Вечерни новини: Икономиката на България расте, но най-бавно в региона, а ГЕРБ си предложи фаворита за борец с корупцията

И още: Коалицията с Меркел коства на Шулц лидерството в партията му; Празнуването на Св. Валентин е най-изгодно в София според класация; Зелената зона в София се разширява

Вътрешното потребление е един от основните двигатели на икономическия растеж през миналата година.
Вътрешното потребление е един от основните двигатели на икономическия растеж през миналата година.
Вътрешното потребление е един от основните двигатели на икономическия растеж през миналата година.    ©  Shutterstock
Вътрешното потребление е един от основните двигатели на икономическия растеж през миналата година.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тенденцията на жълтеникави публични скандали, белязани от лошо възпитание и тотална липса на ценности, продължава да доминира през цялата седмица. След средния пръст на Кошлуков се стигна до възмутителната изцепка в обръщението на Изпълнителното бюро на БСП по повод на Луков марш. "Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие", се казва на финала на текста. Скандалът принуди БСП още във вторник вечерта да се разграничи от автора, който не го бил съгласувал с бюрото, но който партията остави неназован. Без особен труд медиите успяха да го демистифицират - Валери Жаблянов, зам.-председател на парламента, който не пожела да застане пред журналистите и да даде обяснения за тезата си.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Икономиката на България расте с 3.6% през последното тримесечие, но изостава от темповете в региона

И през последното тримесечие на миналата годината брутният вътрешен продукт (БВП) на България се увеличава, но с вече стандартните си 3.6% на годишна база според експресните оценки на НСИ. За сравнение, летните месеци бяха извели растежа до 3.9%, но с края на туристическия сезон приключи и ускоряването на темпа на растеж. Така оптимистичните очаквания 2017 г. да завърши с 4% ръст решително се отдалечават. Иначе двигателите на растежа са известни - основно вътрешното потребление, както и инвестициите.

И докато България поддържа стабилния си темп, действително над средното ниво от 2.6% в съюза, други страни като Австрия, Финландия и Унгария ускоряват своя и преминават към челните позиции по растеж. Данните за държавите от Централна и Източна Европа сочат, че увеличението на БВП в България е най-ниското в региона. Макар да регистрират забавяне, Унгария и Латвия растат с над 4% през четвъртото тримесечие, а унгарската икономика се ускорява до 4.8%.

ГЕРБ и БСП предлагат по един кандидат за шеф на антикорупционната комисия

Два дни преди да изтече срокът за номинации за председател на новия антикорупционен орган, ГЕРБ и БСП внесоха своите предложения. Управляващите очаквано издигнаха досегашния шеф на комисията за конфискация и временен председател на новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев, като сред вносителите на кандидатурата му са и няколко депутати от "Обединени патриоти". Изненадващо предвид предизвестения избор на кандидата на ГЕРБ (с обикновено мнозинство) БСП също издигна номинация - на и.д. председателя на комисията за конфликт на интереси Николай Николов, който е авторитетен експерт и в областта на конфликта на интереси, и в гражданската конфискация. Засега няма данни дали ДПС или "Воля" ще издигат кандидати в оставащите две дни до края на работната седмица, но е малко вероятно.

Изборът на председателя на новия мегаорган, който разполага с изключително силни репресивни механизми, е изключително важен. Единствено председателят има правомощия да номинира членовете на новата комисия, като за парламента остава само да ги гласува или не. Предвид високия залог няма съмнение, че бъдещият състав вече е уточнен, още повече че в последния момент бяха коригирани и снижени законовите изисквания за членовете му.

След оставката на Шулц Меркел може да има и проблеми с партньорите вдясно

Само година след като бе избран със 100-процентно мнозинство за лидер на социалдемократическата партия, Мартин Шулц официално се оттегли от поста в опит да заздрави позициите на партията след опостушителните за рейтинга й минали две и задаваща се трета коалиция с партията на Меркел. Бурята се разрази, когато стана ясно, че Шулц се готви за външен министър въпреки уверенията преди това, че няма да приеме пост в бъдещия кабинет. Вълна от протести в партийните редици бързо го накара да се откаже, но междувременно изследване показа, че трусовете в партията са стопили електората до 17%. Така Шулц подаде оставка.

Друго социологическо изследване обаче разкрива потенциални проблеми за Меркел и със "сестринската" партия Християнсоциалния съюз (ХСС) в Мюнхен. Според него мнозинството от баварците не искат лидерът на ХСС, който е и премиер на провинцията - Ернст Зеехофер, да става вътрешен министър в новото коалиционно правителство. Според тях той трябва да се пенсионира. Само ¼ подкрепят влизането на Зеехофер в управлението, като дори при избирателите на ХСС процентът на одобрение е под 50.

