🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оградата по границата с Турция ще се поддържа без обществена поръчка

Опозицията твърди, че това се прави с цел да се прикрият досегашните злоупотреби

Вицепремиерът Валери Симеонов (НФСБ) говори с един от вносителите на промените в Закона за обществените поръчки Данаил Кирилов (ГЕРБ)
Вицепремиерът Валери Симеонов (НФСБ) говори с един от вносителите на промените в Закона за обществените поръчки Данаил Кирилов (ГЕРБ)
Вицепремиерът Валери Симеонов (НФСБ) говори с един от вносителите на промените в Закона за обществените поръчки Данаил Кирилов (ГЕРБ)    ©  Анелия Николова
Вицепремиерът Валери Симеонов (НФСБ) говори с един от вносителите на промените в Закона за обществените поръчки Данаил Кирилов (ГЕРБ)    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преградното съоръжение срещу нелегални имигранти по границата с Турция ще се ремонтира и поддържа, без за това да се обявява обществена поръчка - областните управители ще определят извършителите чрез пряко договаряне с фирми. Промяната в Закона за обществените поръчки (ЗОП), внесена от Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Християн Митев ("Обединени патриоти"), мина на първо гласуване в парламента в сряда. Лично вицепремиерът Валери Симеонов дойде в залата и я защити. Срещу текстовете бяха депутатите от БСП, според които новата процедура ще прикрие вече извършени злоупотреби по строителството и ще отвори врата за корупция.

И сега е възможно допълнителните работи по оградата да се възлагат на фирми изпълнители без обществена поръчка, защото съоръжението е обявено за обект от националната сигурност, т.е. попада в изключенията от закона. Прякото договаряне обаче трябва да получи одобрението на Министерския съвет. С новите текстове вече областните управители ще решават с коя компания да сключат договори. Валери Симеонов определи приемането им като "поправяне на грешка". Според него в последните десет месеца, откакто оградата е завършена, ремонтите и поддръжката й са правени безвъзмездно от фирмите, които са я построили. Недостатъците на процедурата на обществените поръчки вицепремиерът подчерта с факта, че 160-те млн. евро, които "Бойко Борисов осигури от ЕС", още не са похарчени за камери по границата заради обжалвания. Що се отнася до обвиненията за злоупотреби, Симеонов заяви, че проверка на АДФИ открила само пет нарушения, и то за забавяне на плащания. ДАНС пък изготвила доклада си само въз основа на "констатации от кабинетите си - не си направиха труда да видят къде е оградата".

На базата на този документ и друга допълнителна информация Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство, стана ясно миналата седмица.

Според социалистите промените в ЗОП са внесени от депутати, а не от правителството, за да се избегне съгласувателната процедура между министерствата и за да стане по-бързо. Крум Зарков каза, че прехвърлянето на отговорността върху областните управители ще ги превърне в бушони, когато и ако това се наложи. Явор Божанков пък цитира областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, който в правната комисия на парламента, попитан как ще избере изпълнителите на ремонтите и поддържането на неговата част от оградата, заявил - "Предпочитам да работя със стари фирми, на които съм им взел страха". Тодор Байчев сравни условията в два договора за изграждане на огради сключени на една и съща дата през 2016 г. - този за източната страна на къмпинг "Чайка" с възложител Министерството на отбраната и на част от граничната с възложител МВР и изпълнител областната управа на Бургас. По първия договор гаранцията е десет години, а по втория - пет.

Опитите на БСП да предизвикат представителите на ГЕРБ в дебати останаха безуспешни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    БСП го заченаха този грях. Сега няма какво да рипат. Наглостта на червенотиквениците е безгранична!

    Нередност?
Нов коментар