Графики на годината

Десет тенденции в икономиката, които ще имат отражение и през 2018 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Възползвайте се от икономическото съживяване, защото добрите времена няма да траят вечно. С този съвет няколко анализатори от Международния валутен фонд завършват свой пост, в който представят глобалната икономика в 5 графики. Ние избрахме една от тях и добавихме още, за да очертаем тенденциите от тази година, които ще имат отражение и през следващата. Традиционно поканихме и няколко икономисти и анализатори, които да покажат какъв проблем или тенденция следят. Тази година фокусът е върху пазара на труда и това си има обяснение - нивото на заетостта в България е рекордно, а заплатите растат с двуцифрени проценти. Подобен курс на възстановяване поеха повечето икономики, а липсата на достатъчно работна ръка се усеща в много от тях.

Рекордна заетост

Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество"

През третото тримесечие на 2017 г. коефициентът на заетост на населението между 20 и 64 навършени години достигна 73% (и още по-висок сред висшистите – 86%). Тази стойност е около средната в Европейския съюз, но за България това е най-високото ниво, откакто има сравними данни, дори по-високо от най-добрите години преди кризата.

Резултатът е дефицит на работници в почти всички сектори на икономиката и отслабване на преговорната сила на работодателите спрямо служителите. За да привличат и задържат персонал в такава среда, работодателите трябва да са по-активни, да предлагат по-добри условия на труд и заплащане и да привличат служители от досега пренебрегвани източници – включително от чужбина и от уязвими групи. Фокусът на държавата трябва да е намаляване на отпадналите от училище и (пре)квалификация на неработещите.

Новите работни места са в силните икономически центрове

Адриан Николов, Институт за пазарна икономика

За пръв път в посткомунистическата история на страната 2/3 от хората в активна възраст са заети. Ръстът се дължи преди всичко на нови работни места в частния сектор. Сравнението между Видин и столицата обаче ясно демонстрира, че новата заетост е концентрирана в силните икономически центрове, докато някои региони, особено в Северозападна България, изостават. Въпреки че новите заети през третото тримесечие на 2017 г. са над 170 хил. души в сравнение със същия период на миналата година, повечето от тях са съсредоточени в Пловдив (47.6 хил. души), Стара Загора (27.4 хил.), София (26.4 хил.). В някои области дори се наблюдава обратната тенденция - към спад в броя на заетите, като това е най-осезаемо в Хасково (-11.3 хил.) и Велико Търново (-4.7 хил.). С други думи, икономическият подем е съсредоточен в областите, които успяват успешно да се позиционират като добри инвестиционни дестинации, видимо е и благотворното влияние на индустриалните зони. Основната заплаха в момента е докога пазарът на труда ще може да поддържа ръста на заетостта, тъй като в последно време липсата на квалифицирани кадри става все по-осезаема.

Разрешенията за строеж доближават предкризисни стойности

Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch

Цените на жилищата в България продължиха да се повишават през 2017 г., а от дъното на пазара през 2013 г. досега жилищните имоти в страната са поскъпнали с 20%. Възстановяването е движено от най-големите области на страната, където е концентрирано новото строителство. В столицата София и в Пловдив разрешенията за строеж вече доближават предкризисните стойности, но в останалите области строителните разрешения са едва 20% от върховите равнища преди кризата, без значително повишение през последните 5 години. Поляризацията на жилищния пазар показва, че големите области са най-динамични, но те носят и най-голям риск от евентуален спад на цените на жилищата в бъдеще.

Биткойн ще продължи да расте

Георги Ганев, програмен директор, Център за либерални стратегии

Избухването на курса на биткойн през последната година накара мнозина да заговорят за балон, дори вече за шортване на неудържимо нещо. Логаритмичната графика на малко по-дългото движение на този курс обаче ясно показва поне четири предходни периода, в които този курс е нараствал доста по-бързо, отколкото през последните месеци. Всеки път е било последвано от корекция. Но нито един път корекцията не го е връщала дори приблизително на нивата отпреди подема. Не че в динамиката на курса на биткойн през 2017 г. няма елементи на балон. Но технологията на блокчейн – истинската иновация зад биткойна – е нещо революционно и толкова огромно обещание за добавена стойност, че дори курс от милион долара за биткойн може да се окаже консервативен.