СВЕТИ ВАЛЕНТИН

14 февруари за двама е най-изгоден в София според класация на The Economist

Сред общо 120 града в цял свят София е най-изгодният град за отбелязване на празника на влюбените - Св. Валентин. Това показва класация на авторитетното издание The Economist, която подрежда дестинациите според това колко би струвала празнична вечер за двама. Калкулираните разходи са такси от и до летището, нощувка във висококатегориен хотел 4 или 5 звезди, вечеря с три ястия и напитки, бутилка шампанско и две питиета в хотелския бар. Така сметката в София би била общо 226 долара, като разликата с най-скъпия град в класацията - Ню Йорк, е огромна: цената там би била 1158 долара, като две трети от тази сума е нощувката (465 долара) и вечерята (313 долара). В най-евтината тройка попадат още две източноевропейски столици - Киев и Букурещ, докато най-скъпата тройка се допълва от Франкфурт и Доха.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Оксфордски учен направи невъзможна снимка на единичен атом с обикновена камера

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Данни за инфлацията през януари ще публикува НСИ

Цените на стоки и услуги отчетливо нарастват през 2017 г. след три години дефлация. Поскъпването в страната през изминалата година достигна 2.1%. Дали тенденцията продължава ще се разбере в четвъртък, когато националната статистика публикува данните за цените на стоки и услуги през януари.

Инфлацията е от значение както за разходите на потребителите, така и за тези на бизнеса. Към момента очакванията на експертите са поскъпването на стоки и услуги леко да се ускори през следващите две години. Причината - растящите цени на петрола на международните пазари, но принос ще имат и по-високите доходи на домакинствата.

Неформалната среща на министрите на външните работи започва утре в София

Заместник-председателят на ЕК и върховен представител на съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан ще участват в неформалната среща на министрите на външните работи (Гимних) в София, която ще се проведе на 15 и 16 февруари.

Първият ден е посветен на работни заседания за Сирия, Западните Балкани и Корейската народнодемократична република. На втория ден към срещата ще се присъединят и петте външни министри от страните - кандидатки за членство: Албания, Бившата югославска република Македония, Сърбия, Турция и Черна гора. Очаква се също представителите на Гърция и Македония да проведат поредни разговори по темата със спора за името на западната ни съседка, който Скопие и Атина водят от години.

Депутатите ще гласуват президентското вето за строителството в бивши ниви

В четвъртък парламентът ще гласува ветото на президента върху промените в Закона за посевния материал, които позволяват застрояване на земеделски земи, дори когато собствениците не са реализирали строителството в срок. Текстовете, които засягат и стотици атрактивни парчета земя по Черноморието, бяха предложени от "Обединени патриоти" и одобрени без много шум.

Въпреки общественото недоволство и организираните в последствие протести срещу промените управляващите, изглежда, са решени да ги защитават докрай. Президентското вето вече бе преодоляно в ресорната комисия по земеделие миналата сряда, като очакванията са същото да се случи и в залата утре.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Столичната община "Триадица" е започнала разговори за въвеждането на зелена зона за паркиране по бул. "Витоша" до входа на Южния парк. Това се разбра на днешното заседание на комисията по транспорт към Столичния общински съвет, на което се прие предложението за зелена зона в части от "Красно село", "Възраждане", "Оборище" и напълно в "Лозенец".

Делото за длъжностното присвояване от КТБ беше отложено за втори път. Въпреки че призовката и обвинителният акт на бившия мажоритарен акционер Цветан Василев вече са му връчени - което бе една от причините за първото отлагане на делото, сега пък отсъстваше друг от подсъдимите - Георги Христов, по медицински причини. Следващата дата, на която ще бъде направен трети опит за старт на процеса, е 27 февруари.

Директорът на софийското 2-ро училище "Акад. Емилиян Станев" Елеонора Лилова ще оглави Държавната агенция за закрила на детето, реши правителството. Предишният председател Офелия Кънева бе освободена в края на януари, след като не бяха предприети адекватни мерки срещу насилие в дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово.

Холандските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство вота на недоверие срещу премиера Марк Рюте, внесен от холандската крайна десница. Причината бе скандалът с външния министър Халбе Зейлстра, който подаде оставка, след като бе уличен в лъжа, че преди години е участвал в среща с Путин, от която министърът препредаваше думи на руския президент. Депутати се ядосаха на Рюте, че не е освободил Зейлстра незабавно след като е бил информиран преди седмици за лъжата.

Израелската полиция препоръча да се повдигнат обвинения в корупция на премиера Бенямин Нетаняху по две производства след две години разследване - че е получавал луксозни подаръци от богаташи, на които е правил услуги, както и за тайно споразумение с медия, за да бъде позитивно отразяван. Израел следи с тревога разследването, което според местни медии може да принуди Нетаняху да подаде оставка след 11 години като премиер, макар да не е длъжен по закон дори при повдигнато обвинение. Самият той отрича обвиненията.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Българска емигрантка завеща близо 2 млн. лв. на Националната галерия в София