на 138 народни представители от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и ДПС. Трима от БСП гласуваха "против", а 71 се въздържаха.

БСП предизвика кризата

До оставката на Димитър Главчев се стигна след като в сряда той отстрани лидера на социалистите Корнелия Нинова от заседанието на парламента. Това стана докато тя правеше декларация от името на групата на БСП, но Главчев й отне думата и я наказа. Заради протест от две заседания беше отстранен и колегата й Антон Кутев. Веднага след това от БСП поискаха оставката на Главчев, а в четвъртък подписката беше депозирана официално и в деловодството на парламента. Тя беше подкрепена и от депутатите от ДПС. Заедно с това от БСП заплашиха, че докато Главчев не напусне поста си, социалистите няма да влизат в пленарната зала и че ще присъстват само при ключови обсъждания като например бюджета и предстоящия вот на недоверие.

Оставката

Оттеглянето на Главчев стана след заседание на председателския съвет на Народното събрание в петък сутринта. На него освен лидерите на парламентарните групи беше и премиерът Бойко Борисов. Присъствали разказаха, че още в началото той се е обърнал към Главчев с думите, че "трябва да си ходи", а никой от другите от управляващата партия не се е изказал в негова защита. Борисов се обърнал и към лидерите на БСП и ДПС Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ (който поискал още оставките на Валери Симеонов и Красимир Велчев), с думите, "че предсрочни парламентарни избори няма да има".

Знак, че дните на Главчев като председател на парламента са преброени премиерът даде в четвъртък, когато заяви, че "не е трябвало да си изпуска нервите". Източници от ГЕРБ намекнаха, че решението за оставка е било взето още снощи, като за това са били уведомени председателите на всички групи в Народното събрание. Един от аргументите за крайното решение, който премиерът изтъкнал по време на съвета в петък, бил свързан с предстоящото посещение на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни (ЕНП) и вероятността той да говори пред полупразна зала заради бойкота на социалистите. Същата обосновка даде и председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна.

В БСП също са били наясно с аргумента за Таяни. Бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин, който оглавява парламентарната комисия по европейски въпроси, им казал, че от Брюксел твърдят, че шефът на ЕП няма да говори в пленарната зала, ако БСП не присъства. Социалистите планираха да заемат места в сектора за гости на балкона. Таяни, в такъв случай, щял да се срещне с ръководствата на парламентарните групи поотделно.

По този повод представители на ГЕРБ са водили телефонни разговори на най-високо ниво в ЕНП и с председателя на ПЕС Сергей Станишев. От ръководството на ГЕРБ потвърдиха, че в четвъртък вечерта премиерът е имал разговор с Брюксел. След края на кризата с Димитър Главчев, парламентът насрочи извънредно заседание във вторник, за да може Таяни да произнесе реч в пленарната зала.

Компенсиране на Главчев

След оставката Главчев каза, че тепърва ще решава дали да не напусне и парламента. Той за пореден път заяви, че не е нарушил правилника за работа на Народното събрание като е отстранил Нинова и че се е оттеглил в "името на парламентаризма".

Според източници от ГЕРБ на предстоящото национално събрание на партията на 26 ноември, когато ще се избира ново ръководство, Главчев ще бъде предложен за член на изпълнителната комисия - тясното ръководство на формацията.

От своя страна социалистите вече обсъдиха накратко поведението си след оставката и решиха, че не е добре да злорадстват или прекалено да изтъкват заслугите си за нея. "Натискът ще продължи, но важно е да не се прекалява", каза депутат от левицата. В декларация от трибуната в пленарна зала по повод оттеглянето на Главчев Корнелия Нинова посочи: "Краят на председателството на господин Главчев е и възможност за ново начало... То е тест за политическа зрялост – дали сме готови да поставим ново начало на парламентаризма, дали сме готови дебатът тук да стане дебат по същество и с аргументи, дали сме готови да възстановим конституционни принципи, че в парламентарната република върховният орган на управление е парламентът".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    efron33 avatar :-|
    efron33
    • + 6

    Тая калинка въобще знае ли конституцията.

    Нередност?
  • 2
    venziko avatar :-|
    venziko
    • - 2
    • + 2

    Интересни неща стават в българския парламент. тук е пълно с интриги като в Древния Рим https://www.youtube.com/watch?v=KvHZHAPEfOE

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "efron33":

    Калинка мяза на сестра и на Курнелия.. ма нали ша салуват на Таяни.. пръцника - трее да имат публика!
    Като събаряхме Курешкарски - гербажиите прилагаха тоя мурафет - ся БйеСиПиту цакат с осмак.. 2:1 за тех.. а за дебилите... политика!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 9


    До коментар [#1] от "
    efron33
    ":

    Определено не я знае, но и не й го искат. Тя е прост фигурант, какъвто бе и предишният.
    Смяната на Главчев е тактическа победа на БСП, които взеха да настъпват точно по страховете на Борисов. Той е изключително предвидим - реагира абсолютно като стандартен мафиотски бос: разкарва всеки, който с действия/бездействия съсредоточава обществения интерес към определен проблем на управлението. С нищо непредизвиканото изгонване на Нинова Главчев създаде парламентарна криза в навечерието на лелеяното от началника му председателство. Просто нямаше как да остане. Всъщност той сам си отряза главата. Такива баламурници с Герп с лопата да ги ринеш. Опозицията може да атакува гербаджиите на всички ключови постове в държавата по същата схема. И несъстоятелността на Борисовата партия ще светне и за адептите й, просто защото скамейката й с кадри е всъщност чувал калинки...

    Нередност?
  • 5
    kaloyan11 avatar :-|
    Kaloyan11
    • - 1
    • + 2

    Като се снима с бабите Цецка трябва да се върне. В името на парламентаризма, плурализма, премахването на механизма (за наблюдение), против комунизма.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    Без да са ми особено симпатични от БСП, отстраняването на Нинова си беше откровено погазване на свободата на словото. Заслужено му поискаха оставката. Той беше куче-пазач на ГЕРБ, а не председател.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Впрочем този официален про-форма слугинаж и г*золизие е просто показателен за българската политика. Едва ли на естонците е имало някой да му пука, дали някой си европеец ще говори пред полупразна зала. Ей затова бях сигурен, че председателството ни ще е успешно - в шпалирите сме царе, особено Бойко.

    Нередност?
Нов коментар