Фондация "Америка за България" продължава подкрепата за "Дневник" и "Капитал"

От мениджмънта на "Икономедиа"

Капитал    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондация "Америка за България" е най-голямата благотворителна организация у нас. От основаването й през 2009 г. е подкрепила с над 200 милиона долара над 750 инициативи за развитие на българското образование, изкуство и култура, социална сфера, гражданско общество и демократични институции, културно наследство, туризъм, земеделие и частен сектор.

Фондацията е независима от американското правителство. Политиките й се определят от борд на директорите, в който влизат американски и български предприемачи и общественици. Създадена е с капитал, генериран от Българо-американския инвестиционен фонд, който в ранните години на прехода подпомага български предприемачи в развитието на бизнеса им.

Фондация "Америка за България" продължава подкрепата за "Дневник" и "Капитал" за нов тригодишен период - 2018 до 2020 г. Проектът подпомага издателството "Икономедиа" в усилията да запази нивото на журналистиката и капацитета на редакциите, докато в същото време трансформира бизнес модела на двете медии. Безвъзмездното финансиране ще бъде 500 хиляди лева годишно, или около 7% от очакваните приходи на "Икономедиа" за периода.

Традиционните новинарски медии навсякъде по света бяха изправени пред предизвикателството да инвестират в развитието си, така че да са адекватни в дигитална среда, докато в същото време понесоха удар по основните си приходни линии. От една страна, когато се прехвърлиха онлайн, читателите спряха да плащат за съдържание. От друга, в конкуренцията за рекламните бюджети влязоха глобалните интернет гиганти и социални мрежи. В момента на повечето пазари Google и Facebook привличат повече приходи от дигитална реклама, отколкото всички местни издатели, взети заедно.

Тези тенденции затрудниха до невъзможност издръжката на независимите новинарски медии. Много от тях направиха значителни съкращения на журналисти, други фалираха, трети бяха подкрепени от акционерите си или от неправителствени организации. В България много от медиите, създадени по време на прехода, се превърнаха в лесна цел за придобиване. Така се стигна до значителна концентрация и упадък на вестникарския пазар. Липсата на ясен бизнес модел постави редакциите в зависимост от външна издръжка. Много от тях останаха с непрозрачни източници на финансиране, а редакционната им политика се превърна в негова жертва.

"Икономедиа" успя да съхрани "Капитал" и "Дневник" като качествени медии, които спазват високи журналистически стандарти и остават верни на редакционните си ценности. В това издателството беше морално и финансово подкрепено от акционерите си Иво Прокопиев и Теодор Захов, както и от Фондация "Америка за България", чиято подкрепа в периода 2012 - 2017 г. беше ключова.

По същото време търговските операции на "Икономедиа" бяха значително преструктурирани. Административните и производствените разходи бяха съкратени с 40%, редакционните - с 30%. Стратегията остана фокусирана върху качеството на журналистиката. Основните медийни продукти също претърпяха трансформация, така че да отговорят на променените потребителски навици в дигитална среда.

"Капитал" е единствената медиа в България, която развива дигитален абонамент паралелно с хартиения - това представлява съществено допълнение на приходите от реклама. Най-старият продукт - седмичният "Капитал", от края на 2016 г. излиза във формата на списание със съпътстващи издания по специализирани теми. Промяната доведе до запазване на нивата на абонамента, ръчните продажби се повишиха с 20%. За изцяло дигиталните читатели ще бъде предложено мобилно приложение, което да позволи удобно четене на таблет и телефон.

От началото на тази година бизнес всекидневникът "Капитал дейли" премина в изцяло дигитален формат и остава достъпен за бизнес абонати през capital.bg и през мобилното приложение Капитал Pro. То се обновява сутрин и вечер - в пиковете на потребление.

"Капитал" запазва позицията си на водеща бизнес медиа и е най-големият организатор на бизнес конференции в страната. Медиата достига до 700 хиляди читатели на месец, а лоялната аудитория е около 70 хиляди.