Данък печалба се понижава на глобално ниво

Симеон Дянков, анализатор в Peterson Institute и бивш министър на финансите в първия кабинет "Борисов"

От средно 49% през 1986 г. ставката на корпоративния данък в страните от ОИСР пада до 23% в края на 2017 г. За същия период в 15-те стари страни - членки на ЕС, понижението е с 22 пункта - от 48 до 26%. В момента най-висока е средната корпоративна ставка във Франция (34.4%), а най-ниска в Ирландия - 12.5%. Сред по-големите икономики извън ЕС Австралия, Япония и Мексико са с данък печалба от 30%. Турция е с най-ниската ставка сред страните извън ЕС – 20%. България има най-ниският корпоративен данък в сравнение с всички европейски икономики и в сравнение с всички членове на ОИСР.

Данъчните промени в Европа са движени или от банковата криза, или от конкуренцията между новите страни членки. През юли 2017 г. френският президент Еманюел Макрон анонсира инициатива за хармонизиране на корпоративния данък в Европа. Той заяви, че Франция е готова да намали ставката на данък печалба на 25%, за да постигне подобна хармонизация. Ако Франция успее да понижи облагането на печалбите на бизнеса, останалите пет страни с по-високи ставки (Белгия, Гърция, Италия, Люксембург и Малта) ще я последват.

В същото време през декември Конгресът на САЩ одобри ревизия на широко критикувания данък печалба. Той беше понижен на 21%.

ВЕИ енергията става все по-популярна

Никола Газдов, управляващ партньор на "Ренръджи" и член на Стратегическия комитет на SolarPower Europe

Договорите за изкупуване на ВЕИ енергия, сключвани директно между консуматор и производител – т.нар. corporate PPA – не са новост. Но през 2017 г. моделът започна да се налага в глобален план благодарение на спада в цените на ВЕИ технологиите.

Възходът на този тип договори е свързан с изпълнението на корпоративни цели за опазване на околната среда. Но по-силен мотиватор е цената. На много места новите ВЕИ централи произвеждат по-евтин ток в сравнение с електричеството от мрежата. Така корпоративните договори фиксират разходите за определен период от време и хеджират ценовия риск. Компании като Google, Facebook, IKEA и Amazon привлякоха медийно внимание, инвестирайки милиарди долари във ВЕИ. Но след като компании от химическата, минната и тежката индустрия се включиха в процеса, това окончателно легитимира модела на corporate PPA.

Пионер и лидер на този пазар е САЩ. Засега Европа изостава, но в последните 2 години са сключени договори за над 2.5 GW, което е окуражаващо. През 2018 г. се очаква засилване на тренда в световен план.

Германия може да спечели от Brexit

Кристиан Одендал, старши икономист на лондонския Centre for European Reform

Германия няма много какво да спечели от Brexit, тъй като той отслабва ЕС и потенциално поставя търговски бариери към важен експортен пазар. Но има едно нещо, с което излизането на Великобритания може да помогне - засилващия се недостиг на квалифицирани работници в Германия. Островът беше основна дестинация за мигранти от Централна и Източна Европа, но данните след референдума за Brexit показват рязък спад в наплива. Германия също е успешна в привличането на мигранти от източната част на континента. Всъщност някои сектори на германската икономика биха колабирали без източноевропейските работници. Но както показва графиката, конкуренцията за привличане на квалифицирани служители от Изтока се засилва - все повече индустриални компании от новите страни - членки на ЕС, се изправят пред недостиг на работници. Състезанието за тези работници ще става все по-важно през следващите години - и Brexit може да улесни Германия да го спечели.

