🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политиците въоръжават армията с поредна стратегия

Консултативният съвет по национална сигурност към президента обеща военна модернизация "по европейски образец"

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като не стартира нито една от инициативите за модернизацията на армията, залегнали в предишната "Стратегия 2020", сега властта се захваща да пише пореден концептуален документ по въпроса с още по-далечен хоризонт – програма 2030. Това стана ясно след днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), свикан от президента Румен Радев. Официално обявената тема на разговора на държавния глава с ръководителите на изпълнителната власт и политиците беше "Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018".

"Като председатели на ЕС трябва да покажем, че планираме отбранителната си политика по европейски образец, всеобхватно и дългосрочно", обяви след разговорите президентът Румен Радев". "В национален план до 15 март 2018 г. трябва да разработим пътна карта за подготовка на програма 2030 за развитие на отбранителните способности на Република България", допълни той. Също така до края на март страната ни трябва да изработи актуализиран план за участие в проектите на Постоянното структурирано сътрудничество на ЕС в отбраната (PESCO) и на европейския фонд за отбрана, които да генерират перспективни способности за въоръжените ни сили. Въпросното сътрудничество PESCO е инициатива на Брюксел, която мнозина определят като ядрото на евентуална бъдеща обща европейска армия.

В рамките на същия срок държавата трябва да изработи каталог на онези части от индустрията на страната и научните ни институции, които биха могли да се включат в инициативите по линия на общата отбрана на евросъюза. До края на септември пък държавата трябва да направи преглед и евентуална актуализация на националния план за повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г., какъвто ангажимент сме поели в рамките на НАТО. Към момента всички големи увеличения на военния бюджет са оставени за мандата на следващото правителство.

По време на днешния КСНС политиците също така са се разбрали да работят в рамките на българското европредседателство за даване на по-ясна европейска перспектива за държавите от Западните Балкани в сферата на сигурността. Как точно ще се случи това трябва да бъде формулирано в специална пътна карта, която трябва да е готова до началото на юни. Според Радев може да предложим на страните от Западните Балкани много в сферата на обучението на въоръжените сили, както и на съвместните учения и тренировки. В рамките на този процес също така ще работим за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, допълни държавния глава.

Президентът Радев беше единственият представител на държавното ръководство, който говори след заседанието на КСНС. Отношение по проблемите на отбраната не взеха нито премиерът Борисов, нито военният министър Каракачанов, нито финансовият Горанов, който би трябвало да даде повече яснота как страната ни ще повиши бюджета за отбрана от сегашните 1.3% от БВП на 2%. На практика до момента не е стартирал нито един от трите модернизационни проекта на въоръжените сили – за западен тип изтребители, за модулни патрулни кораби и за нови бронирани машини. Първият от тях се върна в изходната си точка след решение на нарочна парламентарна комисия, сформирана от сегашното политическо мнозинство, вторият бе спрян след оттегляне на единствената участвала компания, която е беше сочена за скрит фаворит от години, а третият още не може да си проправи път през административния лабиринт на властта.

Така управляващите се захващат с писането на поредния кух стратегически документ в сферата на отбраната, без да дадат смислено обяснение какво точно ги е спряло да превърнат в конкретни действия предишната уж амбициозна армейска модернизационна програма.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев

    Все още обществеността не зачита, че липсата на защита срещу вредното влияние от лева е водещия причинител за сегашните злокобни проблеми при българската сигурност.
    За устойчива сигурност в България е необходима защита срещу вредното влияние от лева.

    Нередност?
Нов коментар