Полетът на валкириите над Сирия

Сблъсъкът между САЩ и руската частна армия "Вагнер" бележи нова, по-опасна фаза на войната в Близкия изток

Настъплението започнало късно на 7 февруари "с батальонно формирование, подкрепено от артилерия, танкове, ракетни системи и минохвъргачки", но било напълно неутрализирано с масирани удари от въздуха в продължение на цели три часа.
Настъплението започнало късно на 7 февруари "с батальонно формирование, подкрепено от артилерия, танкове, ракетни системи и минохвъргачки", но било напълно неутрализирано с масирани удари от въздуха в продължение на цели три часа.
Настъплението започнало късно на 7 февруари "с батальонно формирование, подкрепено от артилерия, танкове, ракетни системи и минохвъргачки", но било напълно неутрализирано с масирани удари от въздуха в продължение на цели три часа.    ©  Reuters
Настъплението започнало късно на 7 февруари "с батальонно формирование, подкрепено от артилерия, танкове, ракетни системи и минохвъргачки", но било напълно неутрализирано с масирани удари от въздуха в продължение на цели три часа.    ©  Reuters

Другите фронтове

Директният сблъсък между щатските сили и руските наемници беше само едно от новите огнища на напрежение в Сирия през последните дни. В събота, 10 февруари, Израел извърши въздушни удари по ирански части в контролираната от Башар Асад зона на страната. Причината беше навлизането на ирански дрон в израелското въздушно пространство. В отговор сирийски ракети поразиха един от атакуващите F-16. Същия ден кюрдски бунтовници свалиха атакуващ турски хеликоптер в Северна Сирия. Вертолетът е бил част от операция "Маслинова клонка", опитваща се да предотврати създаването на кюрдска автономия в страната.

Всичко започна с лаконично съобщение от щаба на анти ИДИЛ коалицията миналата сряда. "Сирийските проправителствени войски инициираха непровокирана атака срещу щаба на Сирийските демократични сили (СДС) на 7 февруари. По време на нападението членове на антитерористичната коалиция бяха разположени заедно с партньорите от СДС на 8 км източно от договорената линия за избягване на сблъсъци по река Ефрат. В условията на самоотбрана коалиционните и партньорските сили нанесоха удари по атакуващите части, за да отбият този акт на агресия", сухо обявиха от командването на операция Inherent Resolve.

От това трудно можеше да заключите, че става дума за може би най-големия сблъсък между американски и руски военнослужещи от края на студената война. Защото в следващите няколко дни постепенно стана ясно, че в състава на "сирийските проправителствени сили", атакували позициите на кюрдите при Дейр ез Зор, явно е имало неустановена бройка бойци от известната руска наемническа компания "Вагнер". Въпреки че жертвите и пострадалите не се водят бойци от официалния военен контингент на Москва в Сирия, кървавият инцидент създава условия за ескалация на множеството конфликти в това, което е останало от близкоизточната държава.

Стана ясно също така, че коалиционните сили са ударили атакуващия батальон с цялата си огнева мощ: високоточна артилерия, дронове, щурмови самолети и вертолети, стелт изтребители F-22 Raptor. Резултатът от всичко това е, че нападащите са били почти напълно унищожени, като данните за броя загинали варират в широки граници – от няколко десетки до 600 души. Сирийските проправителствени медии заклеймиха сблъсъка като "нова агресия в подкрепа на тероризма", но все пак потвърдиха, "че няколко дузини бойци са убити", и наричат случилото се "брутално клане".

Всички търсят деескалация

Реакциите по темата през последните няколко дни варират от опити за прикриване до целенасочен стремеж за охлаждане на конфликта. Кремъл, разбира се, отрече всичко. "Медийните публикации, обявяващи, че има голям брой убити руснаци по време на щатската атака в провинция Дейр ез Зор, са фалшиви", обяви председателят на комисията по отбрана в руския парламент Владимир Шаманов, след като информацията по темата лека-полека започна да добива публичност. Дмитрий Песков, говорител на руския президент Путин, коментира пред агенция Reuters, че няма информация за убити руски наемници в Сирия и че знае само какво се случва с разположените членове на руските въоръжени сили. Това е нормално. "Никой не иска да започне световна война заради доброволци или наемници, които не са изпратени от държавата и са ударени от американците", обобщава ситуацията Витали Наумкин, старши съветник към руското правителство по въпросите на Сирия.

