Спешни законови промени отново скараха управляващи и опозиция

Нови текстове за обществените поръчки и борбата с корупцията се пускат по бързата писта без основание

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Извънредното включване в петъчния дневен ред на парламента на два законопроекта, лансирани от управляващите, предизвика скандал между управляващи и опозиция от БСП, като най-вероятно той ще се задълбочи в пленарната зала.

В петък Народното събрание ще започне работа с промени в два закона, внесени едва в понеделник (19 февруари) и задвижени по най-спешната писта. Първият предвижда изменения в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с които се дава възможност договорите за ремонт на оградата по границата да се сключват без обществена поръчка. Вторият - промени в съвсем новия антикорупционен закон, който още с влизането си в сила разкри сериозен дефект. Проблемът е във въведеното ограничение за общинските съветници да бъдат едновременно и еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителни, надзорни или контролни съвети на търговски дружества, които имат сключени договори със съответната община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия. Другояче казано, пред общинските съветници се постави дилема – или да прекратят мандата си, или да закрият бизнеса си, което се оказа, че ще опразни местните парламенти. Затова проектът предвижда отлагане на това задължение до 1 декември 2019 г., т.е. да важи за общинските съветници от следващия мандат – 2019 - 2023 г.

Двата законопроекта имат едни и същи вносители от управляващото мнозинство – Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Христиан Митев ("Обединени патриоти"), с явната цел да ги преведат спешно през парламентарната процедура. Два дни след внасянето им в сряда текстовете вече бяха разгледани от правната комисия, без дори да има становища на заинтересованите институции, с аргумента, че са неотложни, а всеки от тях се състои от буквално един ред.

Още в комисията представителите на БСП възразиха срещу тезата за спешност на законопроектите. От една страна, настоящите общински съветници вече са в забава да подадат декларации за конфликт на интереси и спешното приемане на промените в антикорупционния закон няма да променят това. От друга страна, крайно неприемливо е да се внасят закони от народни представители и да се приемат, без да се видят становищата на заинтересованите институции, особено когато става въпрос за такава конфликтна тема като оградата по границата, която генерира сериозен корупционен потенциал. "Вие сте алиби, Министерският съвет вече не поема никаква отговорност", обърна се Крум Зарков (БСП) към двамата вносители в сряда в правната комисия.

Ден по-късно включването на двете точки извънредно в дневния ред на парламента предизвика същата реакция. Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска изтегляне на проекта за промени в ЗОП и обяви, че БСП ще се противопостави на бързото му приемане с всички средства, а Елена Йончева директно заяви, че целта на тези промени е да се даде възможност да продължи корупцията при поддръжката на оградата по границата, както и да се прикрие досегашната корупция.

"Управляващите искат да заметат следите от лошото строителство на оградата по границата чрез ремонта и да продължат да крадат", заяви Нинова. Тя се позова и на съобщението на специализираната прокуратура от сряда, че за строежа на оградата е образувано досъдебно производство. "Краде ли правителството на Бойко Борисов от строителството на оградата? От това писмо очевидно отговорът е да", каза Нинова. Според нея фактът, че производството е образувано в спецпрокуратурата, показва, че става дума за "допускане на престъпления от висши длъжностни лица". Същевременно в съобщението на прокуратурата се казва, че докладът на ДАНС, изготвен в хода на проверката по възлагане на Върховната касационна прокуратура, не може да бъде предоставен на БСП, както поискаха от партията, защото е част от доказателствения материал. Нинова твърди, че на заседание на правната комисия главният прокурор Сотир Цацаров е обяснил, че в него има констатации за завишаване на цените и за неупражнен контрол при строителството.

От ГЕРБ коментираха, че с промените в ЗОП искат да избегнат възможността за обжалване на процедурите, което да забави евентуални спешни ремонти на оградата.

Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство за оградата през декември

Проверката за строителството на оградата по границата е започнала по сигнал на Велизар Енчев, народен представител от предишния парламент, подаден през март 2017 г., става ясно от прессъобщение на прокуратурата от сряда. В хода на тази проверка през април м.г. Върховната касационна прокуратура е възложила на ДАНС да извърши проверка "на твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности, и функционирането на съоръжението за защита на териториалната цялост на държавата".

През септември 2017 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от парламентарната група на БСП за нередности при изграждането на оградата и този сигнал е присъединен към наличната проверка, защото засяга същите обстоятелства. Материалите са изпратени на спецпрокуратурата заедно с докладите на ДАНС и Агенцията за държавен и финансов контрол, а на 19 декември 2017 г. специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление от общ характер.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vaticana avatar :-|
    vaticana

    Правната култура на гербаджиите е и като всичката им останала - отсъства по дефиниция. Т.н. антикорупционен закон е правен като от орда наркомани в момент на абстиненция.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-?
    evpetra

    Може би съм пропуснала някакви промени в законите, които не позволяваха на депутатите да упражняват търговска дейност, можеха да бъдат само преподаватели. Как така депутатът Пеевски е и бизнесмен?

    Нередност?
Нов коментар