"Дневник", който е между водещите качествени новинарски сайтове, остава безплатен за читателите, като в модела разчита изцяло на приходи от реклама. Достига до 1.2 млн. потребители месечно, а лоялната му аудитория е около 200 хиляди.

При допускания, че икономиката се развива без сътресения и медиите бъдат оставени да се развиват в прозрачна и коректна среда, очакванията на издателите са "Икономедиа" да се върне към устойчив бизнес модел до 2020 г.

Договорът между "Америка за България" и "Икономедиа" се сключва въз основа на проект, чиято цел е подкрепа на свободата на словото при спазване на професионалните и етични стандарти в журналистиката. Редакционната политика на "Капитал" и "Дневник" остава необвързана от донорската подкрепа на фондацията.

Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на Фондация "Америка за България"

"Радваме се да продължим подкрепата си за "Капитал" и "Дневник" за нов тригодишен период, защото те са сред най-добрите примери за независима и качествена журналистика.

Подкрепата за независимата журналистика е ключов приоритет в програмна област "Гражданско общество и демократични институции" на Фондация "Америка за България" от самото начало на работата ѝ през 2009 г. до днес. Фондацията подкрепя широк спектър обществени и частни медии, които работят на национално и регионално ниво. Наскоро одобреното от борда на директори дарение за "Икономедиа" отразява нашия дългосрочен ангажимент за укрепване на свободни и независими медии, с ясна и прозрачна собственост и източници на финансиране и придържащи се към утвърдените международни етични и професионални стандарти в журналистиката."

Галя Прокопиева, изпълнителен директор и директор съдържание в "Икономедиа"

"Подкрепата на "Америка за България" има финансови измерения, но като еднакво важна оценяваме подкрепата за ценностите и журналистическите стандарти, които екипите на "Дневник" и "Капитал" подържат непроменени от създаването им. Държим прозрачни приходите си и спонсорското финансиране, защото така читателите ще са напълно информирани, оценявайки обективността на всяка наша публикация. Благодарни сме, че в никой момент не се наложи да правим компромис с редакционната си политика. Това позволи репортерите и редакторите достойно да вършат работата си. Резултатът от техния труд е това, което нашите читатели ценят. В тази верига на принципност и доверие виждаме бъдещата устойчивост на нашите медии. Правим всичко по силите си да сме адекватни в дигиталната трансформация, качествено да информираме гражданското общество и бизнеса. В крайна сметка мисията ни е с медиите да подкрепяме устойчивото и демократично развитие на България."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-?
    borodino
    • - 5
    • + 7


    Обективна журналистика, професионални стандарти.... Плува ли корабче?

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 4

    Браво! Важна е и моралната подкрепа.

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-P
    kdo52372883
    • - 1
    • + 4

    Брей, лошо! Ще вземат тия да докарат на #ДП някой инфаркт. Чувате ли това, което аз чувам отдалеч? Ядосано, истерично квичене от хотел Берлин! Яд и бяс го тресат сега #10, че Големият Задокеански Враг продължава да налива пари в "не-моите медии". И пет закона за "свободата" на медиите да приеме той, пак не ще прекъсне този толкоз омразен нему паричен поток. Просто няма как. Това даже и #Цацир не го може - а и не би посмял. Пък и нали в момента там ги "намагнитват" и двамата.

    Очаквайте обаче скоро в ПИГ и БРИЦ нови, още по-злобни компромати срещу Ерик Рубин и другите "врагове на народа". Така де, нека видят евро-гостите какво можем! Щото това го можем най-добре!

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 4

    "обективността на всяка наша публикация"


    ...има си хас да не ви подкрепят, след така всеотдайното облизване на джендър конвенцията...

    Нередност?
  • 5
    reddragon avatar :-P
    reddragon

    Напред към независимата журналистика и към "обективността на всяка публикация"

    Нередност?
Нов коментар