В крайна сметка в четвъртък следобед говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призна за гибелта на поне 5 руски граждани по време на събитията от 7 февруари.

Интересен детайл е, че според официалната позиция на руското военно министерство инцидентът "отново показа, че САЩ поддържат нелегално присъствие в Сирия не за да се бият с "Ислямска държава", а за да завладеят и контролират сирийски икономически активи". Това дава донякъде достоверност на информацията, че главната цел на проправителствената атака всъщност не е била базата на сирийските бунтовници, а контрол над близко петролно поле. "Проправителствена част е извършвала разузнавателни дейности край петролната рафинерия "Ал Исба" (на 17 км югоизточно от селището Салхиа), за да елиминира милиция, обстрелваща позициите на армията. В този момент е била атакувана с ракети и миномети, а след това – от щатски хеликоптери", се казва в изявлението на руснаците.

От министерството твърдят също, че американската атака е била резултат от липсата на координация с руските сили. Това беше енергично отречено както от говорителя на Пентагона Дана Уайт ден след сблъсъка, така и от всички американски официални източници след това. Според ген. Джефри Харигън, командващ на американските ВВС за Югоизточна Азия, коалиционните сили са следили бавното струпване на противниковите сили цяла седмица преди сблъсъка и неколкократно са имали разговори по въпроса с руснаците по "гореща" линия, напомняйки, че в щаба на опозиционните сили има американски военни съветници.

Цитиран от Washington Post местен кюрдски командир, който ръководи отбраната на атакуваната база, заявява, че два пъти е разговарял с руски офицер по свръзка. Говорителят на Пентагона Дана Уайт допълва, че атакуващите части са изстреляли "20-30 танкови снаряда, които са паднали на около 500 метра от базата", преди да станат обект на американската контраатака. Секретарят по отбраната Джеймс Матис пък дипломатично определи сблъсъка като "объркване" и тактично се измъкна с твърдението, че по първоначални данни няма информация дали сред загиналите има руски граждани.

Мъглата бавно се вдига

Конкретната мотивация за атакуващата група проправителствени сили отвъд линията за деескалация за момента остава неясна. Според полк. Томас Ф. Вийл, говорител на американската армия, настъплението е започнало късно на 7 февруари "с батальонно формирование, подкрепено от артилерия, танкове, ракетни системи и минохвъргачки". САЩ, които са имали военни съветници в базата, отговорили с артилерийски огън и удари от въздуха. Фактът, че коалиционните сили са следили концентрацията на противникови войски цяла седмица преди това, обяснява светкавичния и масиран отговор с целия спектър от оръжейни системи. Ген. Джефри Харигън уточнява, че масираният огън по настъпващия батальон е продължил цели три часа, унищожавайки танкове и артилерия.

"Коалиционното командване беше в регулярна връзка с руските си колеги преди, по време и след непровокираната атака", допълва полк. Вийл, цитиран от агенция Bloomberg. Той твърди, че съюзническите сили не понасят жертви, а също така, че "вражеските сили, които отстъпват и се насочват обратно на запад, не са били обстрелвани". Bloomberg се опитва да определи броя на загиналите при сблъска, като цитира един щатски и три руски източника. Според руснаците жертвите са над 200 наемници, а според американците – около 100, като има и между 200 и 300 тежко ранени, но без да е ясна тяхната националност. По консервативни оценки на различни военни анализатори загиналите са около 70-80, като около 40 от тях са от сирийската армия, а останалите са руски наемници, включително бойци от подразделението "Ловци на ИДИЛ".

Първите данни за самоличността на някои от загиналите, както и за участието на руската наемническа компания "Вагнер" започнаха да излизат най-вече благодарение на Conflict Intelligence Team – група руски разследващи блогъри. Reuters и BBC официално потвърждават смъртта на поне двама руски граждани, намерили смъртта си в битката от 7 февруари – Владимир Логинов - казак от Калининград, и Кирил Ананиев – радикален националист от Москва. Повечето руски медии не се съмняват, че наемниците са работили за частната армия "Вагнер", основана от бившия подполковник от ГРУ Дмитрий Уткин и смятаща се за руския отговор на военната компания "Блекуотър". До момента в обръщение по медиите са имената на осем наемници, загинали по време на битката.

