🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП поиска оставката на Димитър Главчев, след като той изгони Корнелия Нинова от парламента

Скандалът се развихри, докато левицата настояваше Бойко Борисов да разясни твърдението си, че в Народното събрание има наркотрафиканти

"Министър-председателят твърди публично, че в парламента има наркотрафиканти. Защо заради този човек се подлагате на самоунижение, нямате ли достойнство", обърна се Нинова депутатите
"Министър-председателят твърди публично, че в парламента има наркотрафиканти. Защо заради този човек се подлагате на самоунижение, нямате ли достойнство", обърна се Нинова депутатите
"Министър-председателят твърди публично, че в парламента има наркотрафиканти. Защо заради този човек се подлагате на самоунижение, нямате ли достойнство", обърна се Нинова депутатите    ©  Анелия Николова
"Министър-председателят твърди публично, че в парламента има наркотрафиканти. Защо заради този човек се подлагате на самоунижение, нямате ли достойнство", обърна се Нинова депутатите    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентарната група на БСП започва подписка и процедура по искане оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Дотук се стигна, след като в сряда той изгони лидера на социалистите Корнелия Нинова от пленарната зала заради "обида на парламента и членове на Министерския съвет" и наказа депутата от левицата Антон Кутев с отстраняване от две заседания заради реплики.

Поводът бе декларация, която Нинова чете от името на БСП, след като парламентът отхвърли искането на левицата премиерът Борисов да дойде в залата и да разясни твърдението си, че в Народното събрание има хора, които се занимават с наркотрафик, както и депутати, купуващи гласове на затворници.

Настояването на БСП за изслушване на Борисов бе определено като "недопустимо" от председателя на правната комисия Данаил Кирилов, тъй като в изказването си министър-председателят според него е споделил "публично известни факти и обстоятелства", които "не трябва да бъдат причина за изслушване". След това той чете вестникарски заглавия за ареста на брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия Стоилов, при разследване за рекет и наркотици, както и за депутата от левицата Манол Генов, който е разследван за купуване на гласове.

След остра размяна на реплики с народни представители от левицата думата взе Нинова. "Министър-председателят твърди публично, че в парламента има наркотрафиканти. Защо заради този човек се подлагате на самоунижение, нямате ли достойнство", обърна се тя към всички в залата и припомни старо изказване на Борисов, че в парламента всички са безделници.

Тя спомена и случая с лекарите от Горна Оряховица, които преди години зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов "осъди" от трибуната. Те обаче спечелиха дело заради твърденията му и държавата трябваше да плаща. Нинова не можа да продължи изказването си, тъй като Главчев я отстрани от заседанието. "Не можете да говорите в декларация каквото си искате. Не сте на пленум на БСП", заяви председателят на парламента.

В кулоарите на парламента зам.-председателят на групата на БСП Жельо Бойчев обяви, че социалистите започват подписка за оставката на Димитър Главчев и ще настояват за отмяна на наказанията. На свой ред Цветан Цветанов каза, че би подкрепил връщането на Нинова и Кутев в залата, ако такова бъде официално поискано, но това така и не стана.

В натиска срещу управляващите се включиха и представителите на ДПС. Хамид Хамид поиска поименна проверка на присъстващите на заседанието, а след това и депутатите от движението го напуснаха. Така кворумът се разпадна, за половин час народните представители не работиха, докато от мнозинството се мобилизират.

Последвалото събитие беше рядко срещано. В залата в отсъствието на БСП почти единодушно и без дебати беше одобрен на първо четене законопроект на Кристиан Вигенин (БСП) за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. С поправките отпада възможността за продажба на обособени части от държавни фирми от забранителния списък. Създаването на проекта бе мотивирано от казуса с продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна и още няколко имота, които бяха купени от трима младежи с фирмата за онлайн маркетинг с минимални обороти "Ексклузив уеб дизайн". След това собствеността бе прехвърлена на свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски фирма "Дореко комерс".

Още на първото заседание на новия Министерски съвет беше заявено, че управляващите ще подготвят законопроект за спиране на приватизацията. До момента обаче такъв не е бил представян.

Ново преброяване на силите между управляващи и опозиция

Председателят на Народното събрание може да бъде освободен предсрочно по искане на поне 80 депутати. Точно толкова са представителите на БСП. Гласуването е ден след внасянето на подписката. За да стане факт оставката, искането трябва да бъде подкрепено от повече от половината депутати, присъстващи на заседанието. Това прави най-малко 61 и най-много 121 души. БСП и ДПС имат общо 105 гласа при пълна мобилизация. Не се знае какво ще направи "Воля", тъй като напоследък гласува с мнозинството.

Димитър Главчев веднъж вече оцеля на поста - през юни т.г. Инициативата отново дойде от БСП - заради неработещия в началото на мандата му парламент и допускане на "заплахи и непристойно поведение на депутати" от трибуната в пленарната зала. Тогава само четири гласа не достигнаха на БСП, ДПС и "Воля" , за да свалят Главчев от мястото му. Те събраха общо 114 гласа срещу 118-те на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    "...той изгони Корнелия Нинова от парламента"
    Изгонване на народен представител от парламента? ! Четете ли си безумиците преди "ентер" или просто ги хвърляте на тълпата? Чл. 156 от правилника на НС предвижда като най-сурова мярка срещу народен представител отстраняване от три заседания.
    Както върви, ще върнете и боя с пръчки...

    Нередност?
Нов коментар