Най-големите хотелиери в Пампорово

Класация на собствениците на 4- и 5-звездни обекти по брой стаи и апартаменти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Димитър Станчев

Хотел "Орфей" – 260 помещения

От 2014 г. собственик на хотел "Орфей" в Пампорово е Димитър Станчев. Той купува актива за 11.3 млн. лв. от Сибанк, като взима кредит от банката за покупката. През 2012 г. хотел "Орфей" привлече вниманието на медиите, след репортажи как в първите дни на новата година близо 100 туристи с резервации не са допуснати в хотела поради възбрана върху имота заради кредит към Сибанк. Необслужваният заем за близо 11.5 млн. лв., отпуснат от банката в средата на 2007 г., е за изграждането на хотелската база. Преди Сибанк да придобие хотела и да го препродаде, той бе в активите на дружеството "Орфей-2002", чиито крайни собственици са Запрян Гайдаджиев, Тодор Петров и пловдивската фамилия Скакалечкови. Новият собственик го придобива през компанията си "Вая тур", като в дружеството оперира още хотел "Марина холидей клуб" в Поморие, както и хотел "Делфин" и апартхотел "Поло резорт" на Слънчев бряг.

Цветелина Бориславова

"Орловец", "Перелик" и "Арфа" – 247 помещения

Оператор на ски зоната на Пампорово и собственик на три хотела в курорта е банкерът Цветелина Бориславова. Ски съоръженията се оперират от "Пампорово" АД, в което с 84.47% участие е инвестиционния й фонд CSIF. "Пампорово" АД управлява и ски зоната над Чепеларе. Чрез договор за цесия "Пампорово" АД придоби дълга на собственика й "Чепеларе курорт" към Българската банка за развитие. "Чепеларе курорт" беше създадено през 2007 г. за изграждането на спортен център, като инвеститори бяха местната община и частни партньори, обединени в "Родопска инициатива". Като част от проекта две години по-късно дружеството откри 4-седалков лифт до връх Мечи чал над града. Скоро след това обаче то започна да изпитва финансови затруднения и да отчита загуби.

Ветко Арабаджиев

Хотел "Пампорово" – 220 помещения

Един от най-големите хотелиери в страната Ветко Арабаджиев присъства в Пампорово с хотела със същото име. Активът е във "Виктория групс", със собственик дружеството "Пречиствателна станция за отпадни води Елените - Влас". Арабаджиев започва като съдружник с империята на Илия Павлов "Мултигруп" в пловдивския "Захарен комбинат - Кристал". Основните хотелски активи на Арабаджиев са концентрирани на "Елените", след споразумение със спечелилото РМД "Елените инвест". През 1999 г. през дружеството си "Виктория инвестмънт" Арабаджиев приватизира хотел "Чайка" на Слънчев бряг. Там той контролира още и петзвездния "Виктория палас". Към хотелиерския бизнес на Ветко Арабаджиев се прибавя и хотел "Марица" в Пловдив а в края на 2014 г. и столичният "Кемпински хотел Зографски".

Братя Диневи

"Комплекс Гранд Манастира" – няма данни за броя на помещенията

Братята Динко и Йордан Диневи са собствениците на апарт комплекса "Гранд Манастира". Той е в активите на "Винид Пампорово", част от "Диневи груп", като оферти за покупка на апартаменти в зимния комплекс все още има на сайта на групата. Компанията "Диневи груп" е основана през 1989 година и е специализирана в строителство и продажба на жилищни комплекси, къщи и хотели. Най-известен е "Диневи ризорт" в Свети Влас, където имат и яхтено пристанище "Марина Диневи". Към него работи петзвездният бутиков хотел "Палас". Комплекси и хотели с марката "Диневи" в България има в още в Слънчев бряг, Бургас, София и други.

Стефан Личев

"Финландия" – 105 стаи

Представител на дружеството "Хотел Финландия" АД, стопанисващо едноименния хотел в Пампорово е Стефан Личев. Той е бил два мандата депутат: в 37-ото Народно събрание, където е зам.-председател на комисията по земеделие, а после и в 38-ото. Личев е председател на Земеделския народен съюз. Семейството има мандра и се занимава с животновъдство. Другият основен сектор за него е хотелиерството. През друго свое дружество "Вечил 1" той държи и хотел "Лунна пътека" в Свети Влас. В Слънчев бряг той притежава хотел "Балатон" през дружеството "Севериан Балатон".