Данните за присъствието на "Вагнер" в Сирия датират от октомври 2015 г. Преди това наемниците са засичани да действат на територията на Източна Украйна. Според различни източници те са били наети от режима на Башар Асад (без да е ясно дали директно или с посредничеството на руското правителство), за да му подсигурят контрола над добива на енергоресурси, като в замяна са обещани бъдещи петролни концесии.

Версията за сериозни загуби на наемниците от "Вагнер" се поддържа и от Игор Стрелков – руският ветеран, който игра ключова роля при анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна. Позовавайки се на информация "от няколко канала", той обявява, че е "100% сигурен в поражението на частната армия". Данните на Стрелков (който не може да се счита за особено достоверен източник) сочат, че убитите и ранените са "стотици".

Бившият военен кореспондент на Life News Симеон Пегов, собственик на Telegram канала, разпространил аудиозаписи на разговори между руски наемници след битката в Сирия, дава цвят на случилото се вечерта на 7 февруари. "Артилерията не успя да помогне на разбитата колона на "Вагнер", защото беше атакувана от щатски дронове и почти веднага бе неутрализирана. Момчетата почти нямаха шанс – след артилерията бяха ударени от хеликоптери", разказва той, цитирайки анонимен участник в сражението.

Всичко това демонстрира нагледно как се води война в XXI в., но САЩ са на път да се сблъскат със стратегически проблем. В момента в Сирия всъщност се водят няколко малки войни (виж карето), а почти всички замесени - Турция, Иран, Русия и Асад, не искат Вашингтон да им се пречка. Битката в провинция Дейр ез Зор обаче е малко напомняне кой е всъщност е най-силният играч на терена, но събитията се развиват хаотично и на място, където лесно могат да те настъпят по кокалчетата, а потенциалът за неконтролируема ескалация е огромен.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zxp53317185 avatar :-|
    zxp53317185
    • - 9
    • + 29

    Спомням си началото (официалното) на руската кампания в Сирия 30.09 2015-а. По студия и по издания русофилията с възторг прогнозираше кратък ( ако не до нашата, най -късно до руската Коледа) завършек и бойна слава. Гласовете които предупреждаваха за нов Афганистан бяха заглушени или осмяни. А дефиницията за глупост си остава една и съща- да правиш едно и също и да чакаш различен резултат...

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 15
    • + 5

    Аха , а пък "нашите" са в Авганистан и Ирак от 11ти миналата година , или малко по-рано :-)

    Нередност?
  • 3
    praseto avatar :-|
    Свинчуга
    • - 9
    • + 15

    Хубаво са направили че са ги избили, Асад е дегенерат избиващ собствения си народ, а пък за руски националисти и хибридчики никой няма да реве.

    Нередност?
  • 4
    wio51311841 avatar :-|
    no matter
    • - 8
    • + 18

    Този път май Путин настъпи мотиката...
    Сирия не е като Крим - номера със зелените човечета хич не минава.

    Нередност?
  • 5
    bobyys avatar :-|
    Димитър Мачев
    • - 21
    • + 4

    До коментар [#1] от "zxp53317185":
    С две думи, кажи какво правят краварите в Сирия и що така се тачат с ИДИЛ....

    До коментар [#3] от "Свинчуга":

    Що си такова тъпо парче, след като го четеш и не можеш да проумееш. 11-сет убити, един стар руски танк и две редосеялки. От " Вагнер" са загубили четирима човека, от които двама руснаци...

    Нередност?
  • 6
    zxp53317185 avatar :-|
    zxp53317185
    • - 5
    • + 22


    До коментар [#5] от "
    Димитър Мачев
    ":

    Човече, какви кравари, що за безсмислици говориш? Русия е една икономически и технически изостанала държава, с разнородно население, 90% незаселена и неизползваема територия и купища проблеми. Не и е работа да се прави на фактор и да погубва така или иначе рязко намаляващото си население. Ако си използваха разумно ресурсите можеха да подсигурят достоен живот и просперитет на населението си вместо да ходят да се правят герои от 20ти век по пущиняците.

