ТЕЦ "Брикел" не получи разрешение да увеличи мощността си

ВАС е потвърдил окончателно отказа на агенцията по околна среда да промени комплексното разрешително на централата

Засега ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи само с три енергоблока
Засега ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи само с три енергоблока
Засега ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи само с три енергоблока    ©  Анелия Николова
Засега ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи само с три енергоблока    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пропадна опитът на свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел" да пусне отново в експлоатация два от спрените си енергоблокове, които нямат сероочистващи инсталации. Заявката за това беше направена още през 2015 г. с идеята да се произвежда повече електрическа енергия, която носи много повече приходи от брикетите. Но тогава Изпълнителната агенция по околна среда отказа да актуализира комплексното разрешително на теца. След което между двете страни започна съдебен спор, точка на който сега е сложил Върховният административен съд. С окончателното решение на магистратите от 15 февруари се отменя миналогодишното решение на Административния съд - София-град, което беше в полза на жалбата на ТЕЦ "Брикел" срещу отказа на екоагенцията да му позволи увеличаване на мощността.

Мотивите на висшите магистрати са, че работещата на въглища централа не спазва законовите изисквания за предотвратяване или намаляване до минимум на общото въздействие на вредните емисии върху околната среда. Съдът потвърждава още, че инсталациите на "Брикел" системно не са изпълнявали действащото екоразрешително и съответно не може да се гарантира, че операторът ще осигури в бъдеще необходимите условия за спазване на разпоредбите.

Стара история

"Брикел" трябваше да бъде затворена още в края на 2010 г., когато бяха изразходени допълнително позволените й 20 хил. работни часа без сероочистващи инсталации, след като комплексното й разрешително изтече през 2006 г. Тогава районната екоинспекция дори издаде заповед за принудително спиране на блоковете на централата, която беше потвърдена и от съда. Но това предизвика протести от страна на работниците, които са над 1200. В резултат два от блоковете продължиха да работят с оправданието, че Гълъбово няма друга алтернатива за отопление.

Впоследствие беше изградена сероочистваща инсталация и от 2011 г. централата получи ново комплексно разрешително, което позволява работата на три от шестте блока на централата, всеки от които е с мощност от 170 мегавата. Без да прави допълнителни инвестиции в модернизация, през пролетта на 2015 г. "Брикел" подава заявление за издаването на ново комплексно разрешително. Искането е да се увеличи мощността от 510 (при работа на три блока) на 850 мегавата (при работа на пет блока).

Очевидната идея е централата да може да произвежда повече електроенергия, която всъщност е и основният източник на печалба за дружеството - брикетното производство е само оправдание централата да се води заводска когенерация и да получава преференциална цена. Това се вижда и от финансовия отчет за 2016 г., според който приходите от продажба на електроенергия са три пъти повече (54.9 млн. лв.) от тези от брикети (18.6 млн. лв.). Дружеството е и сред редовните доставчиците на студен резерв за Електроенергийния системен оператор - за периода от 1 октомври 2017 г. до 31 март ще получи за целта 1 918 425 лв.

Нарушения безчет

Абсурдното в цялата тази ситуация е, че преди да поиска разрешение за пускането на още два блока, централата многократно е нарушавала задълженията си. Така например проверки на екоагенцията са установили, че отпадните газове често се отвеждат през комин 2, в който не е инсталирана сероочистваща инсталация. Използването на този комин по принцип е позволено само в случай на аварийни ситуации или пускови режими.

В ТЕЦ "Брикел" не е бил изграден и пункт за мониторинг на серен диоксид, азотни окиси и фини прахови частици, които са най-големите замърсители на въздуха. Това е трябвало да бъде направено още през 2011 г., когато централата получи новото си комплексно разрешително, но реално се е случило през лятото на 2016 г.

"Брикел" е хванат в нарушение и заради липсата на ново депо за неопасни производствени отпадъци, тъй като старото вече е запълнено. Договор за изпълнението на първия етап от този проект беше подписан през ноември 2016 г., а едва преди дни централата обяви обществена поръчка и за втория етап на проекта.

Факт е обаче, че независимо от всички констатирани нарушения, които по недвусмислен начин показват, че централата замърсява над допустимото и не е изпълнила условията по вече издаденото комплексно разрешително, тя работи безпроблемно през всичките тези години. Налагат се единствено парични санкции, които, изглежда, са икономически по-приемливи от модернизацията и мерките за опазване на околната среда.

Все още няма коментари
Нов коментар