Стефан Шарлопов

"Мургавец" – 80 стаи

Четиризвездният гранд хотел "Мургавец" e част от българската верига "Шарлопов хотелс" на Стефан Шарлопов. Преди няколко сезона Шарлопов отдаде за управление четиризвездната сграда на турската верига "Алкочлар", но впоследствие отново го менажира сам.

През годините освен "Мургавец" в Пампорово придоби и хотел "Янтра" във Велико Търново, изгради "СПА хотел Девин" и хотел "Пирин" в Сандански, инвестира в къщи за гости. През 2007 г. обедини хотелите и къщите за гости под марката "Шарлопов хотелс", като инвестира и в хотел в Германия. Негов е и комплексът "Созополис", край Созопол. Председател е на управителния съвет на Съюза по балнеология, СПА и уелнес туризъм.

Николай Пехливанов

"Грийн лайф" – 86 стаи

Сегашният областен управител на София, а преди това депутат от "Атака" Николай Пехливанов с бранда "Грийн лайф" има хотели в Пампорово и Созопол. Той има и хотел в Банско със 100 стаи.

Синдиците на КТБ

Хотел "Белмонт" – 73 стаи

Хотел "Белмонт" е част от наследството на КТБ, като в момента се продава от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на банката. Построен е през 2004 г. под името "Свети Георги", като първоначалният инвеститор е старозагорския бизнесмен Борислав Малчев чрез своето "Би Ем тур". През 2007 г. е ипотекиран в Банка Пиреос, като след настъпването на световната криза явно обслужването на заема става трудно. Още през 2011 г., има опити собственикът му да го продаде за 11.5 млн. евро, за да се концентрира в основния си бизнес с горива, но до сделка не се стига. През март 2013 г. банката прехвърля вземането си към "Би Ем тур" на "Глобал агро трейд" - един от големите кредитополучатели на КТБ, за 5.65 млн. лв. А в самия край на годината собствеността е прехвърлена към едно от централните дружества в хотелиерския бизнес на Цветан Василев - "Сана спейс хотел Хисаря". Самото то също е кредитополучател на банката и след неуспешен опит за продажба от ЧСИ на 5 млн. лв. сега тече втори при първоначална цена 3.95 млн. лв.

Другите големи хотелиери

Хотел "Снежанка" в Пампорово доскоро беше част от големите за българските размери хотелски вериги на собственика на групата "Понс" Милко Милков. Строителния му бизнес срещна трудности и хотел "Снежанка" в Пампорово е вече на банката кредитор.

Хотел "Замъка" се менажира от "Форего пропърти мениджмънт", собственост на Надежда Никова. "Форего пропърти мениджмънт" е компания, чиято дейност е свързана със стопанисване, менажиране и отдаване под наем на недвижима собственост.

Един от големите 5 звездни апартхотели в Пампорово е "Роял лодж". По информация в медиите повечето от имотите в комплекса са разпродадени още на зелено. Според информацията в Имотния и Търговския регистър проектът се движи първоначално от "Кристал дивелъпмънтс", обявена в несъстоятелност през 2011 г.

Историята на хотел "Екстрийм" започва с изпълнител на проекта регистрираната в Петрич "Еврострой". Години наред обаче хотелът е под мениджмънта на "Управление рискови активи", управлявана от Пламен Велев.

Комплекс "Камелия" в Пампорово е собственост на четири физически лица. Той е в активите на варненската "Камелия мениджмънт", която е на Владислав Въков, Елена Димитрова, Ирина Йорданова и Нели Господинова-Анастасова.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    debeliamark avatar :-|
    debeliamark
    • + 7

    Само убавци ... Дано поне почитат всеки сезон този, който навремето е избрал мястото за зимен курорт, че е уникално и това им пълни джобовете ...

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 7

    Не знам дали наистина не е толкова широка обвързаността с бивши силови структури, или вие сте избрали да си затворите очите. Само един СИК-аджия на курорт ми се вижда слабо...

    Нередност?
  • 3
    t3eo avatar :-|
    t3eo
    • + 7

    До коментар [#2] от "Георги Георгиев":

    Цветелина малко ли е, че искаш още

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#3] от "t3eo":

    Да, по принцип присъствието върви между 30 и 50%.

    Нередност?
  • 5
    bde1485594791515833 avatar :-|
    Meri Popins

    Ветко е най-големия престъпник, не е плащал на работниците за строежа на хотела. А сега аз работих близо до хотела и те са големи замърсители, изхвърлят пиратки, боклужи, сняг на пътя на ПСОВ Пампорово. И всичкия отпадъчен строителен материал в дерето. Ама няма закони в Бг. И Шарлопов е мутра. Искам да знам кой е шеф на Пампорово палас.

    Нередност?
Нов коментар