    Нередност?
  • 7
    ivan_radanov avatar :-|
    Иван Раданов
    • - 4
    • + 18

    И това при положение, че се изредил кой ли не да предупреждава армията на Асад и наемниците да не се пробват. Резултатът: reality check.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 14
    • + 9

    Много наивно е твърдението, че САЩ са „най-силният играч на терена“. Нищо в Сирия от 2011 г досега не потвърждава това, защото САЩ предпочитат да бутат в битките прокситата си от създадените от ЦРУ ислямистки формирования – от Ал Кайда и ИДИЛ в началото до кюрдските ОНС и кюрдско-арабските Сирийски демократични сили (СДС) в момента.
    Страховитият удар на американската авиация и артилерия върху колона на просирийски сили – местно опълчение и наемници, вкл. руски – на североизток от Дейр ез Зор от тактическа и стратегическа гледни точки е безсмислено. Също толкова, колкото бе безсмислена и атаката с 60 „томахавки“ през април м.г. над военното летище. Просто показване на мускули.
    Иначе фактологията на „самоотбраната“ е следната:
    1. Няколко дни преди атаката американското командване предупреждава руското, че в района на нефтеното поле Хушам се намират прокси силите им от СДС. Тъй като руските военни нямат отношение към тази част от Сирия, не предприемат нищо;
    2. Всъщност в района се съсредоточават сирийско местно опълчение, части от формированието „Ловци за ИДИЛ“ и на частната военна компания „Туран“;
    3. Вечерта на 7 февр. в щаба на СДС пристигат американски военни;
    4. В този момент към щаба е открит артилерийски огън и група от около 300-500 човека тръгват в атака към нефтеното поле. В резултат на обстрела впоследствие се изяснява, че е ранен 1 (един) кюрдски боец от ОНС;
    5. В отговор американски изтребители F15, AC-130, безпилотни летателни апарати, вертолети Apache и артилерия нанасят унищожителен удар,
    6. Това е самоотбраната...

    Проблемът, обаче, остава.
    Предлогът за незаконната военна интервенция на САЩ в Сирия – т.н. война с ИДИЛ – се изпари и действителния й мотив излиза на повърхността. Той е смяна на Асад. Първоначално смятаха да направят това с помощта на ислямистки формирования от Ал Кайдо и ИДИЛ, а след реалния разгром на прокситата всячески да противодействат на руското и иранско влияние и да продължат колкото може по-дълго военната кампания.
    Секретарят по отбраната Матис на пресконференция миналия метвъртък заяви, че „не се намесваме в сирийската гражданска война“ , описа касапницата като „объркана ситуация“ и заяви, че не си обяснява защо е възникнала...
    Директното обяснение на случилото се е очевидно, когато се види местоположението на картата. Проправителствените сили са навлезли в район с газови и нефтени находища, който по-рано се кантролираше от ИДИЛ, а от септември м.г. е под контрола на проамериканските СДС. Държавният секретар Тилърсън даде ясно да се разбере, че САЩ възнамеряват и занапред на пречат на Асад да си върне контрола над стратегическите за страната нефтени находища в провинция Дейр ез Зор.

    Ето затова беше проведена атаката.
    Трябва да се признае, че преди да предприеме атаката, американското командване много внимателно се е убедило от контакти с руското командване, че във въпросната команда няма да пострадат руски военни.

    Нередност?
  • 9
    non_party avatar :-P
    СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
    • - 6
    • + 9

    До коментар [#5] от "Димитър Мачев":

    Ако трябва да ти се отговори на единствения език, който разбират такива като тебе - краварите са там за да доят, дерат и ако трябва да колят руски добитъци! И когато се налага, наблягат на последното!

    Нередност?
  • 10
    non_party avatar :-P
    СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
    • - 4
    • + 14

    До коментар [#6] от "zxp53317185":

    Да, но единственото което те умеят е да изнасят революции в миналото и безредици и хаос сега. Нищо продуктивно не могат да създадат и когато цените на горивата паднат, единственото което ги спасява е да плашат крепостниците си с външен враг като за целта провокират военни конфликти в "близката чужбина" или се месят в такива, които са по-далеч от тях. Единствено разни примати с интелекта на този мачев това не могат да го вдянат :)

    Нередност?
Нов коментар