Промените за горивата няма да важат за фермерите

Земеделците отменят протеста си след уверение от премиера, че ще отпаднат по-високите изисквания за ведомствените бензиностанции

Премиерът Бойко Борисов постигна споразумение с представители на различни земеделски сдружения по закона за горивата на среща в понеделник сутринта
Премиерът Бойко Борисов постигна споразумение с представители на различни земеделски сдружения по закона за горивата на среща в понеделник сутринта
Премиерът Бойко Борисов постигна споразумение с представители на различни земеделски сдружения по закона за горивата на среща в понеделник сутринта    ©  Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов постигна споразумение с представители на различни земеделски сдружения по закона за горивата на среща в понеделник сутринта    ©  Министерски съвет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на очакванията, че спорният законопроект за регулиране на пазара на горива, който предвижда по-високи изисквания за малките играчи в сектора, ще бъде сериозно променен между първо и второ четене в парламента, в понеделник стана ясна и първата корекция. Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Румен Порожанов са се договорили със зърнопроизводителите да бъдат отменени предвижданите по-високи изисквания към ведомствените бензиностанции, които те ползват. След срещата между двете страни се разбра също, че фермерите от своя страна ще отменят планираните протести.

Срещу внесения законопроект, подписан от депутати от всички партии, вече се обявиха различни бизнеси, както и няколко министерства.

Фермерите без по-високи изисквания

В понеделник земеделският министър Румен Порожанов съобщи след среща със зърнопроизводителите и премиера Бойко Борисов, че се е стигнало до споразумение за промени във внесения законопроект, които ще третират земеделските производители като крайни потребители, а не като търговци на горива, което би било свързано с по-тежък административен режим, учредяване на банкови гаранции, поставяне на нивомери и покриване на други изисквания. Депутатът Емил Димитров от "Обединени патриоти" обяви след срещата, че "земеделците няма да понасят административна или финансова тежест".

Идеята е за тези от тях, които вече имат регистрирани ведомствени бензиностанции, да не се прилагат нови изисквания и да получат удостоверенията си спрямо новия закон безплатно, без да се налага наново да декларират данни. Онези, които към момента нямат регистрация, ще минат по облекчена процедура на регистрация, без също да поставят нивомери. Димитров уточни, че предстои НАП и Агенция "Митници" да изготвят системата за контрол. Новите промени за фермерите пък ще бъдат отложени до Нова година.

"Всички декларираха, че нямат намерение да търгуват с горива и не желаят да бъдат третирани като търговци. Това мнение се споделя и от премиера в неговите изказвания и параметри, които зададе. Никой не възрази срещу въвеждането на санкции срещу нерегистрирани бензиностанции и нелегални резервоари", каза още Димитров пред журналисти.

След срещата стана и ясно, че земеделските производители отменят планирания протест на 3 април, с който целяха да покажат как биха действали според тях новите правила. Фермерите предвиждаха да извадят селскостопанските си машини от стопанските дворове и парцели и да отидат да зареждат гориво на редовни бензиностанции, "задръствайки" пътищата с едрогабаритна и бавнодвижеща се техника, какъвто според тях би бил ефектът, ако се въведат високи административни и финансови изисквания за поддръжка на ведомствена бензиностанция.

Още критики

Всъщност земеделците са само един от браншовете, които са против подготвяните промени в сектора на горивата. От асоциацията на търговците на горива съобщиха, че членовете на Българската петролна и газова асоциация "искат чрез административно регулиране да прекроят пазара на горива в полза на фирмените си интереси, като изхвърлят от него стотици малки и средни фирми". Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан съобщи, че ако се приемат корекции, 95% от фирмите в този сектор ще трябва да преустановят дейност, а това би засегнало и над 100 хил. домакинства и над 80% от ресторантьорския бизнес.

Същевременно критики към законопроекта има още от икономическото и финансовото министерство, а парламентарната комисия по икономика го отхвърли, след като депутатите гласуваха с "въздържал се".