Три графики избор на редакцията

Задава ли се нова криза в САЩ

Йоаким Фелс, икономически анализатор в Pimco

Настоящият подем на най-голямата икономика в света - щатската, е третият най-продължителен като период от Втората световна война досега. Продължителността на периода, в който американската икономика е във възход, сама по себе си не е повод за тревога - австралийският БВП например ще запише световен рекорд със своя 26-годишен непрекъснат ръст. Въпросът е какво може да доведе до прекъсване на възходящия тренд. Причините в САЩ обикновено са комбинация от натрупани големи дисбаланси в икономиката и прекомерно затягане на паричната политика.

В момента от Pimco не вижда големи дисбаланси в икономиката на САЩ благодарение на умерените разходи на правителството и инвестициите на частния сектор. А до този момент Фед предприема много внимателно, поетапно и добре комуникирано нормализиране на лихвените равнища. Въпреки това резервите от неработещи хора, които могат да се присъединят към пазара на труда, намаляват. А това може да означава по-нисък ръст на заетостта и на производството.

Тези тенденции биха могли да доведат до по-голяма инфлация през следващата година, а тя да накара Фед да повиши лихвите повече, отколкото инвеститорите очакват. А може би и повече, отколкото икономиката може да понесе.

Глобалната търговия расте по-бързо от глобалния БВП

От блога на МВФ

Доскоро глобалната търговия растеше с най-бавния си темп от рецесията през 2009 г. насам, но възстановяването на инвестициите през тази година успя да ускори растежа, казват няколко експерти на Международния валутен фонд (МВФ), които представят глобалната икономика през изминалата година в няколко графики. Според тях причината за слабото представяне на инвестициите в световен мащаб през 2016 г. е липсата на активно влагане на капитали в енергийния сектор.

Половината свят вече има достъп до интернет

Джоузеф Куинлън, маркетинг анализатор в US Trust

За пръв път през 2017 г. достъп до интернет ще имат 50% от населението на земята, твърди пред Business Insider Джоузеф Куинлън, маркетинг анализатор в US Trust. Според него глобалното разпространение на интернет не само ще стимулира в световен мащаб търсенето в много сектори, но и ще ускори прекрачването на нови технологични граници. Тези две тенденции са особено благоприятни за американските технологични лидери и нововъзникващите технологични гиганти в Китай.

Прогнозата на статистическата платформа Statista пък е, че през следващата година Китай ще изпревари САЩ като най-големия дигитален пазар в света с обем от 765 млрд. щатски долара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rasporama1 avatar :-|
    Tod
    • - 2
    • + 1

    И все пак има условия за финансова криза. Балонът на недвижимите имоти отново се задейства.

    Нередност?
  • 2
    stoiank avatar :-|
    stoiank
    • + 16

    Интересни коментари, някой от тях трябваше да декларира и конфликт на интереси поне според мен. Относно биткоина балонът е очевиден, не случайно кривата му 1000$ в началото на 2017, 20 000$ Почти онзи ден и отрезвяване на под 12000$ В момента е показателна. Най- малкото никаква ликвидност, за да има спад от 25-30% за 30 минути. Тоест всеки с по-голям пакет може да го манипулира и да Ви прибере парите. Технологията му е друга работа, с нея може да се следят от диаманти до картини или специализирани детайли, така че това ще се развива с Невероятни темпове, но как ще докара биткоина до милион не виждам. Като цяло България е в сериозен възход и е идеално време за реформи. Най-малкото всеки съкратен може да почне веднага, така че трябва само политическа воля и обществен натиск. И накрая Икономедиа живи и здрави бъдете през Новата Година, пазете се независими и с позиция доколкото е възможно и лек съвет - нека цветовете на графиките да бъдат тотално различни, а не като тест за далтонизъм. Бъдете щастливи.

    Нередност?
Нов коментар